RECEPT: Ľahký banánový koláč | Výživovo.sk

RECEPT: Ľahký banánový koláč

UDRŽ SI KRÁSNU PLEŤ
KolagénKyselina hyalurónováVitamíny a antioxidanty

Banány patria medzi tropické ovocie, ktoré si môžeme dopriať počas celého roka. Práve preto sa v našich jedálničkoch vyskytujú z tropického ovocia najčastejšie. Pridať ich môžete aj do jednoduchého banánového koláča, ktorý sa vynikajúco hodí k rannej šálke kávy alebo k zelenému čaju.

 

Doba prípravy: 1 hodina  /   Náročnosť: stredná  /   Množstvo: 8 kusov  /  Cena: 2,20 €

Ľahký banánový koláč

Ingrediencie:

  • 180 g špaldovej múky
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 3 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 3 stredne veľké vajcia
  • 2 zrelé banány
  • vlašské orechy na dozdobenie

Postup:

1) V miske rozmiešame vajíčka izbovej teploty s javorovým sirupom.

2) Zrelé banány ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu, ktorú pridáme k rozšľahaným vajciam.

3) V druhej miske zmiešame všetky suché prísady – 180 g špaldovej múky, jednu čajovú lyžičku kypriaceho prášku a jednu čajovú lyžičky mletej škorice.

4) Potom „suchú“ zmes postupne pridávame do „mokrej“, teda k banánom a k vajíčkam. Ak je cesto tuhšie, môžeme pridať trochu vody.

5) Na záver cesto nalejeme do menšej tortovej formy (čím väčšia forma, tým bude koláč nižší a rýchlejšie sa upečie), navrch poukladáme vlašské orechy a banánový koláč dáme piecť pri 170 stupňoch na 30 – 35 minút.

Ľahký banánový koláč

Vedeli ste, že?

Banány obsahujú veľké množstvo draslíka, ktorý zabezpečuje správne fungovanie všetkých orgánov v našom tele. Okrem neho sú banány bohaté na fosfor, horčík, mangán či meď a z vitamínov v nich nájdeme A1, B12 alebo vitamín C. Z výživového hľadiska sa banány odporúčajú jesť najmä športovcom, pretože obsahujú veľa kalórií a zároveň sú ľahko stráviteľné. Nadbytočných kíl sa teda jedením banánov určite nezbavíte. Je to však výborné jedlo po tréningu.

Pri ich kupovaní však vyberajte zrelšie kusy, ktoré majú na sebe aj typické tmavšie fľaky. Vďaka vyššiemu obsahu cukru chutia omnoho sladšie a sú aj ľahšie stráviteľné. Navyše majú aj protirakovinotvorné účinky a niekoľkonásobne viac pomáhajú podporiť imunitu ako banány zelené.

3.8/5 - (12 votes)

Lucia Hausknechtová

Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

Komentovanie článku: