Pálenie záhy: Ako sa zbaviť nepríjemného ohňa v hrdle?

Pálenie záhy

Určite nejeden z nás pozná ten nepríjemný pocit akoby nám v krku horel oheň. Pálenie záhy, alebo odborne pyróza, môže byť nepríjemným prejavom obyčajného prejedenia sa, ale aj závažnejších porúch trávenia.

Čo spôsobuje pálenie záhy?

Samotný pocit pálenia je sprievodným znakom gastroezofágového refluxu, čiže návratu kyslého obsahu žalúdka do pažeráka. Reflux je v podstate normálny fyziologický jav, ktorý sa môže objaviť najmä po jedle. Na vine je zvýšená produkcia žalúdočnej kyseliny.

Účinnou pomocou proti páleniu záhy je riasa chlorella, ktorá je jednou zo 4 superpotravín v zmesi Blendea SUPERGREENS.

Po požití jedla totiž žalúdok začne produkovať až 5-násobne väčšie množstvo kyseliny oproti tomu, keď je nemusí pracovať. Kyslé prostredie žalúdočného obsahu má na svedomí konkrétne kyselina chlorovodíková. Je to vysoko leptavá a silná kyselina. V žalúdku plní niekoľko dôležitých funkcií:

  • aktivuje enzýmy dôležité pre trávenie bielkovín (napríklad neaktívny pepsinogén na pepsín)
  • zvyšuje vstrebávanie minerálov (najmä fosforu, vápnika a železa)
  • pôsobí baktericídne – ničí choroboplodné zárodky, ktoré by nám mohli spôsobiť zdravotné problémy
  • zároveň pôsobí ochranne na vitamíny, ktoré potrebujú práve kyslé prostredie aby sa nezničili (vitamíny B1, B2 a C)

Pri detoxikácii sa odporúča najmä kapustovitá zelenina

Žalúdok je na pôsobenie tejto silnej žieraviny prispôsobený. Jeho vnútorný povrch pokrýva hlienová vrstva, tzv. mucín, ktorý bráni poleptaniu. V prípade refluxu sa kyslý obsah zo žalúdka vracia späť do pažeráka, čo môže spôsobiť vážne problémy. Stena pažeráka totiž nie je nijako chránená pred pôsobením kyseliny. Príliš častý výskyt kyslého obsahu žalúdka v tejto oblasti môže dokonca viesť ku gastroezofágovej refluxnej chorobe (GERD), ktorá má už vážny vplyv na zdravie. Tá vzniká práve v prípade periodického výskytu refluxu v pažerákovej oblasti. Medzi typické symptómy GERD patrí:

  • pyróza (pálenie záhy)
  • dysfágia (problémy s prehĺtaním tuhej alebo tekutej stravy)
  • odynofágia (bolestivé prehĺtanie)
  • krvácanie
  • strata hmotnosti

Čo je na príčine pálenia záhy?

Jednou z možných príčin refluxu môže byť uvoľnenie pažerákového zvierača. Je to miesto, kde sa spája pažerák a žalúdok. Zvierač pôsobí ako brána, ktorá sa otvorí pri prehltnutí sústa jedla a opäť zavrie po jeho prechode. Tým bráni spätnému návratu obsahu žalúdka. V určitých prípadoch však môže dôjsť k uvoľneniu svaloviny zvierača a ten sa dostatočne neuzavrie. To spôsobí návrat kyseliny a sprievodný pocit pálenia.

Inou príčinou môže byť zvýšený tlak na žalúdok z dôvodu prejedenia sa a následnej nadmernej produkcie kyseliny. Ďalšími príčinami sú aj tehotenstvo, obezita či zápcha. Rovnako aj fajčiari sa môžu s týmto problémom stretávať častejšie, nakoľko nikotín pôsobí ako relaxant, čiže uvoľňuje svalové zovretie aj pažerákového zvierača.

Na príčine môžu byť aj určité druhy potravín, ktoré majú priamy vplyv na uvoľnenie svaloviny zvierača alebo nadprodukciu kyseliny. Medzi ne patria:

Symptómy

Symptómy pálenia záhy sú dôverne známe väčšine z nás. Okrem toho typického pocitu ohňa v hrdle medzi ne patria aj:

  • pocit pálenia pod hrudnou kosťou
  • stúpajúca bolesť, ktorá siaha až po sánku
  • pálenie alebo pocity nevoľnosti v oblasti žalúdka
  • štipľavá až pálivá chuť v ústach

Väčšina symptómov zvykne odoznieť v priebehu niekoľkých minút alebo hodín. Záleží od rýchlosti metabolizmu. Pokiaľ sa však tieto príznaky objavujú pravidelne dlhšie obdobie, je vhodné vyhľadať odbornú lekársku pomoc, nakoľko sa môže jednať o vážny zdravotný problém.

Pálenie záhy v tehotenstve

S refluxom sa v tehotenstve stretáva mnoho žien. Jednou z príčin týchto nepríjemných stavov je najmä hormonálna zmena, ktorá v tele nastáva. Medzi hlavných protagonistov patrí hormón progesterón, ktorý má ochranný vplyv na priebeh tehotenstva.  Medzi jeho úlohy patrí aj tlmenie motility (pohyblivosti) žalúdka, žlčníka, tenkého a hrubého čreva.

V zásade je progesterón zodpovedný za to, že máte zrazu pocit akoby „spomaleného trávenia“.  Je to najmä preto, aby organizmus stihol zo stravy odčerpať čo najväčšie množstvo živín.

Zdravá výživa v tehotenstve - Výživovo.sk

Progesterón pôsobí ako relaxant a znižuje účinnosť, teda silu zovretia, zvierača medzi pažerákom a žalúdkom. Preto môžu mať tehotné ženy po najedení pocit, ako by im  „niečo ostalo stáť v krku“.

Vo vyšších štádiách tehotenstva si už telo na hormonálny kokteil väčšinou zvykne. V tomto období však pocity pálenia súvisia s rastom plodu, ktorý spôsobuje väčší vnútrobrušný tlak na žalúdok a ostatné orgány. Kvôli menšiemu objemu žalúdka je vhodné tomu prispôsobiť aj stravu a frekvenciu jej konzumácie.

Strava by mala byť ľahko stráviteľná, čo je tiež jedno z efektívnych opatrení.  Vhodné je aj pravidelné cvičenie, ktoré urýchli pohyb tráveniny črevami.

Je nutné brať do úvahy, že proces trávenia je zásadný pre zásobenie živinami ako pre vás, tak aj pre vaše bábätko. V tehotenstve je organizmus matky prirodzene nastavený na ochranu plodu.

V tehotenstve sa radšej snažte zbaviť pálenia záhy bez liekov

Okrem spomínaných hormonálnych regulácií funguje aj mechanická bariéra v podobe žalúdočných štiav o niečo agresívnejšie. Dôvodom je, aby sa do tela nedostali potenciálne zárodky infekcií a parazitov, ktoré by mohli ovplyvniť vývoj plodu.  Nie je preto vhodné hneď siahať po rôznych prostriedkoch úľavy od pálenia, pokiaľ to nie je vyslovene akútne. Môžete si takto totiž urobiť medvediu službu a spomaliť celý proces trávenia ešte viac.

Ako si poradiť bez liekov?

  • v prvom rade je vhodné si jedlo rozdeliť do viacerých menších porcií počas dňa – 5 – 6 porcií denne v závislosti od vášho denného režimu. obmedzte dráždivé, pálivé, korenené, vyprážané a mastné jedlá.
  • potraviny, ako čokoláda, sladkosti, sýtené nápoje, kávu a alkohol konzumujte s mierou. Potraviny s vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín, ako sú morské ryby, orechy, ľanový aj repkový olej – pôsobia protizápalovo, upokojujú pokožku, ale majú aj množstvo iných zdravotných benefitov.
  • význam má aj teplota jedla – príliš horúce jedlá podporujú pocit pálenia, nakoľko je sliznica pažeráka už rozdráždená. Jedlo by ste nemali konzumovať príliš vrelé.
  • zaraďte do stravy tzv. zásadotvorné jedlá – základom sú porcie zeleniny a ovocia, ktoré by v jedálničku mali byť hojne zastúpené. Neodporúčam sa sústrediť len na konzumáciu štiav, hoci aj vlastnoručne pripravených. V takýchto nápojoch sa stráca významný podiel vlákniny, ktorá tiež pomáha pri redukcii pocitu pálenia a navyše pôsobí priaznivo na črevnú peristaltiku a vyprázdňovanie.
  • dodržiavajte adekvátny pitný režim.
  • vyhnite sa polohe v ľahu tesne po najedení – ideálny rozostup medzi jedlom a spánkom by mal byť aspoň 3 hodiny.

Pohár mlieka na uhasenie ohňa?

Medzi najčastejší domáci liek patrí mlieko s trochou medu. U niektorých ľudí by táto kombinácia mala mať podobnú účinok ako antacidá. V skutočnosti však môže tento „babský“ recept pocit pálenia ešte zhoršiť. Tuk obsiahnutý v mlieku, najmä plnotučnom, nabáda žalúdok k vylučovaniu väčšieho množstva kyseliny. V skutočnosti môže teda mlieko príznak ešte zhoršiť.

mlieko

Čo pomôže vášmu žalúdku

  • magnézium (horčík) – tento minerál spomaľuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Vďaka svojim antistresovým účinkom zároveň upokojuje podráždené žalúdočné steny. Vysoký obsah horčíka majú pšeničné klíčky, ľanové semienka, pivovarské kvasnice a tmavozelená zelenina.
  • vitamín B1 (tiamín) a magnézium – indikujú sa pri zápale žalúdočnej sliznice a pálení záhy v dôsledku pitia kávy. Kombináciu týchto látok nájdeme napríklad vo vlašských orechoch a ovsených vločkách, ale aj v spomínaných ľanových semienkach a pšeničných klíčkoch.
  • zemiaková šťava – upokojuje podráždené žalúdočné steny, neutralizuje žalúdočnú kyselinu a pomáha pri kyslom grganí. Získate ju tak, že vylisujete jeden stredne veľký zemiak a zmiešajte ho s 200 ml vody. Získané množstvo si rozložte na tri dávky.
  • zelený čaj – patrí medzi zásadité nápoje a v žalúdku neutralizuje nadbytočnú kyselinu. Prvý nálev nechajte 3 minúty lúhovať a potom ho vylejte (obsahuje veľa kofeínu, ktorý dráždi žalúdočné steny) Pite iba druhý a tretí výluh (každý lúhujte 3 minúty).
  • kefír – ideálnejšou voľbou oproti mlieku je práve kefír. Má zásadité účinky, obsahuje veľké množstvo vitamínu B1 a stabilizuje črevné prostredie.
  • zázvor – je známy pre svoje antibakteriálne a protizápalové účinky. Tiež pomáha potlačiť bolesti spojené s pálením záhy. V kuchyni ho môžete použiť ako koreninu do jedál, alebo si ho môžete dopriať v podobe čaju.
  • kurkuma – urýchľuje proces trávenia a zároveň pomáha obnoviť sliznicu pažeráka, ktorá sa môže poškodiť pri pálení záhy. Týmto spôsobom sa zabráni ďalšiemu vývoju ochorenia. Kurkumu môžete pridať do vašich denných jedál, polievok a šalátov.
  • horčica – zmiešajte 1 lyžičku horčice s ½ pohárom vody a roztok vypite. Uvidíte, že za okamih bolesť ustúpi.

Nepodceňujte návštevu lekára

Z rôznych zdrojov by sme vedeli nájsť ešte mnoho zaručených „babských“ receptov, ako zvládnuť tento nepríjemný problém. Každý organizmus je totiž iný a čo jednému zaberie, druhému môže naopak problémy zhoršiť. Pokiaľ však vaše problémy pretrvávajú a nezaberajú už ani voľnopredajné antacidá, mali by ste zvážiť návštevu lekára.

V niektorých prípadoch totiž môže pálenie záhy indikovať aj závažnejšie zdravotné problémy. Týmto spôsobom sa môže prejavovať napríklad aj žalúdočný vred, infekcia baktériou Helicobacter pylori alebo už spomínaná gastroezofágová refluxná choroba (GERD).

Zhon tráveniu neprospieva

Spoločným menovateľom tráviacich problémov a refluxu je často aj chronický stres. Rýchle tempo, nedostatok času na pokojné stolovanie a vynechávanie jedál dráždia žalúdok. Adrenalín, ktorý vtedy koluje v žilách, spôsobuje odvádzanie krvi z oblasti tráviaceho traktu, kvôli čomu sa predlžuje doba trávenia a zvyšuje sa tvorba kyseliny.

Aj v rámci nabitého dňa by ste si teda mali nájsť čas na jedlo a skonzumovať ho v pokojnej atmosfére. Jedzte pomaly a nikdy nie postojačky. Namiesto kávy si po jedle doprajte radšej šálku zeleného čaju.

Pri pálení záhy sa oplatí občas vymeniť kávu z čaj

Znížte príjem mäsa a denne vypite aspoň jeden pohár kefíru. Mnohých ľudí láka si po jedle ľahnúť a zdriemnuť. To nie je ideálny nápad, najmä ak trpíte pyrózou. Poloha ležmo ihneď po najedení zvyšuje pravdepodobnosť vzniku pálenia záhy. Tesne po jedle si určite odpustite aj ťažkú prácu, pri ktorej sa musíte zohýbať. Rovnako aj večeru si doprajte aspoň 2-3 hodiny predtým, než pôjdete spať. Proces trávenia si totiž vyžaduje istý čas.

Jogínske dýchanie rozširuje kapacitu pľúc a podporuje prísun kyslíka.

Čo urobiť, keď práve nemáte po ruke nič na rýchlu úľavu od pálenia?

Stavte na pohár čistej vody. Mnoho ľudí podceňuje pitný režim. Ak sa pocit pálenia v hrdle objavuje po jedle, niekedy stačí obsah žalúdka jednoducho rozriediť. Pokiaľ je telo dehydrované, odčerpá si z prijatej potravy väčšinu vody a tým sa obsah žalúdka príliš zahustí. Pohár vody dokáže v takom prípade hotové zázraky.

Pomocou pri pálení záhy je aj sladkovodná riasa chlorella, ktorá je jednou zo zložiek zmesi Blendea SUPERGREENS.

Blendea Supergreens

    Jana Guráňová

    Som nutričná špecialistka a čerstvá mamička. Práve vďaka môjmu synčekovi si teraz naplno uvedomujem, aké dôležité je vštepiť základy správnej výživy deťom už od útleho veku.

    Komentovanie článku: