RECEPT: Krúpové rizoto so šampiňónmi

Pripravte si trochu netradičnú verziu rizota, do ktorého nepoužijete ani zrnko ryže. Hlavnou ingredienciou tohto receptu budú jačmenné krúpy, ktoré sa postupom času vytratili z našich kuchýň. Krúpové rizoto so šampiňónmi vám však dokáže, že táto zabudnutá obilnina by mala mať v našich kuchyniach svoje stále miesto.

 

Doba prípravy: 45 minút   /   Náročnosť: stredná  /   Množstvo: 4 porcie  /  Cena: 0,40 € porcia

Krúpové rizoto so šampiňónmi

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 150 g jačmenných krúpov
  • 150 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 0,7 l zeleninového vývaru alebo vody
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Krúpové rizoto so šampiňónmi

Postup:

1) Najskôr v hrnci na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Medzitým očistíme šampiňóny a pokrájame na štvrtinky. Jedenkrát prepláchneme jačmenné krúpy studenou vodou a vložíme ich spolu so šampiňónmi do hrnca k cibuľke.

2) Niekoľko minút pražíme, osolíme, okoreníme a prilejeme 2 dcl zeleninového vývaru (ak vývar nemáte, môžete použiť aj vodu, no chuť rizota nebude tak výrazná).

3) Na slabom ohni necháme za občasného miešania variť, až kým rizoto nezačne hustnúť. Potom prilejeme opäť 2 dcl vývaru a varíme. Tento postup opakujeme dovtedy, kým nie sú krúpy zmäknuté, maximálne však 25 – 30 minút. Rizoto má byť krémovej konzistencie, no nie príliš riedke, preto nemusíte použiť všetok vývar.

4) Na záver môžete pridať 1 polievkovú lyžicu masla, ktorá rizoto zjemní. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Krúpové rizoto so šampiňónmi

Vedeli ste?

Jačmenné krúpy sa získavajú z jačmeňa odstránením vonkajšieho obalu zrna. Táto obilnina patrí medzi najstaršie a má podobné zloženie ako pšenica.  Jačmeň vo vysokej miere znižuje výskyt ochorení srdca, znižuje hladinu cholesterolu a je účinný proti zápche. Keďže patrí medzi obilniny, obsahuje lepok, a preto nie je vhodný pre celiatikov.

Príprava jačmenných krúpov je veľmi jednoduchá. Pred varením je ich potrebné prepláchnuť studenou vodou, podobne ako ryžu. Varia sa v osolenej vode približne 20 – 30 minút, ak chcete, aby bolo zrno chrumkavé. Do nátierok sa však odporúča nechať krúpy dobre rozvariť a nechať ich na ohni aj 50 minút.

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Komentovanie článku: