Poruchy metabolizmu bielkovín

ľudské telo

Bielkoviny sú živiny nevyhnutné pre zachovanie života. To však automaticky neznamená, že naše telo si dokáže s nimi poradiť v každej situácii. V určitých prípadoch sú proteíny pre organizmus skôr škodcovia, než pomocníci. Väčšinou sa jedná o vrodené metabolické poruchy, ktoré sa prenášajú geneticky z rodiča na dieťa. Čo je to metabolická porucha? Metabolizmus, alebo látková výmena, je sled dejov […]

14 dôvodov, prečo máte stále hlad

hlad

Hlad je prirodzená reakcia vášho tela, že potrebuje viac jedla. Ak ste hladní, môže váš žalúdok vydávať známe „škvŕkanie“ a pociťovať pocit prázdnoty, alebo môžete mať bolesť hlavy, cítiť sa podráždení alebo sa sústredíte len s ťažkosťami. Väčšina ľudí môže dodržať medzi jednotlivými jedlami aj niekoľko hodín, skôr než znovu pocítia hlad, hoci nejde o […]

8 tipov, ako si zmenšiť porcie jedla bez zbytočného hladovania

chudnutie

Ak sa snažíte schudnúť, pravdepodobne začnete menej jesť. Ale ako zmenšiť porcie bez toho, aby ste boli ešte viac hladní? Existuje niekoľko stratégií, ktoré vám umožnia prijať menej kalórií bez toho, aby ste pociťovali hlad. 1. Zaplňte minimálne polovicu taniera zeleninou Zelenina je plná vody a vlákniny, ktoré pôsobia zasycujúco, ale neobsahuje veľa kalórií (1). […]

17 prírodných spôsobov, ako zvýšiť svoju plodnosť

plodnosť

Problémy s plodnosťou a otehotnením postihujú až 15% párov (1). Našťastie, existuje niekoľko prirodzených spôsobov, ako zvýšiť svoju plodnosť a otehotnieť rýchlejšie. Zmenou stravy a životného štýlu môžeme zvýšiť svoju plodnosť až o 69%  (2). Ponúkame vám 17 odporúčaní, ktoré sa vám môžu hodiť, ak by ste chceli zvýšiť svoju fertilitu. 1. Jedzte potraviny bohaté […]

Spôsobí vám pivo veľké brucho?

pivo

Pitie piva sa často spája so zvýšeným telesným tukom, najmä v okolí brucha. Práve preto sa tento fenomén nazýva “pivné brucho”. Ale spôsobuje naozaj pivo ukladanie tuku na bruchu? Tento článok sa na to pozrel podrobne. Čo je pivo? Pivo je alkoholický nápoj vyrobený z obilia, ako je jačmeň, pšenica alebo raž, ktorý bol fermentovaný kvasinkami […]

Na čo je dobré aktívne uhlie?

Aktívne uhlie účinky

Aktívne uhlie bolo kedysi považované za univerzálnu protilátku (1). V súčasnosti sa aj naďalej odporúča ako silný a účinný prírodný liečebný prostriedok. Má množstvo dokázateľných výhod, znižuje napríklad hladinu cholesterolu, dokáže vybieliť zuby alebo zmierniť stav ľudovo nazývaný „opica“.

Top 12 potravín s vysokým obsahom vitamínu B12

Hovädzie mäso vitamín B12

Vitamín B12 je nevyhnutná výživná látka, ktorú si telo nedokáže vyrobiť samo a musí ju prijať z jedla alebo výživových doplnkov. Najmä tehotné a dojčiace ženy a vegetariáni by si mali byť istí, že ho prijímajú dostatok. Aké potraviny si vložiť do nákupného košíka, aby ste svojmu telu zabezpečili dostatočný prísun vitamínu B12? Čo je […]

Význam a funkcia bielkovín v organizme

Jedálniček na chudnutie vás neobmedzuje a je chutný

Bielkoviny sú základnými chemickými zložkami všetkých živých buniek a preto tiež súčasťou takmer všetkých potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu. V organizme plnia celý rad jedinečných funkcií. Rastliny si dokážu svoje bielkoviny syntetizovať, ale živočíchy a aj ľudia sú odkázaní na ich prísun v strave. Prečo sú však pre naše telo nevyhnutné a nemali by sme zabúdať na ich pravidelný príjem? […]

Himalájska, kóšer, klasická a morská soľ: ktorá je najzdravšia?

typy solí

Soľ je pravdepodobne jednou z najdôležitejších ingrediencií na svete, čo sa varenia týka. Bez nej by veľa jedál chutilo mdlo a nevábne. Avšak nie všetky soli vznikajú rovnako. Existuje veľa druhov, z ktorých si môžeme vyberať. Patrí sem klasická stolová soľ, himalájska ružová soľ, kóšer soľ, morská soľ a keltská soľ, aby sme vymenovali aspoň niekoľko […]

1 2 3 27