Trendy zdravé dezerty, z ktorých sa nepriberá

Zdravý dezert

Zdravá strava je in. Nielen preto, že to dobre vyzerá na fotkách na instagrame, ale aj kvôli tomu, že po nej vyzeráte dobre vy sami. Pozrite sa s nami na prehľad zdravých dezertov na každé ročné obdobie.

 Avokádová čokoládová pena

Skvelá náhrada populárnej lieskovo-orieškovej nátierky, tak podobne chutí avokádová čokoládová pena, ktorú si pripravíte iba z troch ingrediencií. Zrelé avokádo je síce bohaté na tuky, no nemusíte sa ich báť. Podobne ako kokosový olej, aj toto sú tuky, ktoré sú prospešné pre naše telo. Navyše, takýto dezert sa postará o to, aby ste mali dostatočný kalorický príjem. Ak by vám v strave chýbali kilokalórie, spomalil by sa vám metabolizmus, čo by malo za následok ťažší boj s prebytočnými kilogramami. Tak čo, vyskúšate to?

  • zrelé avokádo
  • odtučnený kakaový prášok
  • 2 lyžice medu
  • 1 banán (voliteľne)

Všetko rozmixujte v mixéri alebo s ponorným mixérom a odložte do chladničky, dôkladne zakryté, aby nedošlo k nežiadúcej oxidácií.  Konzumujte vychladené samostatne alebo ako nátierku na celozrnný toast. Môžete skombinovať napríklad s jahodami alebo prešľahať s nízkotučným tvarohom

rsz_chocolate-958696_1280

 Chia puding

Chia semienka majú úžasnú vlastnosť, dokážu nasať tekutinu, vďaka čomu získajú gélovitú konzistenciu podobnú pudingu. Sú preto skvelou ingredienciou do tohto dezertu, ktorý môžete ľubovoľne meniť podľa svojich aktuálnych chuťových preferencií. Ako si pripravíte chutný chia puding?

  •  4 lyžice chia semienok
  • 100 ml vody alebo mandľového či kokosového mlieka
  • ovocie podľa chuti

Semienka zalejte vodou, premiešajte a nechajte napučať, ideálne cez noc v chladničke. Puding následne rozmiešajte s ovocím, napríklad s popučeným banánom alebo mrazenou zmesou lesného ovocia. Oba druhy ho prirodzene osladia.

rsz_food-1284398_1280

 Raw chia džem bez cukru s jahodami

Alternatívou k pudingu je tzv. RAW džem. Stačí iba rozmixovať ovocie, zamiešať doň chia semienka a odložiť na tri hodiny do chladničky. RAW, teda konzumácia živých, tepelne nespracovaných potravín je momentálne veľkým hitom. Keďže má množsto zdravotných benefitov, vyskúšajte si pripraviť napríklad tento jahodový džem, ktorý sa nesterilizuje. Nevýhodou je, že ho musíte skonzumovať do pár hodín a skladovať ho v chladničke.

  • 4 lyžice chia semienok
  • 2 hrste jahôd
  • mäta podľa chuti

Jahody rozmixujte, zmiešajte s chia semienkami a mätou nasekanou na malé kúsky. Odložte do chladničky konzumujte na druhý deň.

Vymýšľajte so chia semienkami aj svoje vlastné recepty. Rôzne balenia za výhodnú cenu a doručenie priamo domov!

Šalát s granátovým jablkom

Pestré svieže ovocné šaláty nahradia s prehľadom akýkoľvek dezert. Čo by ste povedali na osviežujúci mix v podobe exotického ovocia doplneného chrumkavým granátovým jablkom? Nebojte sa neočakávaných kombinácií. Vyskúšajte do šalátu pridať aj natrhané lístky listového šalátu alebo bazalku, ktorá sa so sladkou chuťou ovocia výborne dopĺňa. Ak do šalátu pridáte napríklad mozzarelu alebo kozí syr, môžete ho skonzumovať aj ako jedno z hlavných jedál, nie ako dezert. Nezabudnite aj na tuky, ktoré tiež patria do jedálnička, aj pri redukčnej diéte. Ideálne je preto pokvapkať si šalát pár kvapkami olivového oleja.

  • 1 mango
  • 1 pomaranč
  • 1 granátové jablko

Ovocie nakrájajte na malé kúsky a posypte granátovým jablkom. Rozdeľte na dve porcie – jednu môžete pripraviť naslano s olivovým olejom a syrom, druhú si nechať ako dezert na nasledujúci deň, prípadne doplniť strúhaným kokosom.

rsz_pomegranate-267297_1280

Goji ovsená kaša

Ovsená kaša doplní do tela sacharidy. Ak vás čaká náročný deň, dôležitá porada alebo sa ešte po práci chystáte na silový tréning, doprajte si ju na raňajky. Doplnená o goji, ktoré sa radia k superpotravinám, vám navyše dodá aj poriadnu dávku vitamínu C a postaví vás na nohy.

Ako prvé potrebujete pripraviť sušené goji plody na ďalšie spracovávanie. 2 lyžice sušených plodov goji nasypte do pohára s vodou a nechajte odstáť. Goji budú šťavnaté a osviežujúce. Do misky nasypte pol hrnčeka ovsených vločiek a zalejte hrnčekom kokosového alebo iného rastlinného mlieka, výborné je mandľové alebo makové. Obe nádoby odložte na noc do chladničky. Ráno ich vyberte hneď, ako vstanete, obsah zmiešajte, podľa chuti doslaďte lyžičkou medu a po polhodine, keď zmes získa izbovú teplotu, skonzumujte. Takéto „overnight“ oats oceníte v lete aj v zime. V zime si ich môžete prihriať v hrnci, v lete pokojne zobrať so sebou do práce.

Aby ste dlho nehľadali v obchodoch, kúpte si GOJI hneď teraz s doručením rovno domov!

Raw nutella z jabĺk

Chutí podobne ako nátierka s lieskových orieškov, akurát sa namiesto palmového oleja a kíl cukru pripravuje z jabĺk. Je vhodná aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu, neobsahuje lepok, žiadne pridané farbivá a ak ju pripravíte diabetikom bez medu, je skvelou pochúťkou. Podobne ako z jabĺk sa dá v sezóne pripraviť aj zo sliviek.

  • 1 kg jabĺk
  • 500 ml vody
  • 50 gramov kakaa
  • 3 lyžice mletých lieskovcov
  • lyžica medu

Kilogram jabĺk ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Dajte variť do vody až kým úplne nezmäknú. Zmes následne rozmixujte ponorným mixérom, pridajte 50 gramov kakaa, med, 3 lyžice mletých lieskovcov a znova rozmixujte. Po vychladnutí prelejte do fliaš a skladujte v chladničke. Ak máte radi hustejšiu konzistenciu, môžete zmes povariť za stáleho miešania, nech sa odparí prebytočná voda.

rsz_nougat-272934_1280

Tekvicové pyré so škoricou

Dezert z tekvice? Prečo nie. Vyberte si napríklad hokkaido alebo muškátovú, ktoré majú prirodzene sladkú chuť a sú naozaj prospešné pre naše telo. Tekvicu najskôr očistite, upečte od mäkka a po miernom vychladnutí rozmixujte ponorným mixérom s lyžičkou škorice, prípadne so strúhaným zázvorom. Konzumujte pokojne aj ako prílohu ku grilovanému mäsu, je to zaujímavá kombinácia chutí. Nezabudnite však pridať štipku soli, tá zvýrazní všetky chute. Tekvicové pyré môžete použiť aj ako základ pre ďalšie recepty, napríklad na koláč z tekvice – stačí pridať k jednému hnrčeku pyré dva hrnčeky špaldovej múky rozmiešané s pol balíčkom prášku do pečiva, 1 vajce, trošku minerálnej vody na zriedenie – ak treba, dôkladne premiešať a upiecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút. To, či je koláč upečený, zistíte jednoducho, ak dostredu strčíte špáradlo a vytiahnete ho čisté, koláč je hotový. Po vychladnutí ho natrite kyslým džemom, posypte orechmi a konzumujte.

Nezabúdajte, aj zdravé dezerty sú stále len dezerty a netreba ich konzumovať na dennej báze, predovšetkým v prípade, že sa chcete zbaviť zbytočných kilogramov. Ako ich správne kombinovať, kedy je najvhodnejšie dať si sladkú bodku, s tým všetkým vám pomôžu odborníci.

    Zuzana Hlúchová

    Blogerka s vášňou pre cestovanie, varenie z lokálnych surovín a zdravý životný štýl. Závislá od kávy a krásnych vecí.

    Komentovanie článku: