SHIRATAKI cestoviny: recepty, skúsenosti i predaj | Výživovo.sk

Shirataki cestoviny – druhy, recepty + návod na výrobu domácich shirataki rezancov

Titulná fotografia Shirataki

Klasické cestoviny sú síce chutným a veľmi obľúbeným pokrmom, avšak majú aj svoje úskalia. Ich rýchlu prípravu a univerzálne využitie zatieni vysoký podiel sacharidov, ktoré nie sú pri chudnutí zrovna vítané. Obzvlášť, ak ešte držíte niektorú z low carb diét, založených na veľmi obmedzenom príjme cukrov. V takýchto prípadoch je najčastejšou voľbou zelenina. Pozor, nie všetka. Niektoré druhy obsahujú viac cukrov ako by ste si možno mysleli. V prípade však, že nechcete mať každý deň zeleninovú prílohu, skúste ju striedať so shirataki cestovinami. Na rozdiel od bežných cestovín neobsahujú takmer žiadne sacharidy, vďaka čomu ich môžete smelo konzumovať aj pri chudnutí.

V nasledujúcich riadkoch vám prezradím, kde všade sa shirataki cestoviny predávajú, aké sú skúsenosti užívateľov a ktoré dva recepty so shirataki cestovinami mi najviac chutili.

Shirataki rezance sú nízkosacharidovou alternatívou klasických cestovín

Shirataki rezance sú bielej farby s neutrálnou chuťou

Kde kúpiť shirataki cestoviny?

Možností máte hneď niekoľko. Najväčší výber ponúkajú eshopy so zdravou výživou, kde nájdete viacero rôznych druhov a značiek. Nemožno však opomenúť ani ketónové diéty, zahŕňajúce nielen kompletné diétne balíčky, ale i shirataki cestoviny. K tým najznámejším patrí napríklad značka Better Than Foods dostupná v eshope proteínovej diéty KetoMix. Za pozornosť tiež stoja shirataki cestoviny Slim Pasta, ktoré som mala možnosť aj osobne vyskúšať. Vybrať si môžete buď cestoviny v náleve alebo bez nálevu, samostatné balenie či cenovo výhodný balíček.

PREDAJ KONJAKOVÝCH (SHIRATAKI) CESTOVÍN
Slim Pasta
Better Than Foods

S prihliadnutím na to, že shirataki cestoviny sú špecifickejší tovar, v bežných supermarketoch ako Tesco, Kaufland, Lidl a Billa ich nenájdete. Rovnako nie sú dostupné ani v DM drogériách. Ak si ich teda chcete zakúpiť v kamennej predajni, odporúčam navštíviť bio obchod, v ktorom na ne najskôr natrafíte.

O shirataki cestovinách

Od klasických cestovín sa odlišujú tak svojim bielym zafarbením, rôsolovitou štruktúrou, ako i zložením. Sú vyrobené z konjakovej múky, získanej z hľuzovitej rastliny konjak. Vzhľadom na to sa označujú aj ako konjakové cestoviny. V zložení shirataki cestovín nenájdete takmer žiadne sacharidy, ani tuky, čím sa stávajú ideálne pre ľudí, bojujúcich s každým kilogramom na váhe.  Čo sa týka chuti, majú neutrálnu chuť, avšak v kombinácii s vhodnými surovinami sú na nerozoznanie od klasických cestovín. (1)

Pôvod

Shirataki cestoviny k nám prišli z krajín východnej Ázie. K hlavným pestovateľským regiónom rastliny konjak patrí čínsky Yunnan. Jedným z najväčších konzumentov konjakových potravín je zas Japonsko, kde sú známe už viac ako 1500 rokov. Využívajú sa tak v kulinárstve, ako i tradičnej medicíne. (2)

VEDELI STE, ŽE miestni obyvatelia veria, že rastlina konjak má blahodárne účinky na tráviaci trakt, pričom pomáha vylučovať toxíny z tela? To je zároveň aj jeden z dôvodov, prečo je v týchto končinách tak známa. (2)

Výroba

Ako som už vyššie naznačila, hlavnou ingredienciou používanou na výrobu shirataki je hľuzovitá časť koreňa rastliny konjak. Tá sa musí najskôr dôkladne vysušiť, rozdrviť, premyť a pomlieť na hladký prášok. Následne je potrebné prášok rozpustiť v roztoku s hydroxidom vápenatým, ktorý má funkciu zrážadla. V prípade výroby shirataki rezancov sa zmes pred úplným zrazením pretláča cez niekoľko malých 2-3 mm otvorov. Z rezancov vzniká tzv. biely vodopád. Z tohto dôvodu sa tieto cestoviny nazývajú shirataki, čo v preklade znamená biely vodopád (shira – biela, taki – vodopád). (3)

Proces miešania konjakovej múky s hydroxidom vápenatým, ako aj biely vodopád uvidíte v nasledujúcom videu:

ZAUJÍMAVOSŤ: Aj keď v našich končinách sú konjakové rezance a shirataki synonymá, ktoré označujú identické cestoviny z konjaku, predsa len je medzi nimi malý rozdiel. Zatiaľ, čo konjakové rezance sú hrubšie, majú cca 4-8 mm, shirataki predstavujú tenučké nitky s priemerom 2-3mm. (3)
Koreň rastliny konjak, z ktorého sa vyrábajú konjakové cestoviny.

Hľuzovitá časť koreňa konjaku

Zdravotné benefity

Shirataki cestoviny obsahujú vodu, hydroxid vápenatý a konjakovú múku, v ktorej sa nachádza približne 80 – 90% glukomanánu. Ten nielenže podporuje proces zníženia telesnej hmotnosti, ale má aj ďalšie zdravotné benefity:

  • reguluje hladinu cholesterolucukru v krvi,
  • zlepšuje činnosť tráviaceho traktu, uvoľňuje zápchu,
  • chráni pokožku pred nebezpečným UV žiarením,
  • urýchľuje proces hojenia rán a pomáha pri zápalových ochoreniach,
  • pomáha spomaliť starnutie. (4)

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o zdravotných účinkoch glukomanánu, odporúčam vám článok „Konjakové cestoviny…“, kde nájdete množstvo ďalších informácií, vrátane spôsobu prípravy konjakových cestovín a receptu na shirataki rezance s kari omáčkou.

CHCEM SCHUDNÚŤ
S keto diétou zaručene schudnete nakoľko je postavená na biochemických procesoch v organizme (viď. video). Dôležité je, aby ste stále boli v stave ketózy. Nenechajte sa odradiť cenou balíčkov, vyjde vás to oveľa lacnejšie ako opakované kupovanie neúčinných produktov.
Predajcovia keto diéty KetoDiet KetoMix ChiaShake
Chcem schudnúťDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Chcem diétu na 28 dní21 dní14 dní7 dní
Skúsenosti s keto diétou28 dňový denník chudnutia
Výživovo na chudnutie odporúča keto diétu. Ak ale z rôznych príčin chcete dať prednosť tabletkám, tak vedzte, že tabletky majú iba podporný efekt a neodmakajú to za vás. Účinné môžu byť len v kombinácii s vyváženým jedálničkom a pravidelným pohybom.
Tabletky na chudnutieeSlimGarsinZerex assassin
Spaľovače tukovL-karnitínHEATNEROSynefrín

Druhy shirataki príloh

Mnohí z vás si pod pojmom shirataki cestoviny predstavia najmä rezance. Áno, sú veľmi obľúbeným druhom cestovín, avšak nie jediným. Pozrite sa, aké druhy shirataki cestovín sa vyrábajú a do akých jedál sa najviac hodia. (5)

Rezance

Ako som už načrtla, shirataki rezance patria k tým najznámejším. Svojim vzhľadom sa podobajú na ryžové rezance, no majú neutrálnu chuť. V japonskej kuchyni sú jednou z ingrediencií ramenu (polievky s hovädzím mäsom a zeleninou), ktorý výborne zahustia. Rovnako si z nich môžete pripraviť jemne pikantné čínske Kung Pao s kuracím mäsom alebo s tofu (vegetariánska verzia).

Shirataki rezance sa výborne hodia na zahustenie ramenu

Ramen so shirataki rezancami

Niťovky

Pre tých z vás, čo zostávate verní klasickému hovädziemu vývaru, odporúčam siahnuť po shirataki niťovkách, ktoré skvelo nahradia tie pšeničné. Ak by ste práve nevarili žiadnu polievku, skúste si ich pripraviť na panvici spolu s vajíčkom. Pridajte trošku soli, korenia, prípadne šampiňóny a sýte nízkosacharidové jedlo máte hotové.

Špagety

Netreba ich zvlášť predstavovať. Predsa len ťažko by som našla toho, kto ešte nikdy neochutnal legendárne špagety s kečupom a syrom.  Toto jedlo sa síce dá pripraviť aj zo shirataki špagiet, no vzhľadom na vyšší podiel sacharidov nepatrí do jedálnička na chudnutie. Vhodnejšou variantou sú napríklad špagety s krevetami alebo Carbonara.

Fettuccine

Dĺžkou sa podobajú špagetám, avšak sú podstatne širšie. Dajú sa pripraviť na viacero spôsobov, nielen na slano, ale i na sladko. Napríklad v kombinácii s makovou posýpkoučakankovým sirupom chutia výborne. Vašim chuťovým pohárikom ulahodia aj v spojení so smotanovo-syrovou omáčkou.

Tagliatelle

Keďže sú na nerozoznanie od fettuccine, mnohí si ich zamieňajú. Pozorné oko si však všimne, že tagliatelle sú o trošku hrubšie, silnejšie, tzv. mäsitejšie. Hodia sa k hustejším, krémovým omáčkam, napríklad smotanovo hubovej, v ktorej sa nestratia.

Penne

Ulahodia predovšetkým milovníkom zapekaných jedál, keďže sú práve na tento spôsob prípravy ideálne. Zapekané shirataki penne v kombinácii s cuketou, pikantnou klobáskou, syrom a zálievkou z rozšľahaného vajíčka zasýtia aj zdatnejších mužov. Na prázdno však neobídu ani milovníci omáčok, s ktorými tiež chutia výborne.

Shirataki penne cestoviny sú skvelou voľbou na zapekanie.

Shirataki penne značky Slim Pasta

Lasagne

Pri nízkosacharidovej diéte máte možnosť ochutnať aj lasagne, samozrejme tie z konjakovej múky. Pripravujú sa podobne ako klasické, striedaním jednotlivých vrstiev s mäsitou alebo syrovou omáčkou, prípadne bazalkovým pestom.

Ryža

V ponuke shirataki príloh nechýba ani ryža. Pod značkou Slim Pasta nájdete nielen tú bežnú, ale i špeciálnu shirataki ryžu, ktorá je určená na prípravu sushi. Môžete si tak vyrobiť domáce nízkosacharidové sushi s avokádom či lososom. Klasickú konjakovú ryžu zas využijete v nedeľu ako prílohu k mäsu.

Shirataki ryža s nízkym obsahom sacharidov vhodná na prípravu sushi

Shirataki ryža na prípravu sushi

Recepty na chutné jedlá

Na internete nájdete nespočetne veľa receptov na nízkosacharidové jedlá. Keďže doma som mala shirataki penne a ryžu od značky Slim Pasta, rozhodla som sa niekoľko z nich vyskúšať. Pozrite sa, ktoré dve jedlá mi chutili zo všetkých najviac.

Čínske Kung Pao s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • 2 ks kuracích stehien
  • ½ hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1 PL lyžica kokosového oleja
  • paprika
  • pór
  • 2 čl sójovej omáčky
  • 1 čl mletého zázvoru
  • 1 čl mletého cesnaku
  • 1 čl vínneho octu
  • ½ čl chilli omáčky
  • trošku soli a korenia

Postup:

Papriku, pór a kuracie stehná si nakrájajte na menšie kúsky a odložte do misky. Pokračujte prípravou kuracích stehien, ktoré zbavte kože a kostí (ak ste nekúpili vykostené). Na panvicu pridajte lyžicu kokosového oleja a nechajte rozpáliť. Do ďalšej misky si pripravte omáčku, zmiešaním kuracieho vývaru so sójovou omáčkou, vínnym octom, zázvorom, cesnakom a chilli. Keď budete mať všetko pripravené, na rozpálenú panvicu vložte pokrájané kuracie stehná. Chvíľku restujte, pridajte zeleninu a opäť restujte cca 5 minút. Na záver pridajte omáčku a varte, kým sa omáčka nezredukuje do požadovaného stavu. Zatiaľ, kým sa bude variť, si nachystajte shirataki ryžu. Ja som mala doma Slim Pasta ryžu v náleve. Niekoľkokrát som ju prepláchla, zohriala v mikrovlnnej rúre a servírovala s pripravenou omáčkou.

Kung Pao s kuracím mäsom a konjakovou ryžou.

Kung Pao so shirataki ryžou

Shirataki penne s brokolicovou omáčkou

Ingrediencie:

  • ½ brokolice
  • 100 ml smotany na varenie
  • korenie, chilli, soľ
  • syr na posypanie

Postup:

Brokolicu si očistite a nakrájajte na drobné kúsky. Do hrnca pridajte vodu, osoľte a dajte variť. Keď budú jednotlivé hlavičky mäkké, oceďte, pridajte trošku smotany a rozmixujte do hladka. Dochuťte soľou, korením. Ja som pridala aj trošku chilli. Na záver som dala omáčku ešte prevariť na panvicu, ak je príliš riedka nechajte chvíľku variť (zredukuje sa). Kým sa pripravuje omáčka,  si rozbaľte a prepláchnite penne cestoviny. Na záver ich už len pridajte k omáčke, chvíľku zohrievajte a posypte syrom. Všetky ingrediencie sa krásne spoja.

Penne s brokolicovou omáčkou

Konjakové penne s brokolicovou omáčkou

Ako si pripraviť domáce shirataki rezance?

Áno, čítate správne. Shirataki rezance sa dajú pripraviť aj doma, svojpomocne. Budete potrebovať konjakovú múku, hydroxid vápenatý a vodu. V prípade, že by sa vám home made shirataki rezance zapáčili, odporúčam si časom dokúpiť aj špeciálny stroj na výrobu rezancov. Zjednoduší a urýchli vám prácu.

Postup:

Do väčšej misky si nalejte približne 2 hrnčeky studenej vody. Pridajte 1 čajovú lyžičku konjakovej múky, dôkladne premiešajte a nechajte cca 15 minút tuhnúť. Následne prejdite lyžičkou stredom zmesi a ak sa medzera pomaličky uzatvára, zmes má ideálnu konzistenciu. Takto pripravenú ju vložte na 3-4 minútky do mikrovlnnej rúry, zohrejte približne na teplotu 43°C, pričom každú minútu premiešajte.

Potom zmes nechajte trošku ochladiť na 32-35°C. Zatiaľ si pripravte koagulátor, zmiešaním 1  čajovej lyžičky hydroxidu vápenatého s troškou vody a pridajte ho k vychladnutej zmesi. Miešajte, až kým sa nezačne zo zmesi tvoriť jedna veľká guľa. Ak máte doma stroj na klasické cestoviny, prípadne tenké rezance, môžete ho pokojne použiť. Na záver je potrebné dať shirataki rezance do vriacej vody a variť cca 15 -30 minút, podľa veľkosti a množstva.

Prikladám aj videonávod, kde je celý postup dôkladne znázornený:

Skúsenosti užívateľov

Skutočne neobsahujú žiadne sacharidy? Nebudú to iba vyhodené peniaze? Ak stále váhate či cestoviny shirataki vyskúšať, prečítajte si skúsenosti užívateľov z heureky, ktoré vám uľahčia rozhodovanie.

Vzhľadom na to, že jednotlivé recenzie sa týkali predovšetkým konkrétnych výrobcov, najviac pozitívnych ohlasov mali značky Miyata, Slim Pasta a Better Than Foods. Užívatelia si pochvaľovali hlavne ich rýchlu prípravu a sýtosť.

Recenzia na heureke týkajúca sa Slim Pasta konjakových cestovín

Pozitívna recenzia konjakovej ryže Slim Pasta

Zdroj: cestoviny.heureka.sk

Spokojnosť užívateľky so shirataki rezancami

Odporúčanie pravidelnej zákazníčky na heureke

Zdroj: loklinka, testoviny.heureka.cz

pozitívna skúsenosť s konjakovými cestovinami

Pozitívna skúsenosť s Better Than Foods

Zdroj: cestoviny.heureka.sk

Samozrejme, nemožno opomenúť ani odvrátenú tvár shirataki cestovín v podobe rybacieho zápachu, ktorý môže niektorým užívateľom prekážať. V takýchto prípadoch odporúčam vyberať z cestovín bez nálevu (ponúka eshop Slim Pasta) alebo si cestoviny niekoľkokrát premyť, čo odporúčajú aj samotní výrobcovia.

„Hodí sa do polievok a omáčok k mäsu alebo ako samostatné prílohy. Rýchla a jednoduchá príprava, akurát je ich skutočne treba 2-3x poctivo prepláchnuť, zbaví ich to nepríjemnej vône rýb.“

Zdroj: testoviny.heureka.cz

Časté otázky

Rovnako vám s rozhodovaním pomôžu nasledujúce odpovede na často kladené otázky. Nielenže vás v nich upozorním na možné negatíva shirataki cestovín, ale vám tiež prezradím, ako ich pripraviť a pre koho sú vhodné.

Ako sa pripravujú shirataki cestoviny?

Shirataki cestoviny sú už predvarené, teda nemusíte ich znova variť. Tie, ktoré sa predávajú bez nálevu stačí raz premyť. Ak si ale kúpite shirataki v náleve, aspoň 3-krát ich premyte. Nebudete tak cítiť rybacinu. Následne cestoviny zohrejte v mikrovlnnej rúre alebo na panvici spolu s pripravenou omáčkou.

Aká je nevýhoda shirataki cestovín?

Shirataki cestoviny síce neobsahujú takmer žiadne sacharidy a tuky, ale ani výživné látky. Z tohto dôvodu sa neodporúčajú konzumovať samostatne, ale v kombinácii s vybranou zeleninou, mäsom a ďalšími low carb potravinami. Telo tak dostane potrebné vitamíny, minerály a stopové prvky.

Pre koho nie sú shirataki cestoviny vhodné?

Ako som už uviedla, konjaková múka obsahuje glukomanán. Ten môže ovplyvniť vstrebávanie niektorých liekov, určených na reguláciu hladiny cukru v krvi. Na pozore by sa teda mali mať hlavne ľudia s cukrovkou, ale i staršie osoby užívajúce viacero liekov. Rovnako sa shirataki prílohy neodporúčajú ani tehotným mamičkám, ktoré by mali prijímať pestrú, nutrične vyváženú stravu s obsahom všetkých makroživín.

Z vlastnej skúsenosti môžem napísať, že shirataki cestoviny sú skutočne dobrou voľbou tak pre ľudí držiacich low carb diétu, ako aj pre tých, ktorí majú celiakiu (neobsahujú lepok) či tráviace problémy. Sú ľahko stráviteľné a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby. Ja ich mám najradšej s kuracím mäsom a vy? Máte svoj obľúbený recept so shirataki cestovinami? Napíšte ho do komentára pod článok. Inšpirujete tak nielen mňa, ale i ostatných čitateľov.

ZDROJE:

(1) Shirataki ‘No Calorie’ Noodles. All Your Questions Answered. Dostupné na: https://notyournormalhealthblog.com/the-japanese-diet-food-you-need-to-try/

(2) HISTORY OF KONJAC FOOD. Dostupné na: http://www.konjacfoods.com/noodles/4.htm

(3) Shirataki Noodles -everything you want to know. Dostupné na: https://www.chopstickchronicles.com/shirataki-noodles/

(4) What are the benefits of konjac? Dostupné na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319979

(5) 33 Types of Italian Pasta and Their Uses. Dostupné na: https://www.jessicagavin.com/types-of-pasta/

Majka Mráziková

Obdivovateľka prírody, milovníčka štvornohých chlpáčov, a tak trochu introvertka. V živote sa riadim mottom: „S úsmevom je deň krajší.“ Svojimi článkami sa preto snažím nielen pomôcť, ale aj vyčariť úsmev na tvári :)

Komentovanie článku: