RECEPT: Šťavnatý jablkový koláč

Jablká nájdete v obchode počas celého roka a dobre uskladnené v pivnici vydržia aj tie z vlastnej záhradky, oberané ešte na jeseň. Je to jedno z mála druhov ovocia, ktoré chutí rovnako dobre či už počas zimných mesiacov alebo v lete. Preto sú skvelou ingredienciou do všetkých koláčov. Recept na šťavnatý jablkový koláč patrí medzi tie, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek a určite ním nič nepokazíte.

 

Doba prípravy: 1 hod 20 minút   /   Náročnosť: stredná  /   Množstvo: 8 porcií  /  Cena: 0,50 € porcia

Šťavnatý jablkový koláč

Ingrediencie:

Cesto

  • 150 g špaldovej múky
  • 100 g pomletých vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 1 – 2 dcl mlieka
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica slnečnicového oleja

Jablková náplň

  • 5 jabĺk
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Šťavnatý jablkový koláč

Šťavnatý jablkový koláč

Postup:

1) V miske zmiešame špaldovú múku, pomleté vlašské orechy a kypriaci prášok.

2) Mlieko zohrejeme, aby bolo teplé, a pridáme do neho med, ktorý sa miešaním rozpustí.

3) Keď sa med v mlieku rozpustí, spoločne ich prilievame do misky s múkou. Najskôr však prilejeme len polovicu mlieka. Potom do zmesi pridáme slnečnicový olej a vypracovávame na cesto. Ak je cesto husté a ťažko sa s ním narába, postupne môžeme prilievať aj zvyšok mlieka dovtedy, pokiaľ sa nevytvorí jednotná hmota. Pridávame len toľko mlieka, koľko je nutné. 

4) Cesto dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť.

5) Medzitým pripravíme jednoduchú plnku. Jablká očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Dáme ich do misky, kde k nim prisypeme trstinový cukor, škoricu a prilejeme javorový sirup. Nakoniec všetko spolu zmiešame.

6) Keď cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho na tenký plát, ktorým vyložíme tortovú formu alebo pekáč. Ak zvolíte väčšiu formu, cesto bude tenšie a plnka nižšia, ale výber veľkosti je na vás.

7) Cesto vyložíme aj po stenách formy a naplníme ho jablkovou plnkou.

8) Dáme piecť pri teplote 180 stupňov približne na 35 – 40 minút.

Šťavnatý jablkový koláč

Vedeli ste?               

Hovorí sa, že človek by mal zjesť jedno jablko denne. Toto chutné ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý je pre naše telo dôležitým antioxidantom a je nevyhnutný pre vstrebávanie železa a tvorbu bielkovín. Taktiež má vysoký obsah vlákniny, ktorá zabezpečuje dobré vyprázdňovanie čriev a spolu s vodou absorbuje toxické látky v črevách. Ideálne je však konzumovať jablká čerstvé, pretože tepelnou úpravou strácajú dôležité vitamíny a minerály.

 

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Komentovanie článku: