RECEPT: Špaldové palacinky s jahodami

Sezónne recepty patria medzi najobľúbenejšie, pretože si ich nemôžeme dopriať počas celého roka. Čerstvé jahody zo záhrady alebo z trhov majú výrazne lepšiu chuť ako zo supermarketov, a preto by bola škoda nevyužiť ich práve v týchto letných mesiacoch. Kombináciou so zdravými špaldovými palacinkami a nadýchaným tvarohom, bude tento sladký recept ideálny do horúcich dní.

Doba prípravy: 30 minút   /   Náročnosť: ľahká   /   Množstvo: 4 porcie

Špaldové palacinky s jahodami

Ingrediencie (8 palaciniek):

Cesto

  • 300 ml polotučného mlieka
  • 130 g špaldovej hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 vanilkový struk
  • štipka soli
  • maslo na vymastenie panvice 

Náplň, dozdobenie

  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g čerstvých jahôd
  • horká čokoláda 70 % ( stačia 2 tabličky)

Špaldové palacinky s jahodami

Špaldové palacinky s jahodami

Postup:

Príprava palaciniek je veľmi jednoduchá a zaberie len niekoľko minút. V miske rozmiešame mlieko s vajíčkom a pridáme špaldovú múku. Dochutíme lyžicou hnedého cukru, dreňou z vanilkového struku a pridáme štipku soli. Dobré cesto na palacinky nemá byť príliš husté, aby sa dobre rozlialo po panvici.

Pri ceste zo špaldovej múky to platí dvojnásobne, a preto ak je hustejšie, pridajte trochu mlieka, aby malo ideálnu konzistenciu. Potom už len stačí rozpáliť panvicu na palacinky, potrieť ju kúskom masla a časť cesta na ňu vyliať. Po pol minúte z každej strany by mala byť palacinka hotová. Maslo stačí použiť len prvý krát, potom by sa už palacinky lepiť nemali.

Keď sú palacinky hotové, naplníme ich jemným tvarohom, do ktorého sme pridali očistené, nakrájané kúsky jahôd (prípadne pár kúskov čerešní). Ak sú jahody dostatočné zrelé, tvaroh sladiť nemusíte. Na záver dozdobíme roztopenou horkou čokoládou.

Dobrú chuť!

Špaldové palacinky s jahodami

Špaldové palacinky s jahodami

 

 

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    tomas - 2. augusta 2018 Reply

    aj tak sa to lepi , spaldova muka je onicom

    Komentovanie článku: