Yerba maté a maca peruánska: 2 zázraky z Južnej Ameriky | Výživovo.sk

Yerba maté a maca peruánska: 2 zázraky z Južnej Ameriky

Typický hrnček a bombilla na pite maté

Z prírody Južnej Ameriky k nám dorazili dve rastliny, ktoré dokážu ochrániť ľudský organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi a nabiť ho energiou, aby zvládal náročné úlohy a situácie, ktoré život prináša. Yerba maté a maca peruánska – predstavujete vám dve rastliny, ktoré môžu byť novou osviežujúcou súčasťou vašej zdravej životosprávy.

Energetická bomba? Maca peruánska znižuje únavu a podporuje koncentráciu
Z prírody Južnej Ameriky až k vám. Vyskúšajte účinky životabudiča, ktorý podporuje intímne zdravie, doplní energiu a dostane vás do pohody.

Yerba maté

Yerba maté je povzbudzujúci nápoj, pripravovaný zo sušených listov cezmíny paraguajskej. Rastie prevažne v Argentíne, Paraguaji, ale aj v Brazílii.

Ako prví sa jej pestovaniu venovali pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky z kmeňa Guarani. Do širokého okolia sa dostala v období kolonizácie Ameriky, keď sa k nej dostali španielski coquistadori. Po nich si pitie maté obľúbili jezuitskí kňazi. Aj vďaka nim sa stal populárnym čajom po celom svete.

Ako sa pestuje cezmína paraguajská?

Cezmína je pomerne náročná na klimatické podmienky – k svojmu životu potrebuje veľkú vlhkosť, tieň a teploty od 16 do 28°C. Vypestovať ju je možné len zo semien, ktoré prešli tráviacim traktom vtákov, inak nevyklíčia.

O sadeničky sa potom starajú pestovatelia vo fóliovníkoch, až kým dorastú do dostatočnej výšky, aby boli schopné prežiť vonku. Životaschopná rastlina sa vysádza – veľká časť produkcie maté pochádza z rozsiahlych plantáží.

Pre cezmínu je charakteristická biela kôra. Strom vysoký 10 – 15 metrov kvitne zväzočkami bielych kvetov, z ktorých sa neskôr stáva červené, bobuľovité ovocie. Najvyužívanejšou časťou tejto rastliny sú však veľké listy vajcovitého tvaru s kožovitým povrchom. Svetoznámy čaj maté sa získava ich sušením a drvením.

maté sušené

Príprava a pitie yerba maté

Pitie tohto čaju je v krajinách Južnej Ameriky rituálom asi ako keď si na Slovensku výjdete na kávu. Tradične sa podáva v nádobke z vydlabanej a vysušenej tekvice – mate de calabaza a pije sa kovovou slamkou so sitkom v spodnej časti, tzv. bombillou. Počas spoločného pitia čaju sa zdieľa jedna kalabasa s bombillou. Mnohí tamojší obyvatelia ho nosia všade so sebou v termoskách a popíjajú celý deň.

  • Maté sa pripravuje tak, že sa najprv zbaví najmenších lístkov pretrepaním s rukou prekrytým otvorom nádoby.
  • Malé kúsky ostanú v ruke, vyhodia sa a tento proces sa zopakuje 4 – 5x.
  • Listy, ktoré ostali v nádobe sa zalejú trochou studenej vody, aby sa predišlo spáleniu a potom horúcou vodou, teploty maximálne 80°C.
  • Lúhovať sa môže aj celý deň, krátke, 5-minútové lúhovanie je skôr moderná záležitosť.
  • Klasický čaj z drvených listov, pripravovaný do šálky alebo termosky v sitku, sa dávkuje v množstve 3 – 6 gramov (2 PL) na 1 liter vody.

Tradičný postup prípravy sa môžete naučiť s pomocou tohto videa:

Ako maté účinkuje?

Povzbudzujúce účinky yerba maté sa často prirovnávajú ku káve. Narozdiel od kávy vám dodá energiu jemnejšie a vyvážene, bez nežiadúcich účinkov, ako je nervozita a búšenie srdca.

Maté pomáha pri syndróme chronickej únavy, športovci ho užívajú na podporu fyzickej sily a lepších výkonov. Okrem kofeínu obsahuje aj alkaloidy teobromín a teofylín, ktoré tiež pôsobia ako stimulant. Človek sa po vypití čaju maté cíti viac motivovaný a produktívny, pretože zvyšuje produkciu neurotransmiteru dopamínu.

Yerba maté pomáha proti únave

Yerba Maté je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Obsahuje:

  • vitamíny A, B 1, 2, 3 a 5, C a E
  • vápnik, železo, magnézium, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, síra, zinok
  • 11 aminokyselín a antioxidanty (polyfenoly)

Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu si táto rastlina našla stále miesto v medicíne. Pravidelné užívanie maté podporuje imunitný systém, funguje protizápalovo a detoxikačne. Používa sa na zlepšenie trávenia, na upokojenie pri bolestiach, proti únave a depresii, ale aj pri alergiách a zápaloch dýchacích ciest.

Často sa objavuje ako jedna z hlavných ingrediencií výživových doplnkov na podporu energie a imunity, ale aj v liekoch proti sezónnym alergiám, zápalovým ochoreniam čriev, skleróze multiplex, artritíde a diabetes.

Blahodarne pôsobí aj na srdce. Udrží ho zdravé, chráni pred infarktom, napraví arytmiu, búšenie srdca a optimalizuje krvný tlak. Ďalšou výhodou maté je, že vám pomôže pri chudnutí. Pohár maté dokáže zahnať pocit hladu, ale aj urýchliť metabolizmus.

OSOBNÁ SKÚSENOSŤ: K yerba maté som sa dostala počas 3-mesačného pobytu v Uruguaji, kde je maté mimoriadne rozšírené. Ľudia s termoskami križujú ulice, tak som sa rozhodla maté vyskúšať.

Chuť môže byť pre niekoho horká, až trpká, najmä hneď po zaliatí lístkov a prvom napití. Postupne si však zvyknete a ten nával energie, produktivity a sústredenia vás prekvapí.

Ako sa pije maté v Uruguaji

Maca peruánska

Maca peruánska rastie vo výške 3500 m n. m. a vyššie, na skalnatých pôdach peruánskych Ánd. Je to najvyššie rastúca plodina na svete. Znesie extrémne klimatické podmienky, typické pre oblasti jej výskytu, ako je mráz, intenzívne slnečné žiarenie a silný vietor. Za prírodný všeliek sa považuje pre jej schopnosť výrazne zvýšiť vitalitu, dodať energiu, zlepšiť výkonnosť a plodnosť.

Nápoj z macy peruánskej

Kde sa vzala?

Macu pestovali už predinkaské kultúry, ale veľký rozmach pestovania nastal až za čias Inkov. Podľa indiánskej legendy bola darom boha Virakoča kmeňom, žijúcim v nehostinných podmienkach Ánd. Vložil doň všetko, čo potrebovali pre dlhý a zdravý a plodný život.

O pravdivosti tejto legendy sa neskôr presvedčili španielski dobyvatelia, ktorých kone v týchto podmienkach slabli a prestávali sa množiť – po tom, ako ich začali kŕmiť macou sa im navrátila vitalita a začali opäť rozširovať svoje stáda.

Vďaka dobyvateľom sa maca dostala do Španielska, kde sa stala súčasťou jedálnička kráľovskej rodiny. Od nich pochádzajú aj prvé známe písomné zmienky o mace zo 16. storočia, kde sú popísané jej liečivé účinky. Odvtedy takmer upadla do zabudnutia, ako liečivú rastlinu ju však znovu objavili lekári v druhej polovici 20. storočia.

Do roku 2010 rapídne vzrástol export macy do rôznych kútov sveta, a tak sa stal mimoriadne dôležitým zdrojom obživy Peruáncov.

Pestovanie

Široké spektrum pozitívnych účinkov na zdravie v sebe ukrýva koreň, pripomínajúci repu alebo reďkovku. Obyvatelia Peru ho konzumujú približne 20 gramov denne. Vzhľadom na to, že v nadmorských výškach nad 3500 metrov takmer nič nežije, maca, ktorá tu vyrastie, je BIO – nepotrebuje žiadne postreky na ochranu pred škodcami.

prášková forma macy

Je možné ju vypestovať aj v našich podmienkach, aj keď náročne. Najkvalitnejšia maca je tá, ktorá vyrástla na vysokých vrchoch Ánd. Ak si chcete skúsiť vypestovať svoju vlastnú, odporúčame vám tento článok o pestovaní macy. Nájdete v ňom všetky potrebné informácie, od prípravy pôdy pre čo najlepšie napodobnenie jej prirodzeného prostredia, až po postup zberu.

U nás je koreň macy dostupný prevažne vysušený, mletý vo forme prášku, extraktu alebo v kapsulách. Prášok sa pije zaliaty vodou, pridáva do jedla alebo smoothie.

Ako pripraviť chutný nápoj z macy? Inšpirujte sa napríklad týmto chutným maca smoothie:

 

Čo obsahuje koreň macy peruánskej?

Maca je, podobne ako maté, veľmi výživná a nutrične bohatá.

Obsahuje:

  • karbohdáty (cca 60%)
  • proteíny, vláknina
  • 19 aminokyselín
  • vitamíny A, B 1, 2, 3, C a D
  • minerály: železo, magnézium, zinok, meď, sodík, vápnik, draslík
  • glukozinoláty
  • 20 voľných mastných kyselín
  • macaeny a macamidy.

Toto jedinečné zloženie robí z macy peruánskej tzv. adaptogén, to znamená potravinu, ktorá pozdvihne životnú energiu, zvyšuje fyzickú odolnosť, výkonnosť a pomáha udržovať zdravú myseľ, skrátka, zlepšuje celkové zdravie organizmu.

Maca podporuje fyzickú výkonnosť

Podobne ako yerba maté, aj maca je často využívaná športovcami ako „povolený doping“, pretože zvyšuje atletickú výdrž, výkon a pomáha budovať svalstvo. Okrem toho sa odporúča konzumovať pre reguláciu hormonálnej rovnováhy.

Zázračné účinky tohto koreňa sú overené pri zvyšovaní libida a zlepšovaní sexuálnych funkcií. Už pôvodní obyvatelia peru ju používali ako silné afrodiziakum.

Mužom pomáha bojovať s erektilnou dysfunkciou, ženám s frigiditou. Pravidelnou konzumáciou preukázateľne zvyšuje plodnosť tak, že spôsobuje nárast počtu spermii (čierna maca), zlepšuje ich aktivitu a vyrovnáva ženský hormonálny systém a ovulačný cyklus (červená maca). Maca je jednou z hlavných ingrediencií výživových doplnkov na zlepšenie sexuálnych funkcií a plodnosti.

Maca pomáha pri problémoch s libidom

Pre podporu zdravej mysle je tiež tou najlepšou voľbou. Pomáha pri liečbe depresie, zmierňuje úzkosť a strach, zlepšuje náladu a uľahčuje prekonávanie stresových situácií.

Všetky uvedené, ale aj ďalšie účinky macy sú potvrdené rozsiahlymi vedeckými štúdiami.

A nie len nimi, ale aj pevným zdravím a spokojnosťou jej užívateľov. Či sa rozhodnete siahnuť po mace, alebo maté, nemusíte sa obávať nežiadúcich účinkov ani pri dlhodobom užívaní. Možné vedľajšie účinky môže mať maca na tehotné a dojčiace ženy, ktorým sa užívanie neodporúča. Tiež sa neodporúča počas ochorení, ktoré ovplyvňuje hormonálna rovnováha (napr. rakovina prsníka).

Z prírody Južnej Ameriky až k vám - Maca peruánska

Podporuje intímne zdravie, doplní energiu a dostane vás do pohody.

Michel Struharova

Cestovateľka a bežkyňa, ktorá s 10 kg batohom 3 roky spoznávala svet. Teraz zdoláva slovenské kopce a pomáha klientom rozprávať príbehy ich značiek. Na Výživovo.sk píše predovšetkým o milovanom behu a športovej výžive.

Michel Struharova

Cestovateľka a bežkyňa, ktorá s 10 kg batohom 3 roky spoznávala svet. Teraz zdoláva slovenské kopce a pomáha klientom rozprávať príbehy ich značiek. Na Výživovo.sk píše predovšetkým o milovanom behu a športovej výžive.

Komentovanie článku: