Potravinová intolerancia – čo to je a aké druhy intolerancie poznáme?

Pýtali ste sa niekedy Vašich rodičov, prípadne starých rodičov, či poznajú pojem potravinová intolerancia? Ak áno, pravdepodobne Vám odpovedali: „My, keď sme boli malí, sme jedli všetko čo nám pripravili! A neboli žiadne alergie, na nič také si nespomíname!“

O tom, prečo sa v súčasnosti neustále zvyšuje počet ľudí trpiacich intoleranciou na potraviny existujú rôzne polemiky. Jednou z nich je, že v obchodoch sa nachádzajú potraviny obsahujúce priveľa zložiek, ktoré bežnému človeku nič nehovoria a ktorých názov je dokonca problematické vysloviť. Za čias našich starých rodičov boli suroviny viac „prírodné“ a miestne.

Dnes sú ale slová alergia a intolerancia skloňované často. Veľmi radi by sme zjedli čokoľvek, a pritom sa cítili stále dobre. Závidíme ľuďom, ktorí si to môžu dovoliť. Ale sme rôzni a náš organizmus si neporadí s každou potravinou.

 V článku sa dozviete, čo je to potravinová intolerancia, druhy a príznaky potravinových intolerancií a čo je to potravinová alergia. Tiež sa s Vami podelím o vlastné skúsenosti ohľadne problémov s mliekom.

Dobré trávenie je základom nášho zdravia

Dobré trávenie je základom nášho zdravia

Čo je to potravinová intolerancia?

Z názvu vyplýva, že potravinová intolerancia je neschopnosť organizmu tolerovať, konkrétne spracovať určitú potravinu – presnejšie zložku potraviny. V praxi to znamená, že niektorým ľuďom chýbajú enzýmy potrebné pre správne štiepenie určitých potravinových zložiek. Intolerancie sú teda metabolické poruchy. Tie môžu vznikať aj na základe dedičných faktorov.

Príklady potravinových intolerancií

Mliečna – laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia

Intolerancia na laktózu v mlieku je spôsobená tým, že v organizme chýba enzým – „laktáza“, ktorý má za úlohu štiepiť mliečny cukor – „laktózu“. Keď organizmus nemá ako spracovať mliečny cukor, mlieko a mliečne výrobky spôsobujú osobe trpiacej touto intoleranciou črevné ťažkosti a potrava s obsahom laktózy často črevami doslova preletí, keďže ju telo nevie spracovať.

Dobrou správou je, že pacienti v závislosti od stupňa laktózovej intolerancie môžu jesť jogurty, kefíry a iné mliečne výrobky, v ktorých je laktóza už naštiepená. Intolerancia na laktózu možno diagnostikovať dychovým testom.

Príznaky laktózovej intolerancie

  • tráviace ťažkosti – bolesti a kŕče v bruchu, nadúvanie, plynatosť, hnačky, pálenie záhy, prelievanie črevného obsahu, škvŕkanie v bruchu

Symptómy sa väčšinou objavujú do dvoch hodín po požití mlieka.

Histamínová (hit) intolerancia

Histamín je biogénny amín a v našom tele sa tvorí prirodzene. Ovplyvňuje celý rad fyziologických funkcií – dýchací, tráviaci, urogenitálny, nervový a cievny systém. Okrem toho, že sa tento amín tvorí v našom tele prirodzenou formou, nachádza sa aj v potravinách, prijímame ho teda aj zvonku.

[extra_box_shortcode button_text=“Objednať konzultáciu“ button_url=“/objednavka“]Naši výživoví poradci majú skúsenosti so všetkými bežnými intoleranciami a preto Vám budú vedieť pomôcť, aj keď trpíte intoleranciou[/extra_box_shortcode]

Histamín z potravín sa odbúrava v tráviacom trakte pomocou enzýmu diamínooxidáza (DAO). Ľuďom intolerantým na histamín chýba práve enzým DAO, jeho aktivita a množstvo sú znížené.

Príznaky histamínovej intolerancie

  • dýchací systém: nádcha s kýchaním, opuch sliznice nosa, sekrécia z nosa, zvýšená tvorba hlienov, sťažené dýchanie
  • tráviaci systém: pálenie záhy, bolesti brucha, koliky, hnačky, svrbenie v ústnej dutine, opuch pier a jazyka
  • endokrinný systém: poruchy menštruačného cyklu, predčasný pôrod, potrat
  • nervový systém: poruchy správania, poruchy spánku, depresie, migrény
  • cievny systém: tachykardia, poruchy srdcového rytmu, rýchla činnosť srdca, vysoký krvný tlak
  • koža: svrbenie, rôzne vyrážky, opuchy rôznych častí tela, začervenanie

Čo je to potravinová alergia

Potravinová alergia je nežiaduca reakcia imunitného systému na alergén – v tomto prípade na určitú potravinu. Alergia sa zisťuje na základe prítomnosti protilátok IgE, ktorá reaguje s alergénom. Skutočnou potravinovou alergiou trpí len 1 až 4% dospelých ľudí. Vo väčšej miere postihujú alergie deti do troch rokov – približne 8%. Príznaky alergie sa objavujú buď hneď, alebo niekoľko minút po požití potraviny.

Najčastejšie alergény

  • bielkoviny kravského mlieka
  • vajcia
  • arašidy
  • sója
  • pšenica
  • ryby
  • kôrovce a mäkkýše
  • rôzne iné druhy orechov

Príznaky alergie na potraviny

  • tráviaci systém: bolesti brucha, hnačky, vracanie
  • orálny alergický syndróm: pálenie pier, podnebia, jazyka, škriabanie v krku, opuchy alebo vyrážka okolo úst, opuch krku, dýchavičnosť, porucha prehĺtania
  • dýchací systém: kýchanie, nádcha, kašeľ, zahlienenie, dýchavičnosť
  • koža: opuchy, ekzémy, žihľavka
  • oči: opuchy, slzenie, pálenie

Pár viet na záver

Aj keď sa presné štatistiky na Slovensku nevedú, uvádza sa, že potravinovou alergiou trpia približne 4% obyvateľstva a potravinovou intoleranciou približne 45% obyvateľstva. Problematika potravinových intolerancií nie je dôkladne preskúmaná. Nevieme s určitosťou povedať, prečo intolerancie vznikajú a aké presné dôsledky môže mať nedodržiavanie diétnych opatrení pri rozličných druhoch intolerancií.

U každého človeka je to individuálne, pretože prah intolerancie na potraviny sa u rôznych jedincov líši. Aj keď intolerancie nemajú rýchly a špecifický priebeh ako alergie, považujem ich za poruchy, ku ktorým sa musí pristupovať s vážnosťou.

Ak trpíte potravinovou intoleranciou, nemali by ste zabúdať na dopĺňanie potrebných živín. Buďte kreatívni pri zostavovaní svojho jedálneho lístka. Keď máte presný zoznam potravín, ktoré Vám škodia, obráťte sa s ním na výživových špecialistov, ktorí Vám pomôžu zostaviť jedálniček tak, aby bol napriek vynechaniu problémových potravín pestrý a aby Vám nechýbali potrebné živiny. K výživovým poradcom sa môžete objednať pomocou formuláru

Moje skúsenosti

Ako to bolo na začiatku?

Približne pred ôsmymi rokmi mi diagnostikovali potravinovú intoleranciu. Tento pojem som vtedy počula po prvýkrát a nebolo mi všetko ohľadne danej problematiky jasné, a to aj z dôvodu, že vyjadrenia imunoalergológa a gastroenterológa sa líšili: kým jeden tvrdil, že mám intoleranciu na laktózu a mám skúšať piť acidofilné mlieko, druhý sa vyjadril, že mám intoleranciu na mliečnu bielkovinu – kazeín (pri intolerancii na kazeín sa neodporúča piť acidofilné mlieko).

Z tohto dôvodu som dospela k názoru, že ani lekári nemajú v tejto problematike jasno a koľko doktorov toľko názorov.

Pravdu povedať, dodnes si nie som ani po rôznych štúdiách a rozhovoroch s lekármi istá, či intolerancia na kazeín existuje. Stretla som sa aj s názormi, že na kazeín neexistuje intolerancia, ale alergia.

Ako je to s nákupom potravín bez mlieka?

V čase keď mi diagnostikovali intoleranciu na mlieko, bol pre mňa problém kúpiť v bežných obchodoch potraviny bez obsahu mlieka, pretože aj v takých potravinách, kde by som to naozaj nečakala sa nachádzala mliečna srvátka. To vo mne vyvolalo otázku načo? Keď je toľko ľudí intolerantných na mlieko, je potrebné pridávať mliečnu srvátku takmer do každej potraviny?

Tiež v reštauráciách a food courtoch neboli vždy označené alergény a keď som sa dožadovala presného obsahu alergénov v jedlách, často som mala pocit že „vymýšľam“ alebo „otravujem“. Neskôr bol schválený zákon o povinnosti označovania prítomnosti alergénov, ktorý ma veľmi potešil. Úsmev na tvári sa ale vytratil, keď som zistila, že v stravovacích zariadeniach pri dennom menu sú síce uvádzané alergény, ale nie vždy správne.

Ako je to dnes?

Ako príklad uvádzam výsledok mojich krvných testov. V príklade vidíme protilátky IgA, ktoré podľa mojich najnovších informácií od imunoalergológa nehovoria veľa o intoleranciách, ale skôr o tom, že je potrebné vyšetriť funkciu tenkého čreva. Takže kto sa v tom má vyznať…

Príklad: potravinová intolerancia-výsledky

 

Takže si to zhrňme: Ak sa vo výsledkoch krvných testov objavia pozitívne protilátky IgE, výsledky vypovedajú o pravej alergii. Ak sa objavia protilátky IgG alebo IgA, nejde o alergiu, ale o ťažkosti iného typu.

Kto Vám pomôže?

Ak si nie ste stopercentne istí zdravotným stavom, kvalitný imunoalergológ Vám pomôže s presnou diagnostikou. Pokiaľ si nie ste istí, ktoré potraviny Vám škodia alebo ak máte pocit, že Vám škodí „všetko“, dobrý lekár Vám zostaví diétu, aby Vám tráviaci trakt začal opäť správne fungovať. Tiež je dôležité vylúčiť ostatné možné ochorenia tráviacej sústavy u gastroenterológa.

Aké sú Vaše skúsenosti?

Máte aj Vy skúsenosti s potravinovou intoleranciou alebo alergiou? Podeľte sa s nami! Aké máte skúsenosti s lekármi a čo Vám odporučili? Pristupujete k svojej diagnóze s vážnosťou? Darí sa Vám dodržiavať diétne opatrenia?

Prajem veľa trpezlivosti!

[extra_box_shortcode button_text=“Objednať konzultáciu“ button_url=“/objednavka“]Naši výživoví poradci majú skúsenosti so všetkými bežnými intoleranciami a preto Vám budú vedieť pomôcť, aj keď trpíte intoleranciou[/extra_box_shortcode]

Mgr. Alica Rohovská

Už na strednej škole som sa začala zaujímať o biológiu, a preto som v jej štúdiu pokračovala aj na univerzite. S biológiou úzko súvisí zdravá výživa, ktorej sa venujem približne 10 rokov, odkedy som začala mať rôzne problémy súvisiace s potravinami. Svoje skúsenosti vám rada odovzdám prostredníctvom článkov. Prajem veľa šťastia na vašej ceste za zdravým životným štýlom!

Lubica - 23. júla 2015 Reply

Výborný prehladný článok. Ďakujem pekne za základné informácie, veľmi mi pomohli.

Rastlinné mlieko – alternatíva živočíšneho mlieka | Výživovo.sk - 8. októbra 2015 Reply

[…] adeptmi na nekonzumovanie mlieka sú ľudia s alergiou alebo intoleranciou. Prejavujú sa u nich alergické reakcie (ekzémy, opuchy, podráždenosť) alebo prejavy […]

Mlieko - prečo ho ľudia nepijú aj keď môžu? | Výživovo.sk - 8. októbra 2015 Reply

[…] intolerancia – neznášanlivosť mlieka má síce podobne agresívnu povahu, nejedná sa však o alergickú reakciu. Intoleranciu […]

Komentovanie článku: