Účinná detoxikácia organizmu ovocím a zeleninou

detoxikacia ovocim a zeleninou

Výrazne zmeniť svoje stravovacie návyky nie je jednoduché ani ľahké rozhodnutie. Skúste sa vo svojich začiatkoch odštartovať ovocno-zeleninovou detoxikáciou, ktorá intenzívne prečistí celý organizmus. Po ktorom ovocí a zelenine siahnúť a ako si správne zostaviť jedálniček? Poradíme vám.

Zaraďte ovocie a zeleninu do svojho každodenného plánu

Povedzme, že momentálne nie ste práve fanúšikom surového ovocia a zeleniny. Jete ich skôr príležitostne. Ak sa rozhodnete na sebe začať postupne pracovať a prijímať čerstvé ovocie a zeleninu na dennej báze, vaše telo sa automaticky začne prečisťovať. A to i v prípade, že váš jedálniček bude obsahovať aj iné suroviny. Ako je to možné?

Ovocie a zelenina majú silné antioxidačné účinky. Obsahujú vysoké množstvo vody, čím udržiavajú vaše telo hydratované, a tak ho v konečnom dôsledku veľmi efektívne prečisťujú. Obsahujú tiež veľký podiel vlákniny, ktorá na seba naviaže odpady, a tým telo zbaví nepríjemných toxínov.

Ovocno-zeleninová očista vás očistí aj odľahčí

Ak sa rozhodnete pre niekoľko dňový čisto ovocno-zeleninový detox, vaše telo sa pekne prečistí, a to v celej svojej kráse. Od čriev, pečene a ľadvín cez krv, lymfatický systém, dýchacie cesty až po pokožku. Podarí sa vám tiež zdravým spôsobom zbaviť telesnej hmotnosti.

Obľúbená a účinná medzi ľuďmi

Práve preto je ovocno-zeleninová očista jednou z najvyhľadávanejších a najúčinnejších foriem detoxikácie. Jej zástanci ju zvyknú absolvovať pravidelne aj dvakrát ročne – na jar (po zime) a na jeseň (po lete). V prospech čerstvého ovocia a zeleniny hrajú aj skutočnosti, že:

  1. ľahko stráviteľné (na rozdiel od ťažšie stráviteľných obilnín, strukovín, orechov, tepelne spracovaných potravín a potravín živočíšneho pôvodu).
  2. Vďaka spomínanému vysokému podielu vlákniny a vody zasýtia a zaženú pocit hladu.
  3. Obsahujú tiež množstvo vitamínov a minerálnych látok.
  4. Väčšina druhov ovocia a zeleniny je veľmi chutná a dá sa konzumovať jednoducho v surovom stave, formou rozmanitých šalátov alebo si ju môžete odšťaviť a pripraviť tak chutný koktejl

Ovocie so zeleninou a detoxikácia organizmus k sebe neodmysliteľne patria.

Ste rozhodnutý! Ako postupovať?

Týždeň pred začiatkom detoxikácie

Ak ste sa rozhodli „do toho ísť“, týždeň pred začiatkom detoxikácie vylúčte zo svojho jedálnička kávu a alkohol, obmedzte konzumáciu soli, cukru a živočíšnych tukov. Tieto suroviny zaťažujú vaše tráviace ústrojenstvo. Naďalej môžete jesť suroviny bohaté na vlákninu – strukoviny, obilniny, orechy a iné semená.

„Fakt je, že väčšina ľudí sa stravuje takým spôsobom, ktorý veľmi pravdepodobne privádza do organizmu množstvo látok, ktoré môžu byť toxické. No prvým opatrením by malo byť, že budeme voliť potraviny, ktoré sú menej postihnuté takýmito zložkami, “ uviedol v rozhovore pre tvnoviny.sk odborník na výživu Dr. Igor Bukovský.

Upozornenie: Detoxikáciu môžete začať aj bez postupného vylúčenia nezdravých zložiek stravy, avšak vtedy je väčšia šanca, že budete v prvých dňoch pociťovať tzv. „absťák“ – bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či malátnosť.

zelenina na detoxikáciu

Tieto potraviny sú pre detoxikáciu najúčinnejšie (zdroj infografiky)

Spomaľte a vyhýbajte sa stresu

Predtým, než sa do detoxikácie pustite, snažte sa nastaviť si plán dní tak, aby ste mali priestor aspoň čiastočne zvoľniť tempo a nezaťažoval vás zbytočne stres. Ten totiž do tela takisto vyplavuje škodlivé toxíny, a tak môže celý očistný proces iba spomaliť. Aké ďalšie toxíny vášmu organizmu škodia sa môžete dočítať v tomto článku.

Takisto sa môžete počas prvých dní cítiť malátnejšie. Preto nie je dobré, ak máte diár nabitý aktivitami, ktoré vyžadujú výdaj množstva energie.

Detoxikujte s rozumom

Odporúča sa detoxikovať neptretržite 3 až 7 dní. Ak sa vám to zdá veľa, spočiatku to môžete skúsiť iba cez víkend – počnúc piatkovým večerom a končiac pondelňajším ránom. Ak sa budete cítiť naďalej fajn, v detoxikácii pokojne pokračujte. Ovocno-zeleninový detox môžete praktizovať ako dlho chcete, respektíve tak dlho, ako sa cítite v pohode, zdravo a sviežo.

Ako sa pre Ambulanciu klinickej výživy vyjadril prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD.: „na detoxikáciu stačia aj 3 dni. Stačí aj hodina. Závisí to od toho, čo ideme detoxikovať a aké kritérium detoxikácie si stanovíme.“

Jedálniček podľa jednoduchého vzorca

Tak a teraz sa už konkrétne pozrieme na obidve základné zložky ovocno-zeleninovej detoxikácie. Poradíme vám, ktoré druhy ovocia a zeleniny sú počas očisty najúčinnejšie a predostrieme vám ukážky niekoľkých jedálničkov.

Vo všeobecnosti odporúčame pripraviť si jedálniček podľa jednoduchého vzorca: Doobeda sa sústreďte najmä na ovocie (dodá vám potrebnú energiu do nového dňa), poobede jedzte najmä zeleninu (zasýti váš organizmus), doplnenú o ovocie.

V hlavnej úlohe OVOCIE

Ovocie vo všeobecnosti pomáha telu vyplavovať nezdravé toxíny, je ľahko stráviteľné a má vysoký obsah antioxidantov, živín, vlákniny a dôležitých vitamínov.

Najsilnejší detoxikačný účinok má kyslé a citrusové ovocie – citróny, limetky, pomaranče, červené a žlté grapefruity, prípadne aj ananásy. Efektívne spaľuje tuky a prečisťuje pečeň. Telu pomáha odplavovať toxíny a správne naštartovať tráviaci trakt.

Odporúčame vám tiež ovocie s vysokým obsahom vlákniny, a teda najmä banány, jablká, hrušky a avokádo. Toto ovocie vám vďaka množstvu vlákniny dodá pocit sýtosti.

Náš tip: Začnite deň rýchlou dodávkou energie v podobe čerstvo vylisovej šťavy z 3 pomarančov, 2 mandarínok a ½ červeného grapefruitu.

V hlavnej úlohe ZELENINA

Z bohatej ponuky zeleniny siahnite najmä po zelenine zelenej farby. Chlorofyl zbavuje telo škodlivých toxínov zo životného prostredia. Zvoľte kapustovitú zeleninu, teda najmä brokolicu, špenát, rímsky šalát, ružičkový kel a karfiol.

Repa účinne prečisťuje krv a pečeň. Špargľa vás nadopuje vitamínom B. Cesnak znižuje krvný tlak a cholesterol, má protizápalové účinky a prečisťuje cievy.

veľmi účinná je detoxikácia organizmu pitím štiav zo zelenej zeleniny

Zostavte si jedálniček jednoducho a efektívne

1. polovica dňa

Odporúčame začať deň surovým, zrelým ovocím vo forme ovocného šalátu, smoothie alebo čerstvých štiav. Kvôli obzvláštneniu chuti môžete ovocie doplniť aj o zeleninu. Inšpirujte sa niekoľkými ukážkami zdravých raňajok a desiat.

Raňajky:

  1. Veľká misa červeného melónu, 1/2 avokáda, 1 červený grapefruit
  2. Smoothie z čerstvých banánov, ananásu, manga, špenátu a vody
  3. Čerstvá šťava z jablka, hrušky, mrkvy a špenátu

Desiata:

  1. Plátky melónu, manga a hrsť čučoriedok
  2. Smoothie z banánu, čučoriedok, manga a vody
  3. Čerstvá šťava z 3 mandaríniek, 1 banánu a 2 hrušiek

2. polovica dňa

Na obed a poobede zaraďte do jedálneho lístka najmä veľké množstvo čerstvej zeleniny. Stavajte najmä na chutných zeleninových šalátoch. Ak si chcete ku šalátu dopriať aj dresing, vyhnite sa octu, medu, soli a koreninám. Pripravte si ho z čerstvej šťavy z citrónu, limetky alebo pomaranča. Základom zeleninového šalátu môže byť vždy 1 kapustovitá zelenina (kapusta, hlávkový/ľadový/rímsky šalát) a zmes rôznej zeleniny.

Ak vás zo začiatku surová zelenina nedokáže dostatočne nasýtiť, pripravte si ľahkú zeleninovú polievku alebo zeleninu krátko poduste v pare.

Inšpirujte sa našimi tipmi zdravých obedov, olovrantov a večerí:

Obed:

  1. Džús z mrkvy, zeleru, červenej papriky, rímskeho šalátu a jablka. Porcia čerstvého šalátu s dresingom zo šťavy z citrónu.
  2. Zeleninový šalát z ľadového šalátu, plátkov uhorky, plátkov paradajok, strúhanej mrkvy, strúhanej cvikly, plátkov červenej cibule, strúhanej cukety, 1 avokáda, 1/2 sladkej papriky a varenej kukurice + dresing z pomarančovej šťavy
  3. Čerstvá šťava z rímskeho šalátu, zeleru, uhoriek a jablka + veľká porcia šalátu z kelu, špenátu, reďkoviek, karfiolu, hrášku a mrkvy

Olovrant:

  1. Zeleninová limonáda z kelu, rímskeho šalátu, jablka a citrónu
  2. Porcia cherry paradajok, uhorkový šalát a grapefruit
  3. Čerstvá šťava z mrkvy, rímskeho šalátu, čakanky a hrušky

Večera:

  1. Šalát z artičók, špargle, brokolice a kelu
  2. Kelový šalát s dresingom z citrónovej šťavy, miska čerešní a 1 banán
  3. Šalát z dusenej kapusty a brokolice + 1 avokádo

Skvelý pomocník, ktorý vám pomôže s ovocno-zeleninovým jedálničkom je smoothie mixér. Pripravíte v ňom nielen skvelé smoothie, ale aj studené polievky, či kaše. Prečítajte si, ktoré sú najlepšie modely mixérov na trhu a na čo si dať pred výberom pozor.

Detoxikácia organizmu musí skončiť postupne

Keď sa rozhodnete znovu sa vrátiť ku konzumácii ďalších druhov jedál, nasaďte ich do svojho jedálnička postupne, aby ste organizmus zbytočne nezaťažili a neprekvapili. Prvý deň po ukončení pôstu pokračujte v pôvodnom jedálničku s tým, že pridáte do „osnov“ na obed, prípadne na večeru, porciu bielkovinového pokrmu (vajcia, ryby, strukoviny). Na druhý deň pridajte už dve porcie bielkovinového pokrmu (na obed a večeru).

 

    Jana Karaffova

    Bývala študentka žurnalistiky a medzinárodných vzťahov, ktorá našla zanietenie v copywritingu. Podľa hesla "V zdravom tele zdravý duch" je pre mňa zdravá výživa kľúčová. Okrem toho nedám dopustiť na svoj bicykel, večerný jogging a víkendovú turistiku.

    Komentovanie článku: