VIANOČNÝ RECEPT: Medovníky zo špaldovej múky

K tradičným slovenským Vianociam patria aj sladké medovníky, ktorých recepty sa dedia z generácie na generáciu. Odopierať si ich počas celých sviatkov je však naozaj ťažké a najmä zbytočné. Vyskúšajte zdravšiu alternatívu klasických medovníkov zo špaldovej múky, do ktorej nepoužijete ani lyžičku cukru.

 

Doba prípravy: 40 minút   /   Náročnosť: ľahká  /   Množstvo: 40 – 50 medovníkov  /  Cena: 2,30 €

Medovníky zo špaldovej múky

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj polohrubá)
  • 80 g masla
  • 80 g medu
  • 1 vajce (plus 1 vajce na potretie)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 čajové lyžičky kakaa

Medovníky zo špaldovej múky

Postup:

1) Príprava medovníkov je veľmi jednoduchá a upiecť si ich môžu aj úplní začiatočníci. Predtým, než sa pustíme do zmiešavania surovín, prichystáme si vopred všetky ingrediencie, aby boli izbovej teploty.

2) Potom v miske zmiešame všetky suché suroviny, teda múku, škoricu a kakao.

3) Pridáme jedno vajce, na menšie kúsky pokrájané maslo a med.

4) Všetko spolu niekoľko minút miesime, aby vzniklo pevné cesto. Špaldová múka sa ťažšie miesi ako klasická biela múka, preto je potrebné mať trochu viac trpezlivosti.

5) Cesto potom rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme medovníky. Vložíme do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 7 – 8 minút a po vybratí môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom, ktoré dodá medovníkom lesk.

Medovníky zo špaldovej múky

Vedeli ste?

Med je prírodné sladidlo, ktoré sa v zdravom stravovaní využíva ako skvelá alternatíva bieleho cukru. Platí to však len pri kvalitných medoch, ktoré obsahujú mnoho vitamínov a minerálov. Pravý med po čase skryštalizuje a ak vložíte čajovú lyžičku medu do horúceho čaju, dlhšie sa rozpúšťa. To sú hlavné znaky kvalitného a pravého medu.

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Mirja - 20. decembra 2016 Reply

    a nemá tam ísť ani trochu sody alebo prášku do pečiva?

    Mirja - 20. decembra 2016 Reply

    …pri vaľkaní mi praskalo, nerobilo sa to dobre, nemalo trochu odstáť v chladničke?

      Lucia - 21. decembra 2016 Reply

      So špaldovou múkou sa pracuje ťažšie ako s klasickou, preto je dôležité, aby ste cesto naozaj dobre vymiesili. Do chladničky ísť môže, tieto medovníčky som pripravila aj bez vychladenia a podarili sa. Držím palce pri pečení!

    An - 10. decembra 2017 Reply

    Netreba prasok do peciva?

    Komentovanie článku: