Avokádo: Zelený zázrak na chudnutie + recepty

Avokádo je vhodné aj pri chudnutí

Avokádo patrí k najvýživnejším potravinám. Je to tropické ovocie, ktoré je v našej oblasti dostupné celoročne. Je výbornou alternatívou základu šalátu v zimnom období a v lete ho oceníte ako súčasť dezertov, ktoré neohrozia vašu plavkovú figúru. Prečo by ste ho mali zaradiť do stravy?

Avokádo je tučné, z toho sa priberá! Nejedz ho tak veľa, s ním určite neschudneš. Pamätám si, ako bolo označené červenou pri mojej diéte, ktorú som stiahla z internetu… Toto a množstvo ďalších nezmyslov nájdete v diskusných fórach, ale často aj pri káve s kamoškou.

V skutočnosti je to jeden veľký omyl. Avokádo je síce plné tuku, ale zdravého, presne takého, ktorý vám pomôže spáliť tukové zásoby. Ako na to? Jednoducho.  Stačí ho zaradiť do jedálnička.

TOP 6 dôvodov, prečo jesť avokádo

1. Je plné zdravých tukov a vlákniny

Avokádo obsahuje veľa kalórií, to je nepopierateľný fakt. Za väčšinu môžu tuky, tvoria dokonca až okolo 77% kalórií. Podobne tučnými rastlinnými produktami sú aj olivy či orechy. Obsahuje omega 6 mastné kyseliny, ktoré ustaľujú hladinu krvného cukru. Mononenasýtené mastné kyseliny sú skvelou potravou pre srdce a priaznivo pôsobia na znižovanie výskytu zápalových procesov v tele. Vláknina, ktorú obsahuje, je tiež dôležitá pri chudnutí, pomáha z tela odvádzať škodlivé látky a udržuje trávenie vo forme.

Avokádo je vhodné aj pri chudnutí

2. Zasýti vás na dlhší čas

Avokádo pri pravidelnej konzumácií dokáže dokonca znížiť hladinu cukru v krvi a zvyšuje úroveň dobrého cholesterolu. Po jeho konzumácií nebudete tak skoro hladný. Okrem veľkého množstva kalórií, ktoré prijímete, budete zásobení aj mastnými kyselinami, ktoré zabránia návalom nečakaného hladu.

3. Pomôže vám schudnúť

Aj napriek vysokej kalorickej hodnote je avokádo odporúčané ako rastlinný produkt pri chudnutí. Obsahuje zdravé tuky, ktoré udržujú metabolizmus v chode a zabráni tomu, aby sa spomaľovalo spaľovanie kvôli nízkemu obsahu kalórií. Prirodzene obsahuje málo sacharidov. Ak vás pri diétach trápia chute na sladké, vyskúšajte napríklad alternatívu obľúbenej nutelly, ktorá neobsahuje žiadne umelé sladidlá ani farbivá. Recept nájdete v pokračovaní článku.

4. Obsahuje vitamíny a minerály

Avokádo je bohaté na antioxidanty, najmä luteín, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie zraku. Je cenným zdrojom vitamínov A, C a E, horčíka či fosforu. Obsahuje kvalitné tuky ako kyselinu palmovú, linolovú a olejovú, kyselinu listovú, vitamín K a B5 či B6. Neobsahuje cholesterol, takže je výbornou alternatívou napríklad mäsových nátierok na hrianky. Ak roztlačené avokádo okoreníte a posolíte, chutí veľmi podobne vďaka vysokému obsahu tukov.

5. Hodí sa do slaných aj sladkých pokrmov

Avokádo je chuťovo neutrálne, môžete ho použiť do šalátov aj do dezertov, ako základnú surovinu do hlavného chodu ale aj ako bleskový snack, keď sa potrebujete zasýtiť na dlhší čas. Výborne chutí aj v podobe obľúbeného smoothie a radí sa k moderným superpotravinám. Môžete ho konzumovať aj pri detoxe.

6.  Ustáli rozkolísaný tlak

Máte problémy s krvným tlakom? Možno vám chýba draslík. Práve táto látka je dôležitá pre udržanie správnych hodnôt tlaku a jej nedostatok môže spôsobiť výkyvy. Obsahuje dokonca viac draslíka ako banány, ktoré sa odporúčajú na konzumáciu pri jeho nedostatku vo výsledkoch rozboru krvi.

Avokádo je vhodné aj pri chudnutí

Vyskúšajte recepty s avokádom

Samotné avokádo je viac menej bez chuti, preto ho môžete kombinovať s akýmikoľvek koreninami a pochutinami, dokonca aj nasladko a pripraviť si tak zdravé pokrmy.

Avokádová omáčka na cestoviny

Úplne jednoduchú a bleskovú omáčku na cestoviny získate tak, že zrelé avokádo rozmixujete dohladka s trochou kokosového alebo mandľového mlieka, pridáte bazalku, čierne korenie a citrónovú šťavu. Takouto studenou omáčkou prelejete celozrnné alebo bezlepkové cestoviny, ozdobíte čerstvými bylinkami a môžete konzumovať. Zmes však neohrievajte, môžete ju konzumovať aj na druhý deň po tom, čo ste ju skladovali v chladničke, no nastudeno. Ak by ste omáčku zohriali, zafarbí sa dohneda.

Guacamole

Obľúbené jedlo z južnej Ameriky máte na stole do pár minút. Stačí vám mäkké avokádo, ktoré roztlačíte vidličkou, pridáte roztlačený cesnak podľa chuti, limetkovú šťavu, pomleté sušené čili papričky a štipku soli a čierneho korenia. Zmes dochuťte olivovým olejom. Namáčajte do nej nakrájanú zeleninu (mrkvu či zelerové stonky) alebo ju natrite na hrianku z bielkovinového chlba či maces.

Zdravá nutella – avokádový puding

Jedno dôkladne vyzreté avokádo pomocou tyčového mixéra rozmixujte s lyžicou kokosového oleja, pridajte lyžicu arašidového masla (nesladeného, z pravých arašidov bez prídavkov a konzervantov), pridajte 3 lyžice karobu alebo kakoaového prášku (pravé kakao, nie instantné) a jeden banán. Zmes rozmixujte dohladka a konzumujte. Výborne ochutí aj obyčajný biely jogurt.

Avokádový dip

Rozmixované avokádo zmiešajte s olivovým olejom až vytvoríte jemnú, omáčkovitú konzistenciu. (na 1 plod asi 3 lyžice oleja) Pridajte kurkumu, štipku zázvoru, soľ, korenie a odložte na 30 minút do chladničky, nech sa chute spoja. Môžete pridať aj čerstvé oregano. Do omáčky môžete namáčať čerstvú zeleninu alebo ňou zaliať zeleninový šalát a doplniť vajíčkom uvareným natvrdo a máte rýchlu večeru.

Ako správne jesť avokádo?

Možno ste už v obchode niekoľkokrát okolo neho prešli, možno ste si ho už aj vzali do košíka, no vyložili. Avokádo sa totiž nešúpe ako klasická zelenina, nekonzumuje sa tvrdé hneď po prinesení z obchodu ani sa tepelne neupravuje. V skutočnosti je to s ním úplne jednoduché. Prinašame vám malý manuál, ako postupovať pri nákupe a ako ho očistiť a naservírovať tak, aby ste sa dočkali chutnej a zdravej pochúťky za pár minút.

  • Pri nákupe avokádo vezmite do ruky a jemne stlačte prstami. Vyberajte také, ktoré nie je tvrdé ako skala, no dávajte pozor, aby ste ostatné chytaním nepoškodili. Šupka by mala byť pevná, no mäkká a mierne ohybná. Určite by ste pod prstami nemali cítiť kašu.
  • Avokádo nechajte doma dozrieť pri bežnej kuchynskej teplote. Niekedy stačí deň, niekedy treba aj tri či štyri.
  • Keď je mäkké asi ako zrelý citrusový plod, rozkrojte ho po dĺžke, ale opatrne, vnútri má kôstku. Jemne pootočte obe polovice a oddeľte.
  • Vydlabte ho zo šupky pomocou veľkej lyžice. Ta vám pomôže aj vybrať kôstku. Tí zručnejší to môžu skúsiť aj nožom ako na videu:

Dobrý tip: Ak ho neskonzumujete celé, do chladničky odložte polovicu, ktorá má v sebe kôstku. Takto dužina nezhnedne tak rýchlo.

Avokádo by malo byť súčasťou zdravého a vyváženého jedálnička. Výborne sa kombinuje s mäsovým pokrmom, s vajíčkami a je vhodné aj  pre vegetariánov. Nebojte sa ho konzumovať aj každý deň, na sladko či naslano, dokáže byť plnohodnotnou súčasťou hlavného jedla aj dezertu.

[extra_box_type2_shortcode title=“Je pre vás avokádo vhodné?“ button_text=“Chcem sa objednať!“ button_url=“/objednavka“] Kedy je vhodné ho konzumovať a aké kombinácie jedál pripraviť vám najlepšie poradia odborníci na zdravú výživu s ohľadom na váš doterajší spôsob stravovania a životný štýl.[/extra_box_type2_shortcode]

    Zuzana Hlúchová

    Blogerka s vášňou pre cestovanie, varenie z lokálnych surovín a zdravý životný štýl. Závislá od kávy a krásnych vecí.

    Komentovanie článku: