ROZHOVOR: zdravé a chutné recepty od Anety s Janicou z Jem iné

Ako na to, keď sa chcete stravovať zdravo a zároveň chutne, čo by vám nemalo chýbať doma v chladničke, ako sa zamerať na sezónne potraviny + chutné recepty – toto všetko vám prezradia v rozhovore Aneta s Janicou z Jem iné.

Zdravím vás dámy, teším sa, že ste sa podujali urobiť s nami rozhovor :). Obe ste zakladateľkami Jem iné. Zaujímalo by ma, či na projekte pracujete spolu od samého začiatku, odkiaľ sa poznáte a ako vám v hlave skrsla myšlienka založiť Jem iné? Mala mať spoločnosť od začiatku takú podobu akú má dnes? Čo je vašim cieľom?

Aj my ďakujeme za oslovenie :). Janica vymyslela značku Jem iné, ktorá však fungovala len tak sporadicky v online, na Facebooku, ešte pred našim zoznámením. Ja som v tom čase mala cieľ, otvoriť školu varenia s gastro prevádzkou. Spoločná kamarátka Zita nás zoznámila asi dva a pol roka dozadu  s tým, že mala pocit, že si budeme mať čo povedať. No a mala pravdu, obe sme sa venovali marketingu v gastronómii, riešili vlastné zdravotné problémy, chceli robiť osvetu v oblasti stravovania a rozvíjať v ľuďoch kreativitu v kuchyni. Dostali sme ponuku na vlastnú školu varenia a cateringovú výrobu v Starej tržnici, vyhrali sme tender, projekt sme nazvali Jem iné, pretože ten názov je proste jedinečný. A teraz sme už dennodenne v jednom kole. Venujeme sa tomu, čo nás baví, a pritom robíme osvetu, venujeme sa edukácii detí aj dospelých, podporujeme lokálnych výrobcov a pripravujeme zdravší catering na mieru. A stále máme veľa práce pred sebou.

Obe ste tiež ambasádorkami Food Revolution Jamie Oliver Foundation na Slovensku. Vysvetlíte nám bližšie o čo ide?

Sme vlastne dobrovoľníčky Jamieho programu Food Revolution, ktorý sa po celom svete realizuje už štvrtý rok.

Našim cieľom je edukovať verejnosť v oblasti vyváženého stravovania a šírenie povedomia o tom, čo je kvalitná potravina, kde ju hľadať a ako si z nej pripraviť skvelé jedlo.

To, akou formou túto ativitu realizujeme, je na zvážení a možnostiach každého ambasádora.

Food revolution Day je asi najznámejšia celosvetová výzva pre školy, škôlky, organizácie, firmy, komunity či jednotlivcov, aby v tento deň venovali svoj čas a pozornosť tomu, čo budú konzumovať, aby zdieľali svoje skúsenosti s ostatnými, podelili sa o zážitky, recepty či posunuli ďalej svoje know-how ako zdravšie a zodpovednejšie pristupovať k stravovaniu.

Food Revolution Day je program Jamieho Olivera s cieľom edukácie verejnosti v oblasti vyváženého stravovania

Food Revolution Day je program Jamieho Olivera s cieľom edukácie verejnosti v oblasti vyváženého stravovania

Organizuje sa každoročne v máji pod záštitou ambasádorov po celom svete. Food Revolution Day je prevažne o rodinách, školách, podnikoch, o spojení sa a koncentrovaní aktivít do jedného dňa, s cieľom upriamiť pozornosť na problémy v stravovaní. No a tým sa pre nás toto poslanie samozrejme nekončí, Jem iné v podstate korešponduje s danou filozofiou Food Revolution, no keďže sme sa chceli dostať bližšie k ľudom, program a aktivity stále rozširujeme. Pravidelne reportujeme naše výsledky do riaditeľstva v Londýne, komunikujeme s ďalšími aktívnymi ambasádormi, vymieňame si rady a skúsenosti a tešíme sa z toho, keď vidíme, že to má celé zmysel.

Aké sú momentálne trendy vo varení? Sledujete ich alebo sa nimi príliš nezaoberáte?

Myslím, že vo všeobecnosti majú v dnešnej dobe ľudia záujem o kvalitné, rýchle jedlá. To je trend, ktorý udáva verejnosť, a tomu sa prispôsobujú aj výrobcovia či prevádzkovatelia gastro služieb. Ešte v minulom roku som zaznamenala sous vide, molekulárnu kuchyňu, paleo, či bezobalové supermarkety, aj návrat k tradičným lokálnym surovinám.

My sa snažíme riadiť zdravým rozumom, varíme prevažne z lokálnych, čerstvých, farmárskych a sezónnych surovín, takže trendy z vysokej gastronómie v tej našej kuchyni nehľadajte.

Vaša hlavná myšlienka v Jem iné je „Mysli globálne, konaj lokálne“. Varíte z lokálnych a sezónnych surovín. Podali by ste nám prehľad slovenských sezónnych potravín, aby sme vedeli, na čo sa hlavne máme zameriavať počas ročných období?

Je to tak, aj my sa rady inšpirujeme svetovou kuchyňou či rôznymi stravovacími štýlmi a k tradičným receptúram pridávame často krát aj kúsok exotiky. No primárne vyberáme lokálne a sezónne suroviny, najmä ovocie a zeleninu, ktoré sú hlavnou zložkou jedla. Nedávno sme vydávali kuchársku knihu S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku.

Foto z knihy: S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku

Autor foto: Lucia Jesenská, foto z knihy: S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku, vydavateľstvo Fortuna Libri.

Nájdete tu 60 receptov najrôznejšieho druhu, takých našich. Od netradičných smoothies cez najvychytenejšie dezerty a koláče, zaujímavé šaláty, až po vegetariánske, vegánske, prirodzene bezlepkové a mäsité hlavné jedlá. Sú rozdelené do 4 ročných období, podľa toho, ktoré suroviny sú v danom období dostupné a v sezóne. Vo všeobecnosti je na jar a v lete samozrejme prirodzenejšie jesť čerstvé ovocie všemožného druh, ako aj listovú zeleninu či našu bežnú záhradkovú ponuku. V zime uprednostňujeme najmä to, čo vieme skladovať – koreňovú zeleninu, tekvicu, hrušky, jablká, orechy či zaváraniny alebo sušené plody.

Prehľadný sezónny kalendár zeleniny nájdete na tomto odkaze: sezónny kalendár zeleniny – zdroj: Ján Šlinský / Agrokruh

Keď máme záujem stravovať sa zdravo a chutne, aké základné potraviny by nemali chýbať v našej chladničke? Poučíte nás, čo si máme domov zadovážiť?

Aj o tom sme písali v novej knihe :). Odporúčame prelúskať najmä prvú teoretickú časť plnú zaujímavých rád, tipov a trikov do kuchyne, ktoré máme odskúšané na svojich domácnostiach a tisícoch stravníkov, ktorí už mali možnosť ochutnať naše jedlá.

Určite by však nemali chýbať rôzne obilniny, strukoviny, prírodné sladidlá, kvalitné mliečne výrobky, štastné vajíčka a farmárske mäso. A, samozrejme, sezónne ovocie a zelenina. A potom všelijaké vychytávky ako napríklad tamary – sójová omáčka, zázvor, kurkuma, kokosový olej, kvalitný olivový olej, rôzne semienka a oriešky.

Na vašej stránke ponúkate aj mnoho špeciálnych receptov pre ľudí s rôznymi intoleranciami. Trpíte aj vy sami nejakou intoleranciou na potraviny alebo môžete zjesť všetko?

Aneta: Jedlo, ktoré si dnes varím alebo kupujem, je už konečne veľmi pestré a môžem zjesť takmer všetko, na čo mám chuť. Posledné roky som sa totiž veľmi trápila s rôznymi zdravotnými problémami a musela som si veľmi dávať pozor na to, čo zjem.

Keď som vyradila na viac ako pol roka mliečne výrobky, cukor v akejkoľvek podobe, lepok a živočíšne tuky, organizmus sa mi prečistil a intolerancie a alergie sa vytratili.

A to som mala nábeh na astmu, intoleranciu na škroby a fermentované potraviny, aj orechy. Po týchto skúsenostiach sa už nejak prirodzene vyhýbam rafinovanému cukru a bielej múke a mliečne výrobky uprednostňujem kozie a ovčie. Jedálniček mám pestrejší a myslím si, že aj oveľa výváženejší a kvalitnejší. No stále chutný.

Ako vnímate slovenských spotrebiteľov? Myslíte, že ľudia na Slovensku ostávajú verní klasike alebo radi skúšajú aj nové, zdravšie recepty a jedlá? Venovali by ste našim čitateľom 4 vaše obľúbené recepty, ktoré si môžu doma vyskúšať?

Klasika je klasika, ale aj tá sa dá pripraviť moderne a zo zdravších surovín. Kvôli narastajúcemu počtu civilizačných ochorení, ako aj trendom zo zahraničia, si už dnes ľudia na Slovensku uvedomujú, aký má strava vplyv na ich zdravie. Aj preto je dnešný spotrebiteľ uvedomelejší a podľa možností uprednostňuje kvalitu. Veľa receptov nájdete u nás na stránke www.jemine.sk. Budem rada, ak nám na stránke napíšete, ako vám recepty chutia.

Zdravé a chutné recepty

Krehký raňajkový koláč z kokosovej múky s orechmi

Domáca jahňacia pečeňovka

Neuveriteľne dobré domáce čoko bons

Pečené sladké zemiaky s tuniakom a červenou cibuľkou

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor. Ešte čitateľom prosím pripomeňte, kde vás môžu sledovať.

Budeme radi, ak čitatelia budú sledovať Jem iné dianie na našom webe: www.jemine.sk. Tu informujeme o všetkých našich novinkách, tak verím, že sa dočítate rôzne zaujímavosti na tému jedlo, varenie a výživa.

    Mgr. Alica Rohovská

    Už na strednej škole som sa začala zaujímať o biológiu, a preto som v jej štúdiu pokračovala aj na univerzite. S biológiou úzko súvisí zdravá výživa, ktorej sa venujem približne 10 rokov, odkedy som začala mať rôzne problémy súvisiace s potravinami. Svoje skúsenosti vám rada odovzdám prostredníctvom článkov. Prajem veľa šťastia na vašej ceste za zdravým životným štýlom!

    Komentovanie článku: