Sušené mäso: Recept + tipy, kde výhodne kúpiť | Výživovo.sk

Sušené mäso jerky a biltong. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? + recept na domáce jerky

Sušené hovädzie mäso

Lahôdka k pivu, zdroj energie pre športovcov či chutný snack na dlhých cestách. Sušené mäso sa za posledné roky stalo obľúbeným pokrmom mnohých z nás. Obsahuje predovšetkým bielkoviny, vďaka čomu zasýti na dlhší čas a hodí sa aj pri chudnutí. Navyše, vzhľadom na spôsob spracovania má pomerne dlhú trvanlivosť. Dôkladne zabalené vydrží približne rok, pričom mu nevadia ani vyššie teploty okolo 30 stupňov. Výrazná atypická chuť je už len pomyselnou čerešničkou na torte, pre ktorú sa rozhodne oplatí túto pochutinu vyskúšať.

Kde kúpiť sušené mäso?

Aj napriek tomu, že sušené mäso je špecifickejší druh potraviny, môžete si ho zakúpiť tak vo vybraných supermarketoch v rámci špeciálnych akcií, ako i v bio obchodoch so zdravou výživou. Dokonca som ho našla aj na pumpe Shell medzi slanými pochutinami. Počítajte však s tým, že budete musieť siahnuť trošku hlbšie do vrecka. Podstatne lepšie ceny a zároveň širší výber ponúkajú internetové obchody, napríklad masohere.sk. Tým z vás,ktorí chudnete dávam do pozornosti Ketomix sušené hovädzie mäso s nízkym obsahom sacharidov, bez laktózy a chemických aditív.  Ak však preferujete iný druh mäsa ako hovädzie, odporúčam navštíviť eshop KetoDiet, kde máte k dispozícii sušené mäso jerky z morčacieho mäsa.

PREDAJ SUŠENÉHO MÄSA
Maso Here
KetoMix
KetoDiet

História sušeného mäsa

Príbeh sušeného mäsa sa začal písať už v 15. storočí. Spája sa so starovekým kmeňom Inkov – Quechua, hľadajúcich spôsob, ako uskladniť mäso tak, aby vydržalo čo najdlhšie na horšie časy.  Vzhľadom na to, že nemali k dispozícii žiadne moderné udiarne a elektrické sušičky, boli nútení využívať prírodné zdroje. (1)

Mäso zo zveriny nakrájali na prúžky, dôkladne osolili a nechali vysušiť na slnku alebo nad ohňom. Tento spôsob spracovania mäsa si všimli španielski kolonizátori, ktorým sa zapáčil natoľko, že o ňom rozprávali všade, kde boli. Takto sa sušené mäso dostalo nielen k americkým kovbojom, ale i priekopníkom, odkiaľ putovalo do Európy a ostatných kontinentov.  (1)

Typy sušeného mäsa

V závislosti od spôsobu spracovania sa stretávame s dvoma hlavnými podobami sušeného mäsa. Podstatne známejšie je jerky sušené mäso, pôvodom zo Severnej a Južnej Ameriky. Na slovenskom a českom trhu však môžete natrafiť aj na biltong, sušené mäso z Južnej Afriky. (2)

Biltong

Krajina pôvodu ale nie je jediná vec, čím sa tieto dva druhy odlišujú.  Základný rozdiel spočíva v konzervovaní. Biltong sa pred sušením namočí do zmesi soli, korenia a octu, čím získa špecifickú, mierne kyslú a zároveň sviežu chuť. Po pár hodinách sa vytiahne z marinády, zavesí na háčiky a voľne suší na slnku, niekedy aj celý týždeň. Na záver je potrebné mäso rozrezať na menšie prúžky a dať do uzatvárateľného vrecka. (3)

Jerky

V porovnaní s biltong je jerky sušené mäso podstatne suchšie a tvrdšie s jemne údenou príchuťou. Ku krájaniu na menšie prúžky dochádza tesne pred sušením. Na jeho konzerváciu sa namiesto octu používajú aromatické koreninové zmesi a omáčky s obsahom cukru či soli. Bezprostredne po ich aplikácii sa mäso za pomoci tepla suší 6 až 12 hodín, prípadne údi v udiarni. (3)

Jerky má jemne zaudenú príchuť.

Sušené mäso jerky nakrájané na prúžky

Ako sa vyrába sušené mäso?

Celý proces výroby je trošku zdĺhavý, avšak výsledok rozhodne stojí zato. Všetko začína prípravou mäsa, ideálne hovädzieho steaku. Na začiatku sa z neho odstránia všetky kosti, spojivové tkanivá a tuk. Takto spracované mäso je pripravené na krájanie za pomoci automatického rezacieho stola.

VEDELI STE, ŽE z 5 kilogramov čerstvého mäsa sa urobí približne 1 kilogram sušeného mäsa?

Spolu s vykosťovaním a odtučňovaním mäsa, tiež prebieha príprava koreninovej zmesi. Tá vrátane soli a vody obsahuje ďalšie chemické látky, najčastejšie sú to fosforečnany, dusičnan sodný, prípadne askorbát sodný. Práve vďaka nim mäso nezožltne, ale dlhšie si zachová svoju sýtu, ružovkastú farbu. Pred samotným použitím sa však musia všetky ingrediencie dôkladne zamiešať vo veľkej nádobe a zahrievať, kým nedôjde k úplnému rozpusteniu všetkých látok. V závislosti od výrobného procesu sa mäso buď ponorí  do pripravenej koreninovej zmesi, alebo sa naopak zmes vstrekuje priamo do mäsa. (4)

Po dôkladnom premiešaní mäsa s roztokom nasleduje sušenie. Tenké plátky sa zavesia na háčiky v sušiacich peciachsušia pri teplote 71 stupňov. Postupne sa teplota znižuje, pričom počas sušenia môže mäso stratiť 20 až 40 % vody. Na záver je vysušené mäso zabalené do vákuovo uzatvárateľných vreciek, v ktorých vydrží niekoľko mesiacov. (4)

Takto prebieha výroba sušeného mäso vo veľkých výrobných halách:

Zdravotné benefity

V jednom vrecku sušeného mäsa majú svoje zastúpenie nielen makroživiny (cukry, tuky, bielkoviny), ale aj ďalšie zdraviu prospešné látky ako sodík, železo, zinok či vitamín B12.

Napomáha k úbytku hmotnosti a rastu svalovej hmoty

V zložení sušeného mäsa dominujú bielkoviny, ktoré majú viacero pozitívnych účinkov na zdravie. Podporujú rast svalovej hmotyzasýtia,  vzhľadom na to je sušené mäso ideálnou pochúťkou pre športovcov. Zároveň zvyšujú metabolizmus a urýchľujú spaľovanie tukov, čo zas ocenia ľudia s cieľom schudnúť. Navyše, vďaka tomu, že sušené mäso neobsahuje takmer žiadne sacharidy, je vhodnou pochúťkou aj pre jednotlivcov, ktorí držia ketónovú, prípadne inú nízkosacharidovú diétu. (5)

Sušené mäso obsahuje veľa bielkovín, ktoré zasýtia na dlhší čas

Bielkoviny obsiahnuté v sušenom mäse podporujú chudnutie a rast svalovej hmoty

CHCEM SCHUDNÚŤ
S keto diétou zaručene schudnete nakoľko je postavená na biochemických procesoch v organizme (viď. video). Dôležité je, aby ste stále boli v stave ketózy. Nenechajte sa odradiť cenou balíčkov, vyjde vás to oveľa lacnejšie ako opakované kupovanie neúčinných produktov.
Predajcovia keto diéty KetoDiet KetoMix ChiaShake
Chcem schudnúťDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Chcem diétu na 28 dní21 dní14 dní7 dní
Skúsenosti s keto diétou28 dňový denník chudnutia
Výživovo na chudnutie odporúča keto diétu. Ak ale z rôznych príčin chcete dať prednosť tabletkám, tak vedzte, že tabletky majú iba podporný efekt a neodmakajú to za vás. Účinné môžu byť len v kombinácii s vyváženým jedálničkom a pravidelným pohybom.
Tabletky na chudnutieeSlimGarsinZerex assassin
Spaľovače tukovL-karnitínHEATNEROSynefrín

Posilňuje imunitu

Nemožno zabudnúť ani na obsah minerálov, ktorých v sušenom mäse rozhodne nie je málo. Pre ľudský organizmus sú dôležité najmä dva z nich: zinok a železo. Zatiaľ, čo zinok posilňuje imunitný systém a pôsobí protizápalovo, železo je dôležité pre tvorbu červených krviniek, rovnako ako aj vitamín B12. Ten navyše ovplyvňuje aj činnosť nervovej sústavy a premenu látok v organizme. (5)

Ako vybrať sušené mäso?

Nie všetky druhy ponúkaného sušeného mäsa sú zložené z látok, ktoré sú pre organizmus prínosom. Z tohto dôvodu buďte pri jeho kúpe opatrní. Predtým ako pobežíte k pokladni alebo ho vložíte do košíka v eshope, dôkladne si preštudujte zloženie a držte sa nasledujúcich odporúčaní (5) :

  • Skontrolujte podiel nasýtených tukov

V každom sušenom mäse sa nachádzajú tuky. Z nich si všímajte najmä tie nasýtené, ktoré sú pre organizmus škodlivé, obzvlášť vo väčšom množstve. Zvyšujú hladinu LDL (zlého) cholesterolu, čo môže mať za následok vznik viacerých kardiovaskulárnych ochorení. Pri nákupe sa snažte uprednostniť sušené mäso s vyšším podielom zdravých, teda nenasýtených tukov.

  • Nenakupujte sušené mäso s MSG

Negatívne účinky glutamanu sodného (MSG) nie sú ešte dostatočne vedecky preukázané, no aj napriek tomu to s jeho konzumáciou netreba preháňať. Maximálna denná dávka MSG by nemala presiahnuť 2 gramy. V prípade, že túto hranicu prekročíte zvyknú sa objaviť tráviace problémy, malátnosť, problémy s dýchaním, potenie, bolesti hlavy či tlak na hrudníku.

  • Dajte si pozor na množstvo sodíka

Kým primeraný obsah sodíka nášmu telu prospieva, v nadmernom množstve mu zas škodí. Nielenže zvyšuje krvný tlak, ale taktiež býva častou príčinou vzniku obličkových kameňovrednutia kostí.  Vzhľadom na to sa odporúča konzumovať sušené mäso, v ktorom sa nenachádza viac ako 500 mg sodíka na jednu porciu.

ZAUJÍMAVOSŤ: Aktuálne sa môžete stretnúť aj s vegánskou a vegetariánskou verziou jerky. Vyrába sa zo sójových plátkov, ktoré je potrebné najskôr namočiť do marinády a nechať v nej aspoň 5 minút. Následne sa preložia na suchý plech a sušia v rúre na 225 stupňov približne hodinku. (6)

Recept na sušené mäso

V prípade, že uprednostňujete skôr mäso, ktorého pôvod skutočne poznáte, vyskúšajte si vyrobiť vlastné, domáce sušené mäso. Na internete nájdete viacero receptov, pričom postup je úplne jednoduchý a nevyžaduje si žiadne špeciálne pomôcky. Jeden z receptov na sušené mäso som skúsila aj ja a môžem vám ho len odporučiť. (7)

Ingrediencie

  • 1 kg (hovädzieho, bravčového alebo kuracieho mäsa)
  • 100 ml sójovej omáčky
  • 1 PL soli
  • 1 čl červenej papriky
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • štipku korenia

Podrobný postup

Mäso nakrájajte na tenké prúžky

Začnite prípravou mäsa. Ja som zvolila bravčové mäso, ktoré sme mali doma, avšak môže sa použiť aj iný druh mäsa (hovädzie, kuracie, prípadne divina). Z mäsa odstráňte tuk a nakrájajte ho na prúžky hrubé približne 5-7 cm.

Nakrájajte mäso na tenké prúžky

Nakrájané prúžky bravčového mäsa

Pripravte si zmes korenín

V každom recepte na sušené mäso je uvedené iné zloženie koreninovej zmesi. Základná ingrediencia – soľ však zostáva všade rovnaká. K nej pridajte sójovú omáčku, červenú papriku, sušený cesnak, trošku mletého čierneho korenia a všetko dôkladne premiešajte.

Macerujte v pripravenej zmesi min. 24 hodín

Pripravenú zmes preložte do väčšej misky a vložte do nej mäso. Dôkladne premiešajte a dajte do chladničky aspoň na 24 hodín. Vzhľadom na to, že v chladničke sú aj iné potraviny, snažte sa mäso uložiť do nádoby, ktorá sa dá zavrieť. Nepreniknú doň pachy z iných potravín, vďaka čomu si zachová svoju typickú chuť a vôňu.

Mäso premiešajte s koreninami a nechajte odležať min.24 hod.

Macerácia mäsa v pripravenej zmesi korenín

Sušte v rúre aspoň 3- 4 hodiny

Po vytiahnutí z chladničky mäsové prúžky napichnite na špáradlá a opatrne zaveste medzi jednotlivé mriežky. Pod mäso umiestnite plech s papierom na pečenie (z mäsa bude kvapkať voda) a pečte približne 35 minút na 80 °C. Následne teplotu znížte na 60 -70 °C a sušte ďalšie 2 až tri hodinky, pokiaľ mäso nebude tvrdé a neobjavia sa na ňom malé „prasklinky“. To je znak, že je dobre vysušené.

Mäsové prúžky sa napichnú na špáradlá, zavesia na mriežku a dajú sušiť

Kúsky mäsa pripravené na sušenie

TIP: Na sušenie mäsa vám výborne poslúži aj sušička ovocia. Proces sušenia síce bude trvať trošku dlhšie, ale chuť sušeného mäsa za to čakanie rozhodne stojí.
Sušené mäso treba uložiť do uzatvárateľného vrecka

Domáce sušené mäso po 4 hodinách sušenia

Časté otázky

Sušené mäso je chutnou a predovšetkým zdravou alternatívou slaných pochutín. Najčastejšie sa vyrába z trhaného hovädzieho mäsa, ktoré je dochutené rôznymi omáčkami a koreninami.

Môže nadmerná konzumácia sušeného mäso uškodiť?

Áno, aj napriek tomu, že má sušené mäso viacero pozitívnych účinkov na zdravie, treba ho konzumovať s mierou. Ako som už spomenula, hlavnou konzervačnou látkou je soľ, ktorej nadmerná konzumácia stojí  za vznikom viacerých srdcovocievnych ochorení. Navyše, netreba zabúdať ani na ďalšie chemické aditíva nachádzajúce sa v koreninovej zmesi. Tie síce zabezpečia jeho dlhšiu trvanlivosť, avšak pre správne fungovanie tráviacej sústavy nie sú zrovna  najlepšie.

Je sušené mäso vhodné aj pre tehotné ženy?

Keďže sušené mäso neprechádza varom, pri ktorom sa zničia všetky baktérie, môže spôsobiť nielen tráviace ťažkosti, ale aj toxoplazmózu. Obzvlášť, ak presne nepoznáte pôvod sušeného mäsa. Z tohto dôvodu sa neodporúča konzumovať tehotným ženám, u ktorých by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu plodu.

Aké druhy mäsa sa používajú na výrobu sušeného mäsa?

Kým v minulosti sa sušené mäso vyrábalo najmä z diviny: jelenieho, losieho alebo byvolieho mäsa, dnes sa spája najmä s hovädzím, kuracím a bravčovým mäsom. Zmeny sa však netýkajú iba druhu mäsa, ale aj jeho príchute. Klasický koreninové zmesi čoraz viac nahrádzajú nové omáčky a marinády, ktoré sušenému mäsu dodávajú špecifickú chuť a vôňu. Na trhu sa môžete stretnúť tak so sušeným mäsom s príchuťou barbecue, ako aj sladkého chilli či škorice.

K sušenému mäsu som spočiatku mala veľký rešpekt. Predsa len, nie vždy poznáme pôvod sušeného mäsa a jeho kvalitu. Z tohto dôvodu som sa rozhodla vyskúšať recept na domáce sušené mäso a výsledok ma veľmi príjemne prekvapil. Ako ste na tom vy, jedli ste už sušené mäso? Máte s niektorou značkou pozitívnu, prípadne negatívnu skúsenosť? Nenechávajte si ju pre seba a podeľte sa s ňou aj s ostatnými čitateľmi v komentári pod týmto článkom.

Zdroje:

(1) History of Jerky. Dostupné na: https://www.jerky.com/pages/history-of-jerky

(2) The difference between Jerky and Biltong. Dostupné na: https://steakschool.com/learn/difference-between-jerky-and-biltong/

(3) Biltong vs. Jerky: Key differences explained. Dostupné na: https://chomps.com/blogs/news/biltong-jerky

(4) Beef Jerky. Dostupné na: http://www.madehow.com/Volume-4/Beef-Jerky.html

(5) Is beef jerky good for you? Dostupné na: https://chomps.com/blogs/news/is-beef-jerky-healthy

(6) Vegan Jerky- Easy Way To Make Your Own. Dostupné na: https://thehiddenveggies.com/vegan-jerky-easy-gluten-free/

(7) Pikantné sušené mäso- recept. Dostupné na: https://receptik.interez.sk/recept/pikantne-susene-maso/

Majka Mráziková

Obdivovateľka prírody, milovníčka štvornohých chlpáčov, a tak trochu introvertka. V živote sa riadim mottom: „S úsmevom je deň krajší.“ Svojimi článkami sa preto snažím nielen pomôcť, ale aj vyčariť úsmev na tvári :)

Komentovanie článku: