Doplnky stravy a rady o zdravej výžive: Čo nám prezradilo 5 blogerov a trénerov

doplnky stravy a najhoršie rady o zdravej výžive

Dobre mienené rady o zdravej výžive počúvame z každej strany. Niektoré fungujú, niektoré sú úplne zbytočné a pritiahnuté za vlasy. Podobne je to aj výživovými doplnkami, od ktorých ľudia čakajú zázraky.

Čo si o doplnkoch stravy a radách o výžive myslia známi tréneri a blogeri, ktorí svoju vášeň pre zdravú výživu zdieľajú s tisíckami Slovákov?

Každému sme položili 2 rovnaké otázky:

#1: Aké výživové doplnky práve užívate?

#2: Akú najhoršiu radu o zdravej výžive ste v živote počuli?

Radovan “RadyActive” Gergeľ

Radovan Gergeľ

Zakladateľ RADY ACTIVE, silovo-kondičný tréner a výživový poradca. Bývalý člen špeciálnych jednotiek toho času bojujúci primárne už iba proti nepravdám, mýtom a zlozvykom, ktoré kolujú v žilách súčasnej, čoraz viac chorľavejšej, obéznejšej a čoraz menej pohybujúcej sa spoločnosti. (Zdroj foto: Facebook)

#1

Primárne a dlhodobo srvátkový proteín. Prečo? Pretože srvátkové bielkoviny a ich jednotlivé frakcie poskytujú telu množstvo zdraviu prospešných benefitov, ktorých vplyv siaha až za športové odvetvie. Srvátkové bielkoviny majú mimoriadnu biologickú hodnotu prevyšujúcu o 15 % vaječné bielkoviny, o 30 % mäsové bielkoviny, o 35 % sójové bielkoviny a o 40 % mliečny kazeín.

Srvátkové bielkoviny sú bohatým zdrojom najmä esenciálnych aminokyselín (ako leucín, izoleucín a valín), dôležitých pre stavbu svalov, ktorých zastúpenie v srvátke predstavuje takmer 30 %. Aj obsah sírnych aminokyselín, predovšetkým metionínu a cysteínu je v srvátkových bielkovinách vyšší ako v mäse, v sóji či samotnom kazeíne. Práve z týchto sírnych aminokyselín sa tvorí glutatión, ktorý je silným vnútrobunkovým antioxidantom.

Aj keď je stále limitovaný počet štúdií o vplyve srvátky na zdravie ľudí, v mnohých prípadoch sa podarilo dokázať prepojenie medzi ľudskými biologickými procesmi a špecifickými štruktúrami srvátky (spomínané bielkovinové frakcie). Jedná sa najmä o úlohu srvátky a jej peptidov pozitívne vystupovať ako prostriedky hypotenzné, protirakovinové, imunomodulačné, ako opioidní agonisti a antagonisti, prostriedky viažuce minerály, antibakteriálne prostriedky, prostriedky povzbudzujúce zdravie čriev, hypocholesterolemické, inzulinotrofické a prostriedky psychomodulačné.

#2

Fúha, tých by bolo. Naposledy ma ale mimoriadne prekvapilo/pobúrilo vyjadrenie jednej nemenovanej výživovej poradkyne zo súkromnej MATERSKEJ ŠKÔLKY v Košiciach, ktorá na základe štúdie z Harvardu (óóó Harvard – oni predsa musia mať pravdu!) považuje maslo s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a živočíšne tuky všeobecne z pohľadu zdravotných rizík za NAJNEBEZPEČNEJŠIE. Tak detičky papajú rastlinné margaríny a vyhýbajú sa červenému mäsu.

Hmm. Kto má kúsok zdravého rozumu, tak už podvedome/pocitovo vie, že je to omyl. A kto vie aj kúsok objektívnejšie študovať (a nie iba účelovo selektovať štúdie, ktoré sa hodia – tzv. cherry picking) vie, že červené mäso má svoje zdokumentované benefity (bielkoviny, vitamíny skupiny B, D, železo, zinok, CLA…). Rovnako tak pri živočíšnych tukoch nebola dokázaná jasná spojitosť ich konzumácie so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení (a to, že mononenasýtené MK a polynenasýtené MK zlepšujú zdravie neznamená okamžite, že nasýtené mastné kyseliny ho zhoršujú!).

Úprimne?

Ak by som sa už mal báť možných negatívnych dopadov zvýšeného príjmu červeného mäsa, či nasýtených tukov (aj to iba možno), poukazoval by som na osoby, ktoré sa napr. nehýbu, nejedia zeleninu a ovocie a fajčia. Pravý opak našich malých škôlkarov.

Ak by som sa už mal báť prehnaného príjmu červeného mäsa, či nasýtených tukov tak znižoval by som ich príjem v najspracovanejšej forme – klobásy, párky, slanina (aj tu je otázka, čo reálne môže spôsobiť zdravotné problémy – či daná pôvodná surovina, alebo spôsob jej úpravy, spracovania, či prídavné látky – viď nižšie).

Ak by som sa už mal báť prehnaného príjmu červeného mäsa, či nasýtených tukov tak upravil by som spôsob ich tepelnej úpravy (menej údených, vysoko spracovaných potravín) a kontroloval by som skôr samotný zdroj.  

No zakazovať tenkú vrstva masla, či červené mäso z dobrého pôvodu mi smrdí fanatizmom a pretláčaním osobných pohľadov na vec. Nie objektívnym štúdiom (navyše, ak maslo nahradíme margarínom a červené mäso nedajbože sójou).

Na tom by, samozrejme, nebolo nič zlé, ak by som sa staral iba o svoju výživu. Každý má právo jesť, čo chce. No byť garantom alebo poradcom optimálnej výživy pre detí všeobecne, tu už som chcel reagovať.

 

Dušan Plichta

Dušan Plichta

Blogger, podnikateľ, tvorca konceptu potravín Powerlogy, ktorý sa rozhodol, že chce zdieľať svoju vášeň pre dobré jedlo a vylepšovanie životosprávy. (Zdroj foto: Facebook)

#1

Osobne vidím veľkú pridanú hodnotu vo vitamíne D3, kde od októbra do apríla užívam 5000UI denne.

Chorý som tak raz do roka, keď naozaj už extrémne zaťažím telo, ale v podstate, to viem za deň oddychu a cielenej regenerácie a relaxu vždy vyriešiť. Aktivovať vlastnú silnú imunitu a ako sa laicky hovorí, ustáť chorobu.

Ďalej však za niekoľko rokov vidím ďalšiu vysokú pridanú hodnotu v suplementácii MCT oleja a kvalitného Magnézia. Individuálne vzhľadom na môj genetický profil a špecializované testy suplementujem aj metylovanú formu vynamínu B12 a finálne čistý naturálny kolagén, ktorý beriem už sko skôr normálnu súčasť výživy.

#2

Podľa mňa je najhoršou radou, alebo skôr prístupom, že všetko s mierou, alebo že aj tak záleží len od toho, že koľko kalórii príjmeme a koľko vydáme.

Alebo rady typu, že všetko je to len v tvojej hlave. Súhlasím, že psychosomatika je kľúčová, ale keď raz máte intoleranciu na lepok alebo laktózu, tak vám nepomôže myslieť pozitívne, že vám to telo strávi.

Prečítajte si aj starší rozhovor s Dušanom Plichtom.

 

Michal Pataky

Michal Pataky

Podnikateľ, blogger, tvorca Ultra tréningového systému, ktorý pomáha ľuďom dostať sa do formy. Jeho cieľom je inšpirovať 1 000 000 Slovákov a pomôcť im žiť skutočne zdravým životným štýlom. (Zdroj foto: Facebook)

#1

Medzi doplnky výživy, ktoré používam patria najmä: Omega 3 mastné kyseliny, ktorých má väčšina z nás akútny nedostatok v strave, vitamín D3, ktorý je jedným z najdôležitejších vitamínov najmä od jesene do jari. Niekedy miesto týchto dvoch zaradím rybí olej.

Ďalej používam proteínové nápoje vrámci doplnenia bielkovín najmä pri častejších a intenzívnejších silových tréningoch a z času na čas zaradím aj suplementáciu kreatínom, ktorý ako jeden z mála doplnkov výživy je vedecky overený a jeho účinok je preukázaný. Ak mám k dispozícii, tak používam aj BCAA ako zdroj aminokyselín na rýchlu regeneráciu. Ďalej využívam aj MCT olej, ktorý však nepovažujem za doplnok výživy, ale ako jeden zo zdrojov kvalitných a ľahkostráviteľných tukov.

#2

Tých rád bolo kvantum :D Medzi tie TOP vyberám napr. „po šiestej už nejem“, čo je jeden z najväčších omylov vo výžive alebo „nejedzte červené mäso, maslo alebo kokosový olej, či vyraďte tuky zo stravy„. Tieto dve rady akurát prispievajú k obezite a nadváhe. Ďalej sú zlé rady jesť ovocie na raňajky alebo jesť 6 malých jedál denne. Takto by sme mohli pokračovať aj ďalej, ale potrebovali by sme na to asi celú knihu :)

Martin Chudý

Martin Chudý

Jeho životnou misiou je pomáhať ľuďom, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie a budúcnosť, získať tie správne vedomosti a vytvoriť si správne návyky a presvedčenia, prostredníctvom ktorých dosiahnu trvalé zdravie a dosiahnu svoje osobné a pracovné ciele. (Zdroj foto: blog.sme.sk)

#1

Momentálne žiadne asi 2-3 mesiace. Za posledný rok som pravidelne užíval len rybí olej z treščej pečene, v zimnom odbobí občas vitamín D3 a výnimočne krátkodobo počas roka vitamín K2, A, C, E, selén, zinok a B komplex.

#2

Je ich mnoho. Za najhoršiu považujem radu typu: „obmedzte potraviny s vyšším obsahom tukov, hlavne nasýtených tukov, a cholesterolu ako maslo, masť, slanina, červené mäso, plnotučné mliečne výrobky alebo kokosový olej.

Potom je to napríklad rada typu: jedzte celozrnné potraviny a cereálne výrobky ako musli tyčinky, ryžové chlebíčky, Bebe keksy a cereálne tyčinky a pod.

 

Martin Čupka

Martin Čupka

Pomáha ľuďom na vedomej ceste za svojou najlepšou verziou. Najčastejšie cez lepšie rozhodnutia vo výžive. (Zdroj foto: Facebook)

#1

U seba aj u svojich klientov sa snažím klásť si otázku: Vyčerpal som už všetky možnosti príjmu danej látky z prirodzenej potravy? A až následne zvažujem suplementáciu. Najmä v prípade, že túto látku nedokážem prijať v potrebnom množstve a dostupnosti z bežnej stravy. Prirodzené potraviny ponúkajú „exkluzívne balenie“ a častokrát najdokonalejšiu synergiu jednotlivých látok – či už je to čerstvé ovocie a zelenina alebo napr. kofeín v zrnkovej káve.

Ja osobne momentálne užívam vitamín D (vigantol), ktorého suplementácia ma význam najmä v období od jesene do jari. Po zvyšok roka sa snažím vystavovať slnečným lúčom krátko, ale intenzívne pokiaľ je slnko dostatočne vysoko nad horizontom. Okrem toho sa spolieham na srvátkový koncentrát bez umelých sladidiel či už s vodou alebo na zvýšenie výživovej hodnoty jedál. So stúpajúcim objemom aj intenzitou tréningov podľa potreby dopĺňam aj magnézium – ako najefektívnejší spôsob sa mi ukázalo tzv. transdermálne (v spreji) aplikované priamo na pokožku.

#2

Jedno z odporúčaní nad ktorými mi „zastáva rozum“ je Konzumujte max. 2-3 vajíčka (žĺtka) týždenne, pretože obsahujú cholesterol a sú nebezpečené pre vaše srdce! Toto je další z príkladov situácie kedy sa z veľmi prospešnej potraviny stal obávaný démon. Prečo mám snahu rehabilitovať vajíčka?

Aktuálne informácie hovoria, že cholesterol v potrave neznamená automaticky zvýšený cholesterol v krvi a ani zvýšené riziko srdcovo-cievnych problémov. Na druhej strane bez tvorby cholesterolu v pečeni by nedošlo k produkcii testosterónu či iných hormónov a takisto by ho postrádali membrány všetkých buniek.  Vajíčka (neskôr si povieme aké) majú schopnosť zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

V prípade vajíčok sa jedná o jednu z najvýživnejších potravín vôbec. Vajíčka obsahujú luteín a dalšie unikátne antioxidanty chrániace zrak. Nájdeme v nich tažko dostupný a vysoko cenený vitamín D. Taktiež lecitín, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou našich buniek a prispieva ku kondícií nervovej sústavy (prenos vzruchov, pamäť, koncentrácia a učenie). Samozrejmosťou je kompletný profil všetkých esenciálnych aminokyselín.

Skúste preferovať vajíčka v BIO kvalite (0SK) resp. tie z voľného chovu (1SK). Pri príprave sa snažím eliminovať dlhé praženie a vystavovanie vysokým teplotám. Platí, že čím kvalitnejšie vajíčko tým šetrnejšiu tepelnú úpravu volím.

Užívate niektoré zo spomenutých doplnkov stravy? A akú najhoršiu radu ste poučili vy? Napíšte nám v komentároch.

Michel Struharova

Cestovateľka a bežkyňa, ktorá sa rozhodla vymeniť kanceláriu a s 10 kg batohom už 3 roky spoznáva svet. Na Výživovo.sk píše predovšetkým o milovanom behu a športovej výžive.

Komentovanie článku: