RECEPT: Sladká zemiakovo-tekvicová polievka | Výživovo.sk

RECEPT: Sladká zemiakovo-tekvicová polievka

Tekvicová polievka patrí k tým jedlám, ktoré buď milujete alebo ste ešte nenašli ten správny recept. Hoci je príprava jednoduchá, sladká chuť tekvice ponúka množstvo možností, ako si pripraviť túto sezónnu delikatesu presne podľa svojej chuti. Korenie ako muškátový oriešok, zázvor alebo chili dokážu dodať polievke jej špecifickú chuť. Pre tých, ktorí obľubujú sladkastú chuť tekvice je recept na Sladkú zemiakovo-tekvicovú polievku ako stvorený.

Doba prípravy: 60 minút   /   Náročnosť: ľahká   /   Množstvo: 4 porcie  /  Cena: 0,60 € porcia

Sladká zemiakovo-tekvicová polievka

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica tekvicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 tekvica hokkaido
  • 1 zemiak
  • 800 ml vody
  • 200 ml kokosového mlieka
  • soľ
  • tekvicové semiačka na dozdobenie

Postup:

Recept na Tekvicovú polievku patrí medzi menej náročné a bez problémov ho zvládne aj začiatočník v kuchyni. Ako prvé očistíme tekvicu a zemiak, ktoré následne pokrájame na menšie kocky. Potom na tekvicovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Keď bude cibuľa opečená, pridáme nakrájanú tekvicu a zemiak.

Pár minút pražíme, pridáme ½ čajovej lyžičky soli a zalejeme teplou vodou. Takto necháme polievku variť približne 30 minút, aby sa tekvica a zemiak uvarili. Potom polievku rozmixujeme a pridáme kokosové mlieko. Podľa chuti dosolíme, kto má rád korenistejšiu chuť môže pridať mleté čierne korenie.

Nakoniec necháme polievku variť na slabom ohni ešte 15 minút. Pred podávaním posypeme opraženými tekvicovými semiačkami.

Sladká zemiakovo-tekvicová polievka

Dobrú chuť!

Vedeli ste?

Kokosové mlieko je skvelou rastlinnou alternatívou za živočíšne mlieka, ktoré obsahujú laktózu. Využívať ho preto môžu ľudia trpiaci alergiou alebo intoleranciou na mliečny cukor a zároveň aj ľudia s celiakiou, pretože neobsahuje žiadny lepok.

Z hľadiska zloženia je kokosové mlieko bohaté na vitamíny B1, kyselinu listovú a vitamíny C a E. Hoci má kokosové mlieko vyššiu kalorickú hodnotu, obsahuje dôležité omega-3 mastné kyseliny, ktoré priaznivo ovplyvňujú priebeh kardiovaskulárnych chorôb. Využívať ho môžete nielen do polievok, ale taktiež do dezertov a zdravých smoothie.

Lucia Hausknechtová

Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

Lucia Hausknechtová

Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

Komentovanie článku: