Poznáte najnovšie trendy v stravovaní? – 1.časť

Klíčky môžete konzumovať či Vás zaujalo raw food alebo paleo stravovanie.

Stále nás viac a viac obklopujú nové trendy v stravovaní, rôzne diéty a spôsoby života podľa filozofických smerov. Vyznať sa v nich nie je nič jednoduché. Každý z takýchto „štýlov života“ prináša so sebou určité výhody aj nevýhody. Veď predsa vieme, že nič v živote nie je len čierne alebo len biele. V tomto článku sa pozrieme bližšie na raw food a paleo stravovanie.

Raw food alebo surová strava

Raw food je asi najmladším „výstrelkom módy v stravovaní“, ktorý sme v uplynulej dobe zaznamenali. Raw strava priniesla so sebou veľký boom dokonca aj medzi mediálne známymi hviezdami, najmä v zahraničí. V lete bola veľmi vyhľadávanou novinkou a veľa ľudí si pritiahla na svoju stranu. Netreba ale zbúdať, že aj raw stravovanie si vyžaduje plánovanie, čo budete jesť. Nemôžete byť celý život len na zeleninovom šaláte či ovocí.

Green smoothie resp. ovocno zeleninové smoothie je vhodným spestrením Vášho jedálnička.

Green smoothie resp. ovocno zeleninové smoothie je vhodným spestrením Vášho jedálnička.

Čo si mám predstaviť pod pojmom raw strava?

Ako napovedá názov ide o konzumáciu výlučne surovej („živej“) stravy. Teda o ľudí, ktorí konzumujú iba čerstvú zeleninu a čerstvé ovocie, orechy, semienka, bylinky, riasy, tepelne nespracované mäso, ryby, surové vajcia, mlieko a maslo, naklíčené obilniny a strukoviny, oleje lisované za studena. Je naozaj ideálny takýto striktný smer? Odpoveď nechám na každom z nás. Súdiť predsa nemôže nikto nikoho :)

Ročné obdobia a raw strava

V lete sa naozaj dodržiava surová strava ľahšie, keď je človek unavený z tepla a dobre mu padne na obed ľahký zeleninový šalát. Ale dá sa to vydržať aj v zime? Ak vládne vo Vás silné presvedčenie o takomto výživovom smere (v tomto prípade si dovolím raw stravu označiť až za životnú filozofiu), tak zrejme áno.

Ľahký zeleninový šalát počas letných horúčav uvíta asi takmer každý z nás.

Ľahký zeleninový šalát počas letných horúčav v súlade s raw food uvíta asi takmer každý z nás.

Pozitíva raw stravy

Z pozitívneho hľadiska by som vyzvdihla určite raw stravu ako zdroj vitamínov, minerálov, enzýmov a pod. Surové mäso má vyšší obsah živín, ktoré sa tepelným spracovávaním strácajú a je dokonca lepšie stráviteľné ako tepelne upravené – ale úprimne, koľkí z nás by sme ho konzumovali „na surovo“? Naozaj si pri takejto voľbe musíte byť istý jeho zdravotnou nezávadnosťou. Nie je tajomstvom, že veľa ľudí konzumuje surové hovädzie mäso či ryby – žiadny problém, len naozaj pozor na hygienické riziko.

V období, kedy máme k dispozícii veľa čerstvej zeleniny a ovocia,  je teplo  a telo si nevyžaduje príliš teplé jedlá na zahriatie organizmu, je táto strava vhodnou alternatívou.

Negatíva raw stravy

Raw strava má svoje prednosti – ale asi ako všetko – aj svoje nevýhody. Naozaj si z hľadiska kvality a čerstvosti potravín treba dávať pri tomto spôsobe stravovania veľký pozor. Naše klimatické podmienky raw strave nevyhovujú. Ani z hľadiska dostupnosti a rozmanitosti povolených druhov na konzumáciu. Z hľadiska nutričného (určité látky sa zo surovej zeleniny vstrebávajú horšie ako z uvarenej, resp. krátko tepelne spracovanej, napr. železo), tak aj z hľadiska pestrosti a dopĺňania všetkých zdrojov vitamínov (najmä vitamínu B12), minerálov a ďalších cenných látok potrebných pre organizmus (napr. dopĺňanie živočíšnych zdrojov bielkovín). Tepelná úprava niektorých druhov zeleniny, strukovín a pod. má svoje opodstatnenie, pretože sa ňou znižujú látky, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú (ide o tzv. antinutrienty, kyselinu šťavelovú, lektíny atď.). Takže buď sa rozhodnete ich nekonzumovať v rámci raw stravy alebo to risknete.

Môj názor

Osobne nie som zástancom výživy, ktorá by sa uberala jedným smerom, teda mala pevne stanovené hranice, pokiaľ v stravovaní a pestrosti výberu jedál môžem ísť (v tomto prípade ide o užší sortiment potravín, ktoré sú „povolené“). Raw stravu by som odporúčala ako možnosť spestrenia si jedálnička. V lete ju využívajte určite – to ju odporúčam na odľahčenie v tých teplách (konzumujte rôzne ovocné a zeleninové šaláty, vytlačenú šťavu z čerstvého ovocia a pod.), v zime, ak chcete, viete si raw stravu dopriať v podobe smoothie (teda napr. ovocno – zeleninového nápoja). Raw strava ochladzuje, preto je vhodnejšia na teplé letné mesiace ako v zime. Ale určite ju neodporúčam na dlhodobú konzumáciu ako výlučný spôsob stravovania sa.

Raw strava v bežnom každodennom živote

Raw stravu prakticky v určitej miere dodržiava veľa z nás, pokiaľ denne máme dávku čerstvého ovocia, zeleniny, šťavu, smoothie a pod. Takže určite nikoho neodrádzam od jej aplikácie do jedálnička. Ale odporúčam iba zaradenie, nie celé podriadenie jedálička raw strave. A nezabudnite, či už budete úplne na raw strave alebo len zaradíte jej princípy do jedálnička, nezabúdajte na kvalitu surovín.

Neviete si rady ako zostaviť vhodný jedálniček pre Vás? Navštívte našich odborníkov vo Svete zdravia, ktorí Vám pomôžu nájsť tú správnu cestu práve pre Vás. 

Paleo stravovanie

Paleo diéta nie je ničím novým pod slnkom. Stretávame sa s ňou už niekoľko rokov a dokonca podľahla „renovácii“ podľa súčasných trendov a potrieb. Takto upravená forma paleo stravovania je ľahšie dodržateľná a prijateľnejšia.

Paleo stravovanie – čo to je?

Ide o stravovanie, ktoré vychádza z minulosti, konkrétne z domnienky, že strava človeka v období kamennej doby, kedy človek žil ako lovec a zberač, bola kvalitná. Je postavená na nízkom príjme sacharidov, naopak do popredia sú postavené zdroje potravy  s vysokým obsahom bielkovín ako mäso, ryby a vajcia doplnené konzumáciou ovocia a zeleniny, orechov a niektorých druhov semien (nie obilnín). Potraviny ako mliečne výrobky, obilniny a strukoviny by sa v jedálničku mali nachádzať v nulovom množstve („moderné“ paleo ich v minimálnom množstve povoľuje).

Základom paleo stravy je konzumácia vysokého množstva bielkovín živočíšneho pôvodu.

Základom paleo stravovania je konzumácia vysokého množstva bielkovín živočíšneho pôvodu.

Čo všetko môže môj jedálniček obsahovať?

Preferované sú potraviny prírodného pôvodu (vyhýbanie sa polotovarom a potravinám obsahujúcim „mix éčok“ (toto kvitujem!!!). Z mäsa by ste mali podľa zásad paleo diéty uprednostňovať skôr červené druhy mäsa (hovädzie a bravčové) a môžete ho jesť, koľko chcete, zo zeleniny by ste sa mali orientovať skôr na druhy s menším obsahom sacharidov (napr. šalát, uhorka, kapusta), avšak z ovocia voliť viac sacharidové typy ako sú banány, hrozno, jahody a pod. Obilniny a strukoviny by mali byť pre Vás tabu. Váš jedálniček je opäť výrazne obmedzený (ako u takmer všetkých diét).

Dobré správy

Dobrou správou je, že niektorí ľudia riadiaci si paleo diétou občas konzumujú aj mliečne výrobky a strukoviny. Obilniny u prevažnej väčšiny však stále zostávajú na zakázanom mieste (ale opäť existujú výnimky, ktoré okrem mliečnych výrobkov pridávajú do svojich jedálničkov aj obilniny).

Čo mi v jedálničku bude chýbať?

V jedálničku človeka riadiaceho sa paleo diétou teda zjavne chýbajú zdroje kvalitných tukov a olejov (namiesto nich sú vo veľkom zastúpené menej žiadané nasýtené tuky).

Má paleo stravovania svoje pozitíva?

Medzi kladné stránky paleo stravovania by som zaradila nekonzumáciu priemyselne spracovávaných potravín a polotovarov, konzumáciu domácej (lokálnej) potravy – najlepšie v kvalite bio. Tu však prichádza častokrát (aj podľa skúseností mojich klientov) na rad problém s cenou, pretože bio produkty nepatria medzi najlacnejšie.

Negatíva paleo stravovania

Pri tejto diéte určite nebudete trpieť hladom, ale Vaše telo trpí nedostatkom spomínaných tukov (na mysli mám kvalitné mastné kyseliny) a hlavne sacharidov. Najväčším negatívom je asi vysoká konzumácia živočíšnych bielkovín a tukov. K nim sa pridružuje spomínaná nedostatočná konzumácia obilnín, zemiakov, strukovín. Je známe, že sacharidy sú nevyhnutnou súčasťou správneho fungovania organizmu a nie je nutné ich obmedziť na minimum ani keď chudneme, nie to pri optimálnom stravovaní. Pokiaľ nejete mliečne výrobky, ochudobňujete sa aj o vápnik a probiotiká obsiahnuté v zakysaných mliečnych výrobkoch. Takmer všetky druhy ovocia sú taktiež zakázané, pretože obsahujú cukor (povolené je napr. bobuľové ovocie, ale aj spomínaný banán a pod.). Paleo diéta a jej prísne dodržiavanie môže mať veľmi negatívny dopad na zdravie človeka práve kvôli vysokej konzumácii bielkovín (a „zlých“ tukov).

Obilniny sú jednou zo skupín potravín, ktoré v paleolitickom jedálničku chýbajú (pokiaľ nejde o moderné paleo, ktoré pripúšťa výnimky).

Obilniny sú jednou zo skupín potravín, ktoré v jedálničku paleo stravovania chýbajú (pokiaľ nejde o moderné paleo, ktoré pripúšťa výnimky).

Môj pohľad…

Dôležité je uvedomiť si, že človek v období kamennej doby mal iné podmienky na život, iný druh pohybu a najmä prostredie, v ktorom rástli rastliny a žili zvieratá bolo určite menej kontaminované ako v súčasnosti. V istom zmysle slova sa dá povedať, že pre niekoho môže byť takýto spôsob stravovania sa výhodný a prospešný. Samozrejme je opäť všetko postavené na vlastnom presvedčení, pevnej vôli a plánovaní. Určite by som však takýto spôsob stravovania nedoporučovala (pri chudnutí by niekoľko zásad platných pri tomto spôsobe stravovania pomohlo, ale nezabúdať, že ide o dočasné riešenie, po ktorom je podľa môjho názoru prospešné presedlať na vyváženú stravu, kedy si môžete dať napr. aj obilniny bez výčitiek). Opäť ide o veľmi striktné pravidlá, ktoré sa však po úprave (napríklad znížiť neobmedzenú konzumáciu bravčového mäsa, upraviť konzumáciu strukovín, sacharidov a pod.) dajú dodržiavať a považovať za vhodný výživový plán. Dnešné podmienky života sú naozaj sťažené a pre mnohých neakceptovateľné. Stúpenci paleo stravy hlásajú, že práve pravekí ľudia boli plní zdravia a sily vďaka takejto strave. Koľko bolo v tej dobe informácií o rôznych baktériách (napríklad v mäse) či ochoreniach?

Na záver

Mojím zámerom nie je nikoho odradiť od stravovania sa podľa vlastného presvedčenia, iba poukázať na základné fakty prepojené s mojimi skúsenosťami. Sama mám klientov, ktorí „žijú paleo“ alebo konzumujú raw stravu. Poznáme pozitíva, sú nám známe negatíva a vieme robiť kompromisy. Ako ste na tom Vy?

 

Michaela Horváthová

Pracujem ako Výživový špecialista vo Svete zdravia. Mojím cieľom je vytvoriť optimálne podmienky organizmu pre jeho správne fungovanie prirodzenou cestou. To, že môžem pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú a chcú, prijímám ako výzvu. Odviesť prácu zodpovedne a tak, aby bol výsledok viditeľný. Niet nad lepší pocit ako keď Vám klient príde šťastný ako dobre sa cíti, ako ho rodina a známi chvália. To je to, čo ma na tejto práci najviac teší. Že je môj klient spokojný. Vždy som bola zástancom osvety a vzdelávania sa. Preto Vám chcem odovzdať i prostredníctvom tohoto webu svoje skúsenosti a poznatky :)

Komentovanie článku: