Tekuté zlato: 9 účinkov medu, o ktorých ste nevedeli

Účinky včelieho medu

Veľa ľudí sa na med pozerá ako na prírodné sladidlo, no zlatistý poklad prírody v sebe ukrýva veľké nutričné bohatstvo, vďaka čomu je jeho použitie mimoriadne všestranné. Ste športovec, ktorý hľadá zdroj prírodnej energie pred športovým výkonom? Využite účinky medu ako prírodného zdroja energie pre svoj obsah cukru, ktorý sa uvoľňuje postupne. Prehnali ste to s alkoholom? Vyrobte si prírodný “vyprošťovák” zmiešaním 2 lyžíc medu, 100ml pomarančového džúsu a 3 lyžíc bieleho jogurtu. Aké sú ďalšie benefity medu, o ktorých ste možno netušili.

Môžeme byť vďační, že na Slovensku je včerlástvo stále rozšírené a zakúpiť kvalitný med nie je problém. História včelárstva na Slovensku siaha do roku 448. Slovensko vďaka lesom a lúkam malo vhodné podmienky na chov včiel a kedysi bolo veľmi dobrým zdrojom príjmov. Už v tých časoch sa ľudia spoliehali na jeho liečivé účinky, poďme sa preto pozrieť bližšie na to, čo robí med taký zázračný.

Zloženie medu závisí od zmesi kvetov navštívených včelami, závisí od lokality, obdobia, regionálnych a klimatických podmienok a od jednotlivých včelstiev.

Med obsahuje až 38% fruktózy a 31% glukózy, no len asi 1% sacharózy, čo z neho robí skvelú náhradu za rafinovaný cukor. Okrem toho med obsahuje významné nutričné bohatstvo:

  • oligosacharidy
  • vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
  • vápník
  • fosfor
  • draslík
  • sodík
  • chlór
  • síra
  • hořčík
  • železo
  • kremík
  • mangán
  • včeliu materskú kašičku
  • volné organické kyseliny
  • aminokyseliny

Samozrejme, rôzne druhy medu sa líšia na základe kombinácie kvetov, z ktorých bol nektár použitý.

Vďaka rozšíreniu včelárstva na Slovensku nie je problém zakúpiť kvalitný včelí med

Priaznivé účinky medu na náš organizmus

1. prevencia rakoviny a ochorení srdca

Med obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré pomáhajú znížiť riziko niektorých druhov rakoviny a ochorenia srdca.

2. pomáha pri liečbe vredov a iných tráviacich ťažkostí

Liečba medom môže pomôcť odstrániť problémy s tráviacim systémom (žalúdočné vredy, gastroenteritída, zápcha, hnačka, zápal žalúdka). Tieto účinky sa pripisujú antibakteriálnym vlastnostiam medu.

3. prírodné antibiotikum

Med je účinný „posilňovač“ imunitného systému. Ako sme už spomenuli, jeho antibakteriálne vlastnosti a obsah antioxidantov pomáhajú tráviacemu systému, cez ktorý sa odpadové látky dostávajú von z tela. Preto je dôležité, aby fungoval správne a aby telo zvládalo bojovať s vírusmi. Vyskúšajte si ráno ešte pred raňajkami namiešať tento kokteil zdravia: zmiešajte lyžicu medu a šťavu z polovice citróna do šálky horúcej vody a vypite ju.

Asi najznámejší účinok medu, ktorý poznáme z detstva je uvoľnenie od dráždivého kašľa. Ideálna je kombinácia je spolu s cesnakom, ktorý je tiež považovaný za prírodné antibiotikum. Naordinujte si ho hneď ako cítite príznaky, prechladnutia, angíny či nádchy.

4. regulácia krvného cukru

Med síce obsahuje jednoduché cukry, no rozhodne sa nedá porovnávať s bielym cukrom alebo umelými sladidlami. Vďaka jeho kombinácia fruktózy a glukózy pomáha telu regulovať hladinu cukru v krvi. Niektoré medy majú nízky hypoglykemický index, a tak sa energia z nich uvoľňuje postupne, čo nenarúša stabilitu hladiny cukru v krvi.

5. pomáha k lepšiemu spánku

Stáva sa vám, že večer nemôžete zaspať? V teplom mlieku si rozpustite lyžičku medu a vypite ho pred spaním. Bude sa vám zaspávať lepšie a v noci sa nebude budiť.

Priaznivé účinky medu na náš organizmus využívalli ľudia už v ďalekej minulosti.

6. hojenie rán

Med bola použitá pre svoje liečivé vlastnosti pre viac ako 2000 rokov a pokračuje vo svojej dedičstva ako viacúčelové podpory zdravia. Ako prírodné antibiotikum môže byť použitý pri liečbe rán alebo ako dezinfekcia. Štúdia 2.005 uverejnená v časopise British Journal of Surgery poukázala na to, že pacienti s ranami na nohách zaznamenali po aplikácii medu významné zlepšenie a rýchlejšie hojenie.

7. podporuje pamäť

Nektár je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú zabrániť poškodeniu buniek a straty v mozgu. V rok 2011 bola vykonaná štúdia na ženách v menopauze. S poklesom hormonálnej aktivity u žien počas menopauzy môže byť spojené aj zhoršenie pamäte. Vedci preto skúmali 2 skupiny žien. Jedna skupina užívala hormonálne tabletky a druhá skupina lyžicu medu denne. Na pozorovania zistili, že po štyroch mesiacoch užívania 20 gramov medu denne mali ženy lepšiu krátkodobú pamäť než skupina, ktorá užívala hormonálne tabletky. Mozog potrebuje vápnik, aby pre správne fungovanie a med pomáha telu absorbovať vápnik, čím podporuje jeho zdravie.

8. detoxikácia organizmu

Absolvovali ste už niekedy medovú masáž? Nielenže táto príjemná procedúra vám pomôže zrelaxovať myseľ a telo, med navyše obsahuje látky, ktoré absorbujú toxíny, čím sú podporené prirodzené detoxikačné procesy tela. Zlepšuje krvný obeh, čím podporuje odstraňovanie škodlivín.

9. krása vďaka medu

Široké využitie medu určite poznáte aj z kozmetiky a skrášľovacích procedúr. Med sa používa na pleťové masky, zábaly na vlasy, peelingy, zábaly na ruky či na popraskané pery.

Ako spoznať kvalitný med?

Nie každý pozná včelára, od ktorého by si mohol zakúpiť kvalitný med, preto je dôležité všímať si niekoľko základných znakov medu:

  • med sa v pohári musí prelievať pomaly, inak obsahuje veľa vody a je nekvalitný
  • pri otočení pohára dolu viečkom sa vytvorí vzduchová bublina, ktorá sa pomaly hýbe med
  • med by mal byť hustý, čo vidíte, keď ho si naberiete na lyžičku – steká z nej pomaly
  • na to, aby med vydržal nepotrebuje žiadne konzervanty, jeho absolútne prirodzeným procesom je kryštalizácia, naopak, malo by vám byť podozrivé ak sa tak nestane (okrem agátového medu) – med tak obsahuje konzervačné látky

Ako med skladovať?

Med by mal byť v suchej, chladnej (do 15 °C) a tmavej miestnosti, aby vydržal čo najdlhšie. Zväčša ho poznáme v tekutej forme, no prirodzenou vlastnosťou medu je jeho kryštalizácia. Tento proces je oddeľovanie glukózy vplyvom straty vody, čím med stráca svoju tekutú formu. Kryštalizácia nemá žiadny vplyv na kvalitu medu, preto nepodliehajte mýtom, že takýto med je zlý. Do tekutého stavu ho opäť vrátite tak, že pohár s medom vložíte do teplej vody (do 50 °C) a pomaly ho budete zohrievať. Kryštály sa tak rozpustia a med bude mať opäť tekutú konzistenciu.

Upozornenie

Med nie je vhodný pre diabetikov, taktiež pre ľudí s alergiou na peľ a opatrní by mali byť aj rodičia pri podávaní medu svojim deťom. Vhodné je počkať aspoň do 1 roku dieťaťa, nakoľko ich imunitný systém nie je ešte dostatočne silný, čo by mohlo spôsobiť ťažkosti v prípade, ak má dieťa alergiu na peľ.

[extra_box_type3_shortcode title=“Je pre vás med vhodný?“ button_text=“Chcem konzultáciu“ button_url=“/objednavka“] Naši nutriční špecialisti vám radi odpovedia na všetky otázky súvisiace s jedálničkom a vhodnosti potravín! [/extra_box_type3_shortcode]

Michel Struharova

Cestovateľka a bežkyňa, ktorá sa rozhodla vymeniť kanceláriu a s 10 kg batohom už 3 roky spoznáva svet. Na Výživovo.sk píše predovšetkým o milovanom behu a športovej výžive.

Komentovanie článku: