Vláknina - 8 pozitívnych účinkov pre naše zdravie

Vláknina – 8 pozitívnych účinkov pre naše zdravie

rodina zdravie

V minulosti boli účinky vlákniny zatracované a mnohými odborníkmi bola označovaná za zbytočnú pre svoju takmer nulovú výživovú hodnotu. Postupom času sa pohľad na vlákninu úplne zmenil a dnes sa bez jej dostatočného príjmu nezaobíde takmer žiadna diéta.

Podľa odborníkov by zdravá dospelá žena mala denne prijať cca 25 gramov vlákniny a zdravý dospelý muž cca 38 gramov denne. S istotou sa však dá povedať, že na miskách váh prevláda skupina ľudí s nedostatočným príjmom vlákniny, ba dokonca s polovičným príjmom dennej odporúčanej dávky. Keď sa pozrieme na potraviny, ktoré obsahujú vlákniny, je jasné, že ľuďom by stačilo konzumovať viac strukovín, zeleniny a ovocia, ktoré sú najbohatšími zdrojmi vlákniny. Nedostatočná konzumácia vedie k vzniku tráviacich problémov, ochorení srdca, a najmä rakoviny hrubého čreva. Bohužiaľ, v európskom porovnaní štatistík počtu pacientov s touto diagnózou patrí Slovensko medzi krajiny, kde každoročne ochorie veľké množstvo ľudí.

vláknina účinky na zdravie

Vláknina je, na rozdiel od iných látok ako bielkoviny či tuky, nestráviteľná. Jej výživová hodnota je síce nulová, no naše telo ju pre správne fungovanie nevyhnutne potrebuje. Nárazový príjem vysokého množstva vlákniny môže byť sprevádzaný všeobecne známym pocitom ťažkého žalúdka, plynatosťou a bolesťami brušnej dutiny, pričom efekt sa dostaví veľmi rýchlo po konzumácii.

Nadmerné množstvo vlákniny môže spôsobiť zníženie schopnosti vstrebávať niektoré vitamíny a minerály, a zníženie účinkov niektorých liekov, no pravdepodobnosť, že konzumujete priveľa vlákniny je však minimálna.

vláknina účinky na zdravie

Konzumovať denne viac jedál s vysokým obsahom vlákniny nie je veľmi náročné. Keď sa bližšie pozrieme na to, ktoré obsahujú najvyšší podiel vlákniny, vytvoríte si na tanieri doslova dúhu a príprava jedla sa stane zábavou. Výborné na vláknine je, že dokonca ani pri tepelnej úprave sa nevytráca, preto možnosti prípravy jedál sú nekonečné. Čo je však najlepšie, s vlákninou sa staráte o svoje zdravie hneď niekoľkými spôsobmi. Pozrime sa teraz bližšie na to, ktoré časti nášho tela dokážeme zvýšenou konzumáciou vlákniny pozitívne ovplyvniť.

1. Blahodárny vplyv na trávenie

Vláknina uľahčuje prechod potravy črevami, zmierňuje zápchu a zabraňuje hnačke. Jedenie veľkého množstva vlákniny môže tiež pomôcť znížiť riziko zápalov čriev, žlčníkových kamene, obličkových kamene, a poskytnúť určitú úľavu pri syndróme dráždivého čreva. Niektoré štúdie tiež ukázali, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny, môžu tiež pomôcť predísť tvorbe vredov.

Spôsobujú ich baktérie, ktoré potrebujú na prežitie kyslé prostredie. Dostatok vlákniny tvorbu kyselín znižuje.

2. Pomáha pri chudnutí

Kľúčovú rolu zohráva vláknina v procese chudnutia. Celý háčik je v schopnosti vlákniny absorbovať vodu, a tým zaplniť žalúdok na dlhšiu dobu. Keďže jeme menej, prijímame menej kalórii a vstrebe sa tiež menej cukrov a tukov. Skúste pridať do svojho jedálnička viac vlákniny a po čase sa úbytok hmotnosti zaručene dostaví.

[extra_box_type2_shortcode title=“Jedálniček na mieru za cenu jedného obeda“ button_text=“Chcem jedálniček“ button_url=“/objednavka“]Ak chcete schudnúť, Váš jedálniček proste musí obsahovať vlákninu. My Vám jedálniček na mieru navrhneme.[/extra_box_type2_shortcode]

3. Prevencia diabetesu 

Potraviny s vysokým podielom vlákniny pomáhajú uvoľňovať cukor do krvi pozvoľna. Hladina cukru v krvi je tak stabilná a nedochádza k výkyvom ako po zjedení potravín, ktoré vlákninu neobsahujú (typický príklad sladkosti alebo jedlo z reštaurácii rýchleho občerstvenia). To isté platí aj v prípade, že patríte medzi pacientov s diabetesom.

4. Zníženie hladiny cholesterolu

Vláknina obmedzuje rýchlosť a množstvo vstrebávaných tukov tým, že naviaže na seba cholesterol, a tak nemôže prejsť do krvi. Vláknina tiež nepriamo urýchľuje odbúravanie cholesterolu v tele. S tým súvisí celkové zdravie a správna funkcia srdca. 

5. Zdravé srdce 

Predovšetkým rozpustná vláknina je dôležitým prvkom výživy pre zdravé srdce. Konzumácia stravy s vysokým obsahom vlákniny znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zlepšenie úrovne HDL (dobrého) cholesterolu a zníženie krvného tlaku. Vysoký príjem vlákniny môže tiež znížiť rizikové faktory spojené s ischemickou chorobou srdca.

vláknina, cholesterol a zdravé srdce

6. Prevencia rakoviny hrubého čreva

Hrubé črevo je na konci procesu trávenia potravy. Pre jeho správne fungovanie tráviaceho procesu je dôležité pravidelné vyprázdňovanie hrubého čreva. V opačnom prípade sa objavuje hnačka alebo zápcha, zápaly alebo nádor. Ako pomáha vláknina? Viaže na seba vodu, čím zväčšuje množstvo obsahu čriev, znižuje koncentráciu škodlivých látok. 

Pozitívne tiež vplýva na správny pohyb črevnej steny, čím urýchľuje vyprázdňovanie a kontakt čriev so škodlivými látkami je kratší. Vďaka vláknine sa prostredie v hrubom čreve myslí na kyslejšie, čím zabraňuje rozmnožovaniu nežiaducich baktérii. No niektoré zložky vlákniny, práve naopak, podporujú rast priaznivých baktérii, ktoré tráveniu a nášmu zdraviu prospievajú.

7. Hemeroidy

Aj nepríjemné príznaky hemeroidov dokáže zmierniť zvýšený príjem vlákniny. Stolica je vďaka konzumácii vlákniny redšia, a tým sa znižuje tlak počas vyprázdňovania a zmierňuje bolesť. Pri hemeroidoch sa treba mať obzvlášť na pozore a neprekračovať dennú dávku vlákniny, aby ste sa vyhli zápche.

8. Detoxikuje organizmus

Dôkladný detox organizmu by mal začať v tráviacej sústave. Ideálnym spôsobom je prírodná očista pomocou vlákniny, ktorá čistí hrubé črevo od škodlivín, čím pomáha k normalizovať funkciu čriev.

Smoothie chudnutie a vláknina

Priaznivých účinkov vlákniny na naše telo je celá rada, preto aj keď vašim prvotným cieľom nie je zhodenie prebytočných kilogramov, dbajte na dostatočný príjem vlákniny pre celkové zdravie. Ak ešte stále váhate, ako začať, alebo máte strach z nežiadúcich účinkov, nechajte to na nás – naši kvalifikovaní odborníci vám nastavia stravovací plán na mieru!

Michel Struharova

Cestovateľka a bežkyňa, ktorá s 10 kg batohom 3 roky spoznávala svet. Teraz zdoláva slovenské kopce a pomáha klientom rozprávať príbehy ich značiek. Na Výživovo.sk píše predovšetkým o milovanom behu a športovej výžive.

Michel Struharova

Cestovateľka a bežkyňa, ktorá s 10 kg batohom 3 roky spoznávala svet. Teraz zdoláva slovenské kopce a pomáha klientom rozprávať príbehy ich značiek. Na Výživovo.sk píše predovšetkým o milovanom behu a športovej výžive.