Zázrak menom zázvor

Zázrak menom zázvor - Výživovo.sk

Zázvor patrí v posledných rokoch k najviac skloňovaným pojmom v oblasti zdravia a správnej výživy. Snáď len málokto o zázvore nepočul a nevyskúšal ho. Je to zázrak, ktorý blahodarne pôsobí na náš organizmus v mnohých ohľadoch.

Prečo je zázvor taký malý zázrak?

Z celej série priaznivých účinkov by sme chceli zdôrazniť najmä nasledovné:

1. Zázvor má protizápalové účinky. Je preto mimoriadne vhodnou prevenciou a aj liečbou v prípade prechladnutia, zápalov horných dýchacích ciest a chrípky. Môžeme ho pokojne nazvať prvou pomocou v období chrípkových a vírusových epidémií.

2. Zázvor pomáha náš organizmus detoxikovať a zbavovať ho škodlivých látok. Zdravie sa začína správnou stravou a dobrým trávením. Práve zázvor je zázrak, ktorý svojou silou umožní upratať v tele všetko, čo tam nepatrí a škodí. Nie nadarmo vyzerá ako malý silný škriatok :-)

Zelený životabudič BLENDEA podporí detoxikačný proces. Sila všetkých 4 superpotravín v BIO kvalite je zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré zlepšujú fungovanie orgánov a celkové zdravie.

Blendea

3. Zázvor zlepšuje trávenie a pomáha pri redukcii hmotnosti. Zázvor preto dávame do pozornosti všetkým, ktorí držia diétu. Podporí svojimi účinkami chudnutie, naštartuje a zlepší trávenie.

Vedeli ste, že:

  • zázvor sa inak nazýva ďumbier lekársky (v angličtine nájdete mnohé informácie, ak zadáte „ginger“),
  • zázvor pochádza z Číny, odtiaľ sa cez Indiu postupne rozšíril do celého sveta,
  • zázvor je jedným zo základných zázračných korenín používaných v ajurvédskom stravovaní,
  • denná dávka zázvoru by nemala prekročiť  4 gramy (čerstvý) alebo 1 gram (sušený), inak môže dôjsť k predávkovaniu?

Ako dostať zázvor do jedálnička?

Zázvor sa skutočne oplatí mať v kuchyni po ruke. Kúpiť si ho môžete čerstvý v akomkoľkovej obchode v časti, kde ponúkajú ovocie a zeleninu alebo sušený zázvor v sekcii s koreninami. Ak ešte nie ste jeho fanúšikom alebo neviete, ako ho používať, ponúkame niekoľko tipov a nápadov.

1. Zázvorový čaj a iné nápoje

Zdá sa vám zázvorový čaj priveľmi štipľavý a jeho chuť prenikavá? Odporúčame kombinovať zázvor s inými potravinami, napr. citrónom, mätou či bazou. Tieto jeho chuť zjemnia, a zároveň ešte znásobia jeho priaznivé účinky. Ak si zázvorový čaj potrebujete osladiť, vyskúšajte namiesto cukru med alebo sirup agáve. Nápoj osladia a na rozdiel od cukru môžu aj pomáhať.

Zázvorový čaj - Výživovo.sk

Citrón

Citrón disponuje bohatým obsahom vitamínu C, ktorý podporuje náš imunitný systém. Má výraznú kyslú chuť, ktorá v spojení s pikantným zázvorom a sladkým medom urobí z čaju lahodný nápoj. Okrem toho citrón dodáva telu energiu a osviežuje, pomáha aj pri znižovaní horúčky.

Mäta

Mäta je bylinka, ktorá je typická svojou prenikavou vôňou a sviežou chuťou. Opäť tak vynikajúco dopĺňa zázvorový čaj, a robí ho tak veľmi chutným. Okrem toho má priaznivé účinky na trávenie, lieči rôzne žalúdočné problémy. Zároveň uvoľňuje dýchacie cesty a posilňuje nervový systém. Mätu si môžete dopestovať aj vo vlastnej záhradke či v kvetináči v kuchyni, takže ju budete mať k dispozícii čerstvú po celý rok.

Baza

Baza čierna je rastlina, ktorá má výraznú vôňu aj chuť. Na čaj sa používajú drobné biele kvietky tohto stromu. Kvety bazy pomáhajú nielen pri prechladnutí (obsahujú vitamín C), ale majú aj čistiaci a močopudný účinok a používajú sa pri problémoch s obličkami a močovými cestami. Okrem kvetov je možné zbierať a používať aj listy. Tieto sa aplikujú predovšetkým v podobe zábalov na reumatizmus alebo ako súčasť čajov, kedy čistia krv. V prípade čaju z listov alebo plodov je potrebné byť opatrný, lebo predávkovanie môže spôsobovať ťažké hnačky.

Med

Med je veľmi obľúbený včelí produkt. Má výrazné antioxidačné a protizápalové účinky. Rozlišujeme niekoľko druhov medu, predovšetkým med včelí a kvetový. Kvetový med pritom nemožno považovať za med v pravom zmysle. Vzniká totiž zberom kvetov a ich varením s cukrom, čím vzniká tekutina chuťou aj konzistenciou podobná medu.

Ak sa vám nechce alebo nemáte dostatok času na prípravu čaju z čerstvého zázvoru, môžete si kúpiť hotový čaj s rôznymi príchuťami. Upozorňujeme však, že účinok „čaju zo sáčku“ nie je taký výrazný ako pri čaji z čerstvých produktov.

Veľmi obľúbená je aj zázvorová limonáda. V zásade obsahuje obdobné ingrediencie ako čaj, ale po vylúhovaní sa necháva odstáť a podáva sa chladená. V západných krajinách je tiež mimoriadne populárne zázvorové pivo. Hlavnou surovinou je zázvor, ktorý kvasí spolu s trstinovým cukrom a limetkou (citrónom). Takisto môže byť zázvor súčasťou chutných a zdravých smoothies.

Zázvorový nápoj - Výživovo.sk

2. Varíme a pečieme so zázvorom

Pri varení predstavuje zázvor korenie, ktoré dodáva jedlu jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Používa sa sušený zázvor alebo nastrúhaný čerstvý zázvor. Pri zázvore platí, že menej je niekedy viac. Treba ho použiť s citom, aby ho v jedle bolo cítiť, a predsa nebol jedinou chuťou, ktorú v jedle zaregistrujeme. Existuje mnoho chutných receptov so zázvorom. Čo takto napríklad vyskúšať tekvicovú polievku so zázvorom a citrónom? Alebo vyskúšajte aj iné zázvorové dobroty.

Polievka hokkaido so zázvorom - Výživovo.sk

Čo sa týka pečenia so zázvorom, určite by ste mali vyskúšať zázvorové koláčiky. V našich končinách nie sú až také známe, ale v krajinách Veľkej Británie patria k najobľúbenejším múčnikom. Jeho veľkou výhodou pri pečení je nízky kalorický obsah, preto tieto dezerty môžeme považovať za zdravšie.

Známy najmä ako tradičná príloha k sushi je aj nakladaný zázvor, ktorý dostanete v špecializovaných obchodoch s exotickým tovarom. Túto lahôdku si však viete pomerne jednoducho pripraviť aj doma – pozrite si napríklad recept na nakladaný zázvor  v mede.

3. Zázvorové cukrovinky a doplnky stravy so zázvorom

V prípade, že nemáte poruke čerstvý alebo sušený zázvor, ale radi by ste využili jeho zázračné účinky, odporúčame i zázvorové cukríky či lízanky. Väčšinou bývajú bez cukru, ktorý by znižoval priaznivé účinky zázvoru. Tieto cukrovinky sú veľmi obľúbené nielen medzi deťmi, ale odporúčame ich mať poruke aj tehotným ženám, predovšetkým v prvých mesiacoch tehotenstva. Keďže zázvor napomáha tráveniu, umožňuje zmierňovať tehotenské nevoľnosti.

Mnohé výživové doplnky dnes už obsahujú zázvor, a dokonca si môžete kúpiť aj čistý zázvor v tabletkách. Takéto použitie zázvoru však odporúčame len v prípade, že nemáte k dispozícii čerstvý alebo sušený zázvor, ktorý sa oveľa efektívnejšie v tele uvoľňuje a účinkuje.

Sušený zázvor - Výživovo.sk

Náš tip: Ak patríte k zástancom bio potravín a najviac dôverujete domácim produktom, môžete si vyskúšať zázvor dopestovať sami vo vlastnej záhradke.

Záver

Zázvor je zázrak, ktorý osoží nášmu telu aj mysli. V chladných mesiacoch zohreje, v letných dokáže osviežiť. Okrem toho je liečivý, takže v sebe spája príjemné s užitočným. Je veľmi účinnou podporou chudnutia a pri redukcii hmotnosti, avšak nemal by nahrádzať zdravú stravu ani zdravý životný štýl.

Avšak pozor, ani so zázvorom to nepreháňajte. Zázvor môže byť totiž nebezpečný, ak ho budete konzumovať v príliš veľkom množstve. Doprajte si teda maximálne 1 g sušeného zázvoru alebo 4 gramy čerstvého zázvoru denne, inak vám hrozí predávkovanie zázvorom a sprievodné znaky ako nevoľnosť, črevné ťažkosti, srdcové poruchy či bolesti hlavy.

Zázvor si skutočne prívlastok zázračný zaslúži. Za pravdu nám dajú všetci jeho prívrženci a vám ostatným ho vrelo odporúčame. Vyskúšajte ho a zaraďte do svojej kuchyne, budete milo prekvapení jeho silou a účinkami.

Zdroje:
http://www.nazdravie.sk/citron/
http://www.dobrarada.sk/clanok/cierna-baza-magicky-liecivy-ker.html
http://www.peknetelo.eu/med-vcelie-produkty/med-vceli/med-ucinky-medu-zdravie/
http://www.peknetelo.eu/zazvor/zazvor-je-elixir-zdravia-ucinky-zazvoru-caj/
http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1445959/Doktor-zazvor–V-niektorych-pripadoch-moze-byt-nebezpecny-

    Silva Múdra

    Zaujímam sa o zdravý životný štýl a zdravú výživu. Určite ma nahovoríte na vyskúšanie všetkého nového v tejto oblasti :) So svojimi skúsenosťami sa s vami rada podelím aj prostredníctvom svojich článkov na Výživovo.sk.

    Komentovanie článku: