Blog | Page 26 of 29 | Výživovo.sk

RECEPT: Zdravý bezlepkový dezert z tekvice

Obdobie tekvíc pomaly vrcholí a to znamená, že je ideálny čas využiť túto zdravú zeleninu aj doma v kuchyni. Z tekvice sa dajú pripraviť desiatky slaných či sladkých jedál, ktoré môžu počas jesenných mesiacov príjemne spestriť váš jedálny lístok. Recept na Zdravý bezlepkový dezert z tekvice je vhodný nielen pre tých, ktorí uprednostňujú zdravšie alternatívy jedál, ale aj pre […]

Zaručené diéty a nízkotučné jedlá? Takto neschudnete!

Keď hovoríme o hriechoch, ktorých sa tak radi dopúšťajú chudnúci ľudia, máme na mysli také, ktoré vedú ku konečnému zlyhaniu toho, čo si predsavzali: trvalého zníženia hmotnosti! Prečo sa to stáva? Čo sú najhlavnejší “sabotéri” dlhodobého úspechu? Sabotáž č. 1: Spoliehanie sa na „zaručené“ diéty Asi vám teraz neprezradíme žiadne veľké tajomstvo, keď povieme, že žiadne […]

RECEPT: Sladká zemiakovo-tekvicová polievka

Tekvicová polievka patrí k tým jedlám, ktoré buď milujete alebo ste ešte nenašli ten správny recept. Hoci je príprava jednoduchá, sladká chuť tekvice ponúka množstvo možností, ako si pripraviť túto sezónnu delikatesu presne podľa svojej chuti. Korenie ako muškátový oriešok, zázvor alebo chili dokážu dodať polievke jej špecifickú chuť. Pre tých, ktorí obľubujú sladkastú chuť tekvice […]

Pomalý metabolizmus naštartujú sacharidové vlny

Začnime z mosta do prosta a vysvetlime si hneď, čo sú to sacharidové vlny. Veľmi stručná a zjednodušená definícia by mohla vyzerať asi takto: ide o stravu s vyšším podielom bielkovín, optimálnym podielom tukov a meniacou sa hladinou sacharidov (či, ak chcete, uhľohydrátov/cukrov). Aby sme problematiku trochu rozviedli: tento stravovací režim je postavený na tom, že každý […]

Ako sa stravovať, ak ste na bezlepkovej diéte?

Obávate sa, že by ste mohli trpieť potravinovou intoleranciou? Bola vám diagnostikovaná celiakia? Ak ste na bezlepkovej diéte, týchto 10 tipov vám ukáže, že aj takáto strava je pestrá, chutná a nepozostáva len zo suchej ryže a zemiakov.  Obsah článku1 1. Zamerajte sa na jedlo, ktoré jesť môžete, nie na to, čo musíte vylúčiť2 2. Nepokúšajte […]

Bielkoviny – prečo bez nich neschudnete?

Pre ľudské telo predstavujú bielkoviny základný zdroj živín. Sú jedným zo stavebných kameňov buniek, tkanív, svalov, vnútorných orgánov a pomáhajú pri ich regenerácii. Aké bielkoviny poznáme, kde ich hľadať a ako správne konzumovať? Obsah článku1 Funkcia bielkovín v ľudskom tele1.1 Aminokyseliny preto delíme na: 2 Aké druhy bielkovín poznáme?2.1 Proteínové prášky3 Aké množstvo bielkovín treba […]

Ako počítať kalórie a dopočítať sa k vytúženej váhe?

Počítanie energetického príjmu patrí medzi základnú súčasť každého rozumného odtučňovacieho programu, to je nepopierateľný fakt. Ak sa však pokúšate schudnúť iba s kalkulačkou v ruke, do ktorej zadávate len kilojouly či kilokalórie, ste na zlej ceste! Čo ešte musíte zobrať do úvahy pri príprave svojho jedálnička? Ak sa začítate do nasledujúcich riadkov, pochopíte aj prečo väčšina „light“ […]

RECEPT: Zeleninová tortilla s jogurtovým dressingom

Plnená tortilla je skvelým tipom pre tých, ktorí sa rozhodli zdravo stravovať, ale príprave jedla nechcú venovať veľa času. Výhodou tohto receptu je, že si jogurtový dressing môžete pripraviť deň vopred a ušetriť ďalšie minúty navyše. Nemusíte nič zdĺhavo variť. Stačí opiecť tortilly, naplniť ich chutnou čerstvou zeleninou a vychutnať si ľahký obed.  Doba prípravy: 30 minút […]

Varenie pre jedného – ako sa stať majstrom?

Varenie pre jedného nemusí vždy znamenať, že iba hodíte do mikrovlnej rúry pred pripravenú večeru. Je síce pravda, že je to jedno z najjednoduchších riešení, ak žijete samostatne, ale stravovanie sa takýmto štýlom vedie k naozaj vážnym zdravotným problémom. Pripravovanie si jedla doma vám môže pomôcť zmeniť tento fakt a vydáte sa tou správnou cestou. Obsah článku1 […]

Strukoviny a ich význam pri chudnutí

Mnohí z nás si strukoviny spájajú s negatívnymi spomienkami na školské jedálne a nie vždy obľúbené prívarky. Aj ja mám známych, ktorí strukoviny úplne vyradili z jedálnička a jediné, s čím sa stretávajú, je zelená fazuľka opražená so slaninou ako príloha k poriadnemu kusu mäsa. Strukoviny však zastávajú veľmi podstatné miesto medzi potravinami, ktoré musíme jesť pre udržanie dobrého zdravia, a zároveň […]