RECEPT: Tvarohová nátierka s reďkovkou

Zdravé raňajky môžu vyzerať aj inak než ovsená kaša s ovocím. Nie každý obľubuje sladké raňajky, a preto sú zdravé nátierky výbornou alternatívou za tradičné vločky. Ani tu sa hranice nekladú, primiešať si do nich môžete čokoľvek čo máte radi. Napríklad mrkvu či reďkovku ako v našom recepte na tvarohovú nátierku.

 

Doba prípravy: 20 minút   /   Náročnosť: ľahká  /   Množstvo: 2 porcie /  Cena: 1,80 €

Tvarohová nátierka s reďkovkou

Ingrediencie:

  • 200 g hrudkovitého tvarohu
  • ½ cibule
  • ½ strúčiku cesnaku
  • reďkovka (6 – 8 kúskov)
  • 1 mrkva
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Tvarohová nátierka s reďkovkou

Postup:

1) Najskôr umyjeme a očistíme všetku zeleninu. Cibuľu pokrájame na drobno, mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle a reďkovky nakrájame na malé kocky.

2) V miske potom rozmiešame hrudkovitý tvaroh.

3) K tvarohu pridáme cibuľu, mrkvu, reďkovky a prelisovanú polovicu strúčiku cesnaku.

4) Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie.

5) Tvarohová nátierka s reďkovkou najlepšie chutí na chrumkavej celozrnnej bagete s čerstvým šalátom.

Tvarohová nátierka s reďkovkou

Vedeli ste, že?

Jeden z prvých jarných druhov zeleniny, ktoré v záhrade môžeme nájsť je červená reďkovka. Jej guľatý tvar a výrazná farba koreňa dokáže spestriť každé jedlo. Táto obľúbená zelenina v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínu C, ktorý patrí medzi známe antioxidanty a výrazne posilňuje imunitný systém človeka. Z minerálnych látok reďkovka obsahuje vápnik, draslík, horčík alebo selén, ktorý znižuje riziko vzniku srdcových chorôb a pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému.

Horká až pikantná chuť reďkovky je spôsobená horčičnými olejmi, ktoré pôsobia antibakteriálne a ničia plesne na sliznici podnebia. Medzi ďalšie pozitívne účinky konzumácie reďkovky patria aj uvoľňovanie hlienov, zmiernenie pálenia záhy alebo znižovanie hladiny zlého cholesterolu.

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Komentovanie článku: