RECEPT: Vanilkový chia puding s pomarančom

Pripravte si za pár minút jednoduchý dezert, ktorý vás zasýti a zároveň po ňom nemusíte mať výčitky svedomia. Jeho hlavnou ingredienciou sú Chia semienka, ktoré majú vysoký obsah vápnika, sú prírodným zdrojom Omega 3 a 6 mastných kyselín a patria medzi účinné antioxidanty. Zmiešaním s vodou či mliekom dokážu zväčšiť svoj objem, a tak docieliť efekt pudingu. Pridaním pár ďalších surovín vám vznikne sladký a zdravý chia puding.

 

Doba prípravy: 20 minút   /   Náročnosť: ľahká  /   Množstvo: 2 porcie  /  Cena: 1,75 € porcia

Vanilkový chia puding s pomarančom

Ingrediencie:

  • 200 ml mandľového mlieka
  • 3 polievkové lyžice Chia semienok
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 vanilkový struk
  • 2 pomaranče

Postup:

1) Zdravý chia puding patrí medzi jednoduché, nepečené dezerty podobne ako Brusnicové RAW guľky s orieškami, ktorý zvládne pripraviť každý začiatočník. Ako prvé si do misky nalejeme mandľové mlieko a rozmiešame v ňom semienka z vanilkového struku.

2) Potom pridáme 3 polievkové lyžice chia semienok, med, dobre premiešame a necháme 2 hodiny odstáť. Semienka zväčšia svoj objem a vznikne hustá kaša pripomínajúca puding.

3) Tú prelejeme do dvoch menších pohárov – môžeme striedať vrstvu chia pudingu a nakrájaných pomarančov alebo len navrch poukladáme pokrájané kúsky pomaranča.

Vanilkový chia puding s pomarančom

Vedeli ste?

Chia semienka sa v posledných rokoch zaradili medzi populárne zdravé potraviny, ktoré by mal dospelý človek pravidelne konzumovať. Vďaka ich mnohým pozitívnym účinkom na ľudský organizmus sú považované za „superpotravinu“. Medzi ich najväčšie plusy patrí veľký obsah vlákniny, železa, horčíka a Omega 3 a Omega 6 mastných kyselín.

Majú nevýraznú chuť a preto sa hodia do rôznych nápojov, šalátov, nátierok alebo dezertov. Pri zmiešaní s tekutinou dokážu svoj objem niekoľkonásobne zväčšiť a tak na dlhšiu dobu zasýtiť organizmus. Denná odporúčaná dávka pre dospelého človeka pri pravidelnej konzumácii sú dve čajové lyžičky.

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Komentovanie článku: