RECEPT: Zdravý bezlepkový dezert z tekvice

Obdobie tekvíc pomaly vrcholí a to znamená, že je ideálny čas využiť túto zdravú zeleninu aj doma v kuchyni. Z tekvice sa dajú pripraviť desiatky slaných či sladkých jedál, ktoré môžu počas jesenných mesiacov príjemne spestriť váš jedálny lístok. Recept na Zdravý bezlepkový dezert z tekvice je vhodný nielen pre tých, ktorí uprednostňujú zdravšie alternatívy jedál, ale aj pre všetkých celiatikov.

Doba prípravy: 1 hod 45 minút   /   Náročnosť: stredná  /   Množstvo: 8 porcií  /  Cena: 1 € porcia

Zdravý bezlepkový dezert z tekvice

Ingrediencie:

  • 1 malá tekvica hokkaido
  • 200 g mandlí
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 vanilkový struk
  • muškátový oriešok
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • štipka soli
  • 1 veľké vajce
  • 200 g nízkotučného tvarohu

Zdravý bezlepkový dezert z tekvice

Postup:

Na dezert budeme potrebovať tekvicové pyré, ktoré jednoducho pripravíme upečením tekvice. Tú si pokrájame na menšie kúsky a vložíme pri teplote 200 stupňov na 30 minút do rúry. Následne ošúpeme kôru a zmixujeme dužinu na hladkú zmes. Potom ju necháme vychladiť na izbovú teplotu. Medzitým z mandlí pripravíme mandľovú múku, ktorú si môžete kúpiť v obchode alebo si ju pripraviť rozmixovaním celých mandlí. Táto verzia múky je však lacnejšia.

Potom v miske zmiešame všetky „suché“ ingrediencie – mandľovú múku, soľ, kypriaci prášok, mletú škoricu, semiačka z vanilkového struku a nastrúhame trochu muškátového orieška.

Zdravý bezlepkový dezert z tekvice

V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem tvarohu – tekvicové pyré, med a vajce. Keď sú dobre zmiešané, pomaly prisypávame suchú zmes do mokrej a miešame. Veľkosť tekvice býva rôzna a aj z toho dôvodu možno nebudete musieť použiť celé množstvo suchých surovín, aby bolo cesto ideálnej konzistencie. Nemá byť príliš riedke ani husté, tak aby sa vo forme roztieklo do všetkých strán.

Potom vylejeme zmes do okrúhlej formy a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov na približne 40 – 50 minút. Po 40 minútach špáradlom pichnite do koláča a ak vám na ňom nezostali zvyšky cesta, dezert je upečený.

Koláč necháme vychladnúť a vrch potrieme tvarohom, ktorý posypeme mletou škoricou a dozdobíme lístkami mäty. Ideálne je vložiť ho na 2 hodiny do chladničky, aby sa chute spojili a tvaroh zatuhol.

Zdravý bezlepkový dezert z tekvice

Dobrú chuť!

Vedeli ste?

Tekvica Hokkaido je pôvodom z Japonska, kde ju pôvodní obyvatelia pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido. V posledných rokoch si ju obľúbili aj Slováci, ktorí si z nej najčastejšie pripravujú tekvicovú polievku. Okrem príjemnej sladkastej a ľahko orieškovej chuti táto tekvica obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré z nej robia skutočnú vitamínovú bombu. Sú v nej vitamíny A, B, C, má mimoriadne vysoký obsah zinku a je bohatá na betakarotén. Počas jesene by mala byť súčasťou jedálnička každého jedného z nás.

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Komentovanie článku: