Shirataki rezance. Ktoré sú najchutnejšie? [test] - Výživovo.sk

POROVNANIE vybraných shirataki rezancov: Ktoré vychádzajú najlepšie vzhľadom na pomer cena vs. kvalita?

Recepty na shirataki rezance spolu s hodnotením vybraných značiek

Musím sa priznať, že rezance, či už ako príloha alebo hlavné jedlo, patria k mojim najobľúbenejším druhom cestovín. Dajú sa pripraviť rýchlo a na niekoľko rôznych spôsobov. Škoda len, že tie ryžové, prípadne pšeničné majú pomerne vysoký podiel sacharidov. Vzhľadom na to nie sú tou najlepšou voľbu pre ľudí s cieľom schudnúť. V takomto prípade sa skôr obraciam na nízkosacharidové shirataki rezance. Obsahujú minimum sacharidov a kalórií. Navyše, v kombinácii so správnymi surovinami chutia ešte lepšie ako tie klasické. V nasledujúcich riadkoch vám prezradím nielen moje skúsenosti a hodnotenie vybraných značiek, ale i skvelé recepty na chutné shirataki rezance, ktoré som sama vyskúšala a bola som s nimi spokojná.

Pôvod shirataki rezancov

Dlhé, biele a tenké. Presne tak možno popísať shirataki rezance s hrúbkou 2 – 3 mm. Vyrábajú sa z glukomanánovej múky, získanej z hľuzy rastliny konjak. Tejto rastlinke sa darí predovšetkým v subtropických častiach Ázie, hlavne v Japonsku a Číne. Práve do týchto krajín siaha pôvod shirataki rezancov,  ktoré sa v posledných rokoch stali veľmi obľúbeným pokrmom aj v krajinách Európy. (1)

PREDAJ KONJAKOVÝCH (SHIRATAKI) CESTOVÍN
Slim Pasta
KetoMix

Čím sú shirataki rezance iné ako pšeničné alebo ryžové rezance?

Rozdielov je hneď niekoľko. Tak v samotnom zložení, ako i chuti, spôsobe prípravy a konzistencii.

Zloženie

V prvom rade musím spomenúť podiel sacharidov. Kým v 100 g balení ryžových rezancov sa môže nachádzať až 86 g sacharidov, shirataki rezance obsahujú do 10 g. Prevažnú väčšinu, 97 % shirataki rezancov, tvorí voda, pričom zvyšné 3 % patria konjaku a glukomanánu. Ten predstavuje vo vode rozpustnú vlákninu s výbornou schopnosťou absorpcie vody, vďaka tomu vyvoláva pocit sýtosti. Aj keď shirataki rezance nemajú bohaté nutričné zloženie a patria skôr k diétnejším potravinám, nemusíte sa báť, nezostanete po nich hladní. A ak by ste predsa len boli, ešte stále sa dajú skombinovať so zeleninou, prípadne kuracím mäsom. Získate tak plnohodnotné, nutrične vyvážené jedlo s minimálnym množstvom sacharidov a kalórií. (2)

Rastlina konjak

Konjak rastie v subtropických častiach Ázie, pričom pri výrobe sa spracováva jeho hľuza.

Shirataki rezance sú BEZ LEPKU, LAKTÓZY, VAJEC a ďalších alergénov. Predstavujú tak vhodnú potravinu nielen pre ľudí s intoleranciou na laktózu a s celiakiou, ale pochutnajú si na nej aj vegáni.

Chuť a konzistencia

Nebudem vás klamať, že chutia úplne identicky. Samotné, bez akýchkoľvek ďalších prísad a korenín nemajú žiadnu chuť. Konzistenciou sú skôr slizkejšie. Vzhľadom na to si vyžadujú správnu prípravudostatočné dochutenie.

TIP: Pri dochucovaní sa mi výborne osvedčila kurkuma a aromatické bylinky ako tymián či koriander. Dodajú celému jedlu špecifickú chuť a vôňu.

Rovnako by ste mali vedieť, že niektoré druhy sa predávajú v náleve, ktorý nie je zrovna najvoňavejší. Z tohto dôvodu ich treba pred varením poriadne prepláchnuť v studenej vode. Nie raz, ale minimálne 4 až 5-krát. Preto, ak pri varení zápasíte s každou minútou času, kúpte si radšej shirataki rezance bez nálevu. Áno, aj tie treba prepláchnuť, no stačí iba raz a máte vybavené.

Spôsob prípravy

Po dôkladnom prepláchnutí môžete pristúpiť k samotnej príprave. Aj keď väčšina výrobcov odporúča osmažiť rezance na panvici alebo zohriať v mikrovlnnej rúre, nemusíte sa toho striktne držať. Hlavne keď máte radšej mäkšie cestoviny. Ja si napríklad niektoré, obzvlášť tie tvrdšie, zvyknem najskôr uvariť v osolenej vode ako klasické cestoviny a potom ešte osmažiť na panvici spolu s ďalšími ingredienciami.

TIP: Chcete si pripraviť rezance do polievky alebo ramenu? Pred varením si ich poriadne prepláchnite a potom dôkladne vysušte. Takéto suché rezance následne jemne orestujte na panvici s kvapkou oleja. Nebudú také slizké, ale nadobudnú viac cestovinovú konzistenciu. Nebojte sa, v horúcej polievke ešte trochu zmäknú a budú viac ako sa hovorí „Al dente.“

Hlavné benefity (nielen zdravotné)

  • majú niekoľko násobne nižší obsah sacharidov než pšeničné či ryžové rezance, vďaka tomu sú ideálne pri držaní nízkosacharidovej diéty
  • vyrábajú sa z glukomanánu (vlákniny), ktorá znižuje hladinu zlého cholesterolu
  • príprava je časovo nenáročná, ak ich budete chcieť iba osmažiť na panvici, nezaberie vám viac ako 3 minútky
  • v prípade, že na rezance zabudnete a necháte ich variť trošku dlhšie, nebojte sa, nerozvaria sa tak rýchlo
  • s prihliadnutím na neutrálnu chuť sa shirataki rezance dajú pripraviť na množstvo spôsobov, nielen na sladko, ale i slano
  • pomáhajú udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi, čím potešia hlavne jednotlivcov s cukrovkou
  • keďže výborne absorbujú vodu, dokážu zasýtiť na oveľa dlhší čas, ako by ste predpokladali
  • neobsahujú alergény (mlieko, vajcia) ani lepok, a tiež sú vhodné aj pre vegánov. (3)

Porovnanie 4 značiek shirataki rezancov

Sú všetky ponúkané shirataki rezance rovnaké? V čom sa odlišujú a ktoré vychádzajú najlacnejšie? Prečítajte si moje zhodnotenie 4 druhov, kde vám prezradím tak ich cenu, ako i hlavné výhody a nevýhody.

UPOZORNENIE: Ceny jednotlivých balení a porcií sú aktuálne v čase písania tejto recenzie, môžu sa časom meniť.

Better Than Foods Noodles

Ak varíte aj pre manžela a deti, shirataki rezance značky Better Than Foods budú pre vás tie pravé. Prídu vám v jednom väčšom 385 g vrecku, ktoré zahŕňa 2 až 3 menšie porcie. Sú úplne bez lepku, sacharidov, soli a tuku. Jednoducho ideálna príloha pri low carb diéte. Predávajú sa v náleve, práve preto ich treba pred varením niekoľkokrát premyť. V opačnom prípade vás nepríjemne prekvapia svojim zápachom podobným rybacine. Verte mi, že nie je vôbec príjemný.

Shirataki rezance Better Than Foods som skúšala iba osmažiť na panvici, no na môj vkus boli trošku tvrdé. Z tohto dôvodu ich odporúčam radšej prevariť alebo pridávať do horúcej polievky, kde ešte zmäknú. Do polievky sa hodia aj preto, že sú tenšie a kratšie, čím sa viac podobajú klasickým niťovkám ako ryžovým rezancom. Mne sa osvedčili najmä v kuracom, prípadne hovädzom vývare s množstvom zeleniny zo záhradky. Takýto vývar ma zasýtil na niekoľko hodín, a tak sa mi nežiadalo ani hlavné jedlo.

Shirataki rezance Better Than Foods

Shirataki rezance značky Better Than Foods sú tenké, no tvrdé, vzhľadom na to si ich pred konzumáciou odporúčam uvariť.

  • Cena balenia: 385 g – 3,70 €
  • Moje hodnotenie: 9.1 z 10

SlimPasta Noodles

Z jedného 200 g balenia shirataki rezancov značky SlimPasta si pripravíte 2, skôr menšie, porcie. Na rozdiel od tých predchádzajúcich nie sú dodávané v žiadnom náleve, teda po otvorení sa nemusíte báť, že vám chuť odoženie prenikavý zápach. Zároveň ich netreba ani toľko preplachovať, čím ušetríte čas. V 100 g sa nachádza len 6,95 g sacharidov. Konzistenciou nie sú až také tvrdé ani rôsolovité. Myslím, že zo všetkých, ktoré som vyskúšala, majú najbližšie k ryžovým rezancom. Tak chuťovo, ako i svojou dĺžkou.

SlimPasta konjakové rezance ma potešili hlavne tým, že boli pripravené naozaj rýchlo. Stačí rezance dať na panvicu a trošku podusiť spolu so zeleninou či mäskom. Vôbec ich netreba variť, vďaka čomu máte dobré jedlo hotové do 10 – 15 minút. Akurát taká malá rada pre vás, na prípravu skúste použiť hlbšiu WOK panvicu s nepriľnavým povrchom. Jedlo budete mať hotové rýchlo a chute jednotlivých ingrediencií sa krásne spoja.

Nízkosacharidové rezance SlimPasta

Konjakové rezance značky Slimpasta sú dlhé a mäkké, dodávané bez nálevu, vďaka čomu až tak nezapáchajú.

  • Cena balenia: 200 g – 3 €
  • Moje hodnotenie: 9.2 z 10

CarbX Noodles

Tak tieto rezance sú akurát pre mňa. Keďže pripravujem jedlo len sebe, vyhovuje mi, že sú balené v 100 g balíčkoch. Jeden takýto balíček predstavuje jednu porciu. Nielenže mám väčšiu kontrolu nad veľkosťou porcie, ale tiež mi nezostávajú žiadne rezance v chladničke. Vždy keď mám chuť,  pripravím si čerstvé. Shirataki rezance CarbX nie sú dodávané v náleve, teda nepáchnu, no spomedzi všetkých, ktoré som vyskúšala, majú najväčší podiel sacharidov. V 100 g balení ich je 8,4 g. Nie je to nič strašné, avšak treba na to pri voľbe ďalších ingrediencií myslieť. Aby ste náhodou neprekročili stanovené denné maximum a neprerušili stav ketózy.

CarbX rezance sú dlhšie, tvrdšie a majú skôr gélovitejšiu konzistenciu. Vyžadujú si tak dlhšie varenie. Ja som ich varila cca 4 – 6 minút a potom ešte chvíľku dusila na panvici spolu so zeleninou. Po uvarení rezance nezabudnite poriadne prepláchnuť studenou vodou, aby sa vám „nepolepili.“  Mne najviac chutili v kombinácii s tofu a sójovou omáčkou.

Konjakové rezance CarbX

Konjakové rezance CarbX sú dodávané v malých 100 g vreckách, pričom jedno balenie ich obsahuje šesť.

  • Cena balenia: 600 g – 7,53 €
  • Moje hodnotenie: 9.4 z 10

Shirataki Miyata Spaghetti style

K dispozícii sú v 270 g balení, ktoré sa podľa odporúčaní výrobcu rovná jednej porcii. Tá je síce o niečo väčšia ako pri CarbX, ale na druhej strane zas aj viac zasýti, hlavne väčších hladošov. V balení nechýba ani malé množstvo neochuteného nálevu. Po otvorení som však necítila prenikavý zápach rybaciny, ale skôr morské riasy. Shirataki rezance Miyata obsahujú 0,8 g sacharidov na 100 g. Spokojne si ich tak môžete dochutiť makom, prípadne inými trošku sladšími ingredienciami.

Keďže rezance boli v čase mojej objednávky vypredané, rozhodla som sa pre shirataki rezance v štýle špagiet. Tie sú o niečo hrubšie, avšak nie až také hrubé ako klasické špagety. Majú skôr mäkšiu a gélovitú konzistenciu, v dôsledku toho sa pri príprave trošku lepia. Na druhej strane sa nemusia tak dlho pripravovať. Stačí ich jemne osmažiť na panvici, doplniť ďalšími ingredienciami a dobre dochutiť.

Miyata shirataki rezance

Nízkosacharidové rezance vo forme špagiet od Miyata sú dodávané v neochutenom náleve, vzhľadom na to ich odporúčam niekoľkokrát prepláchnuť

  • Cena balenia: 270 g – 1,50 €
  • Moje hodnotenie: 9.3 z 10

Tipy, ako si pripraviť chutné shirataki rezance

Ako som už v úvode naznačila, na to aby shirataki rezance naozaj ulahodili vašim chuťovým pohárikom, treba si ich dobre pripraviť a dochutiť. Nebojte sa, nemusíte byť žiadny kulinársky špecialista. Nasledujúce recepty sú ľahké, rýchle a hlavne chutné.

Shirataki rezance s tofu a ružičkovým kelom

Ingrediencie:

  • štvrť menšej cibule
  • tofu (ja som použila údené)
  • 1 porcia shirataki rezancov
  • 100 ml čistej vody
  • pár hlávok ružičkového kelu
  • soľ, korenie, kurkuma, tymián
  • hrsť pražených kešu orieškov

Postup: Najskôr si na olivovom oleji jemne orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte pokrájané tofu, kurkumu, tymián, soľ a korenie. Dobre premiešajte a doplňte hlávky ružičkového kelu. Podlejte cca 100 ml čistej vody a duste približne 5 minút. Na záver pridajte shirataki rezance. Ja som na toto jedlo použila shirataki rezance značky SlimPasta, ktoré netreba veľmi variť, a preto som už nepridávala vodu, ale všetko len krátko osmažila na panvici. Na záver ešte odporúčam dochutiť a posypať opraženými kešu orieškami.

Shirataki rezance s kelom a tofu

Shirataki rezance spolu s údeným tofu, ružičkovým kelom a chrumkavými kešu orieškami

TIP: Ak ste viac naklonení mäsu, namiesto tofu môžete použiť kuracie mäso, ktoré nakrájate na drobné kúsky, chvíľku orestujete na cibuľke a podlejete.

Shirataki rezance s makom

Ingrediencie:

Postup:

V prípade, že držíte nízkosacharidovú diétu KetoMix, ChiaShake alebo KetoDiet a v rámci balíčka máte doma aj kokteil, pokojne môžete použiť aj ten. V opačnom prípade ho nahraďte rastlinným mliekom. 100 ml zarobeného kokteilu či mlieka dajte do hrnca, pridajte pomletý mak a pomaličky varte až kým sa tekutina neodparí. Následne pridajte uvarené konjakové rezance, premiešajte a dochuťte čakankovým sirupom, prípadne  xylitolom. Dajte si však pozor na podiel sacharidov.

Konjakové rezance s makom a čakankovým sirupom

Konjakové rezance sa dajú pripraviť aj nasladko, napríklad s makom

Časté otázky

Ako ste si mohli prečítať, shirataki rezance majú množstvo benefitov. Aká je však ich odvrátená stránka? Tú vám spolu s tipmi na výhodné balenia odkryjem v nasledujúcich riadkoch.

Kde kúpiť shirataki rezance za dobrú cenu?

Shirataki rezance rozhodne nepatria medzi nedostatkový tovar. Najširší výber shirataki (nie len) rezancov nájdete na webstránke slimpasta.sk, kde sú k dispozícii aj vo forme hotového jedla, teda spolu s omáčkou. Navyše, nechýbajú ani zaujímavé zľavy a cenovo výhodné viackusové balenia. Shirataki rezance sú v ponuke aj iných nízkosacharidových diét, napríklad KetoMix. Rovnako nemožno opomenúť ani e-shopy so zdravou výživou a DM drogérie. V supermarketoch ako Kaufland, Lidl alebo Billa som si shirataki rezance zatiaľ nevšimla.

PREDAJ KONJAKOVÝCH (SHIRATAKI) CESTOVÍN
Slim Pasta
KetoMix

Aké sú nevýhody shirataki rezancov?

Ako sa hovorí, každá minca má dve strany. Inak tomu nie je ani v prípade shirataki rezancov. Prevažná väčšina je vyrobená iba z dvoch základných surovín. Na jednej strane je to fajn, no na druhej neobsahujú dôležité makroživiny, vitamíny a minerály, ktoré organizmus potrebuje. Samotné teda nie sú veľmi výživné a nemožno na nich postaviť celý jedálniček. Snažte sa ich preto obmieňať aj s inými jedlami a pri konzumácii doplniť nízkosacharidovou zeleninou, prípadne mäsom.

Existujú aj iné druhy shirataki cestovín ako rezance?

Áno. Na trhu sú k dispozícii rôzne druhy konjakových cestovín, penne, tagliatelle, vrtuľky či špagety. Dostupná je dokonca aj shirataki ryža, nielen tá klasická, ale i špeciálny druh na prípravu sushi. 

Otázka pre vás na záver

Jedli ste už niekedy shirataki rezance? Ak áno, prezraďte nám, ako ste si ich pripravili. Receptov na chutné nízkosacharidové jedlá nie je predsa nikdy dosť :)

Zdroje:

(1) What are konjac shirataki noodles. Dostupné na: http://www.konjacfoods.com/noodles/7.htm

(2) What Are Shirataki Noodles? Meet the Low-Calorie Pasta Your Diet Needs. Dostupné na: https://www.eatthis.com/shirataki-noodles/

(3) Shirataki Noodles: The Zero-Calorie ‘Miracle’ Noodles. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/shirataki-noodles-101

5/5 - (1 vote)

Majka Mráziková

Obdivovateľka prírody, milovníčka štvornohých chlpáčov, a tak trochu introvertka. V živote sa riadim mottom: „S úsmevom je deň krajší.“ Svojimi článkami sa preto snažím nielen pomôcť, ale aj vyčariť úsmev na tvári :)

Komentovanie článku: