Organické potraviny - čo o nich treba vedieť | Vyživovo.sk

Organické potraviny – čo o nich treba vedieť

organické_potraviny_nie_sú_zárukou_toho_že_sú_aj_zdravšie

V posledom čase sa organické potraviny stali veľmi populárne. Ale vyznať sa v označovaniach, rôznych výhodách a tvrdení môže byť komplikované. Sú organické potraviny naozaj zdravšie? Čo všetky značenia znamenajú? Tento článok o organických potravinách odpovie na tieto otázky a dozviete sa aj oveľa viac.

Aké sú organické potraviny?

Zaviazať sa zdravému jedálničku je výborný štart k tomu, ako budete mať zdravý život. S pravidelným konzumovaním ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a dobrých tukov sa nám do hlavy tlačia aj otázky, ako napríklad: Do akej miery je to bezpečné? A čo nutričné hodnoty?

To, ako sú tieto druhy potravín pestované má priamy dopad na vaše zdravie a aj na životné prostredie. Ale aký je vlastne rozdiel medzi organickými potravinami a tými, ktoré sú normálne pestované, tak ako o tom všetci vieme? A je organická potravina vždy tá najlepšia voľba? Čo keby sme si kupovali lokálne pestované ovocie a zeleninu?

Slovo organická vo význame organická potravina označuje to, ako sa dotyčná potravina pestovala. Konkrétne kritéria sú stanovené a musia sa dodržiavať na to, aby mohlo byť niečo označené ako organické.

Niektoré potraviny nemusia byť organické

Organické potraviny musia byť pestované v bezpečnej pôde, nemôžu mať žiadne modifikácie a musia sa držať mimo od normálnych produktov.

Farmári s organickými potravinami nemôžu používať umelé pesticídy, žiadno GMO a žiadne umelé hnojivá. Ekologický dobytok musí mať voľný prístup k vonkajším pastvinám a musia sa kŕmiť iba organickým krmivom. Takémuto dobytku sa nesmú podávať žiadne antibiotiká alebo rastové hormóny.

Aké výhody majú organické potraviny?

Niektoré štúdie ukázali, že organické potraviny sú bohatšie na minerály alebo antioxidanty, v porovnaní s normálnymi potravinami. Navyše, ľudia s alergiami na jedlo, chemikálie alebo konzervačné látky sa po konzumovaní organických potravín symptómov zbavili, alebo boli menej výrazné. Medzi ďalšie výhody patria:

  • Organické potraviny obsahujú menej pesticídov. Pesticídy sú chemikálie na hubenie plesní alebo hmyzu. Tieto chemikálie sú bežne používané vo veľkých množstvách a zvyšky z nich sa nachádzajú aj na potravinách, ktoré konzumujeme.
  • Organické potraviny sú čerstvejšie, a čerstvejšie jedlo aj lepšie chutí. Organické jedlo neobsahuje konzervačné látky, ktoré predlžujú jeho životnosť.
  • Organické farmárčenie je lepšie pre životné prostredie, pretože produkuje znečistenie (voda, vzduch, pôda), zlepšuje kvalitu pôdy a používa menej energie. Pestovanie plodín bez umelých hnojív je lepšie ľudí a aj pre zvieratá v okolí.
  • Ekologicky chovanému dobytku sa nemôžu dávať antibiotiká alebo rastové hormóny. Použivanie antibiotík v bežnom chove pomáha vytvoriť baktérie, ktoré budú odolné voči antibiotikám.

Ovocia a zelenina sú v sezóne vždy najčerstvejšie

Ako sa označujú organické potraviny?

V celej EÚ momentálne funguje jednotné označenie a to, že farmári, ktorí predávajú organické potraviny, ktoré obsahujú najmenej 95% organických zložiek používajú špeciálne označenie zeleného lístka na balení. 

Zelenina a ovocie, kde na organickosti naozaj záleží

Podľa Environmental Working Group, nezisková organizácia, ktorá analyzuje potraviny z normálneho pestovania v USA prišla s týmto zoznamom, ktorý zahŕňa ovocia a zeleninu, ktoré je lepšie kupovať organické (ak je možnosť):
  • jablká
  • paprika
  • uhorky
  • zeler
  • zemiaky
  • hrozno
  • cherry paradajky
  • kel, listová zeleniny
  • tekvica
  • nektarinky (importované)
  • broskyne
  • špenát
  • jahody
  • pálivá paprika

Neorganické potraviny s nízkym obsahom pesticídov pri normálnom pestovaní

Toto ovocie a zelenina obsahuje málo pesticídov aj napriek tomu, že boli pestované normálnym spôsobom. Väčšina z nich má hrubší vonkajší obal, ktorý och lepšie ochraňuje. a to znamená, že ani samotné pestovanie nevyžaduje veľa pesticídov:

  • špargľa
  • avokádo
  • hríby
  • kapusta
  • kukurica
  • baklažán
  • kiwi
  • cibuľa
  • papája
  • ananás
  • hrášok (mrazený)
  • sladké zemiaky
  • grapefruit
  • mango

Ako udržať cenu organických potravín v norme?

Je známe, že organické potraviny sú drahšie ako tie, ktoré sa pestujú normálnym spôsobom. To ale neznamená, že vaša peňaženka bude trpieť. Nemyslím si, že je potreba kupovať všetko ovocie a zeleninu organické, pretože ako som uvádzala vyššie, niektoré potraviny prirodzene majú menej pesticídov. Namiesto toho sa treba zamerať na potraviny, ktoré ich majú najviac a organické si vybrať tie.

Nefixujte sa na nakupovanie iba v hypermarketoch. Skúste objaviť nový svet, o ktorom ste možno ani nevedeli. V mnohých väčších mestách sa už dokonca robia pravidelné „fresh markets“, kde je možné dostať takéto potraviny a sú o niečo lacnejšie.

Ďalším jednoduchým spôsobom, ako ušetriť na organických potravinách je ten, aby ste ich nakupovali len vtedy, keď je ich sezóna. Vtedy je ovocie a zelenina aj najlacnejšia a najčerstvejšia. Pamätaj si ale, že to, že je potravina organická neznamená, že je aj najzdravšia. Aj fast food môže byť vyrobený z organických potravín, ale aj napriek tomu obsahuje veľa cukru, soli a kalórií.

Ako ste na tom vy? Preferovali by ste organické potraviny, keby boli dostupnejšie?

[extra_box_type3_shortcode title=“Organické alebo bežné potraviny?“ button_text=“Chcem konzultáciu“ button_url=“/objednavka“] Naši nutriční špecialisti vám radi odpovedia na všetky otázky súvisiace s jedálničkom a výberom potravín! Vaše zdravšie ja máte na dosah! [/extra_box_type3_shortcode]

Miška Miklušáková

Miška momentálne žije v Singapure, odkiaľ pravidelne zdieľa svoju vášeň so zdravým životným štýlom. Verí, že víťazi nie sú tí, ktorí nikdy nezlyhajú, ale tí, ktorí sa nikdy nevzdávajú.

Miška Miklušáková

Miška momentálne žije v Singapure, odkiaľ pravidelne zdieľa svoju vášeň so zdravým životným štýlom. Verí, že víťazi nie sú tí, ktorí nikdy nezlyhajú, ale tí, ktorí sa nikdy nevzdávajú.

Komentovanie článku: