RECEPT: Arašidové brownies z batátov - Výživovo.sk

RECEPT: Arašidové brownies z batátov

UDRŽ SI KRÁSNU PLEŤ
KolagénKyselina hyalurónováVitamíny a antioxidanty

Medovníky, orechové rožky alebo linecké pečivo sú typické pre vianočné obdobie. Posledné dni roka si však môžete osladiť aj chutným receptom na arašidové brownies z batátov, ktorý je síce trochu netradičný, ale určite stojí za vyskúšanie. Spojenie čokolády a arašidov vytvorí skutočnú delikatesu na tanieri.

 

Doba prípravy: 1 hodina 30 minút   /   Náročnosť: stredná  /   Množstvo: 12 brownies  /  Cena: 0,40 € za 2 brownies

Arašidové brownies z batátov

Ingrediencie:

  • 80 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj polohrubá)
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 60 g arašidov (40 g nasekaných + 20 g rozmixovaných na múku)
  • 150 g batátov / sladkých zemiakov (1 menší kus)
  • 75 g masla
  • 1 vajce
  • 50 g  tmavej čokolády (70% kakaa)

Arašidové brownies z batátov

Postup:

1) Najskôr pripravíme pyré z batátov – zemiaky ošúpeme, dáme variť na 25 minút a potom rozmixujeme na kašu. Tú necháme vychladnúť a medzitým v miske zmiešame maslo izbovej teploty s vajíčkom. Potom pridáme batátové pyré a dobre premiešame.

2) V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencie – múku, kakao, kypriaci prášok, cukor a 20 g arašidov rozmixovaných najemno a 20 g nasekaných arašidov. Všetko zmiešame a postupne pridávame k batátovej zmesi.

3) Cesto rozotrieme do formy na pečenie s rozmermi približne 23×23 cm (ak chcete, aby bolo cesto vyššie, použitie menšiu formu).

4) Dáme piecť pri teplote 180 stupňov na 40 minút do rúry.

5) Po upečení necháme vychladnúť a potrieme tenkou vrstvou roztopenej čokolády, ktorú posypeme zvyšnými 20 g posekaných arašidov, ktoré predtým opražíme na panvici.

Arašidové brownies z batátov

Vedeli ste?

Batáty sú sladké zemiaky oranžovej farby, ktoré patria medzi najvýživnejšie druhy zeleniny. Obsahujú veľké množstvo železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny. Na rozdiel od klasických zemiakov majú viac cukru a škrobu, no zároveň sa v nich nachádza beta-karotén, ktorý je považovaný za silný antioxidant. Batáty sú skvelou prílohou k mäsu a vďaka ich sladkej chuti sa používajú aj ako ingrediencia do dezertov.

5/5 - (5 votes)

Lucia Hausknechtová

Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

Komentovanie článku: