Rémy Martin: sortiment, výroba, chuť + kde kúpiť - Výživovo.sk

Rémy Martin: objavte čaro destilovaného vína

Rémy Martin - história koňaku, sortiment a tipy na koktejly

Spoločnosť Rémy Martin vyrába druh vínneho destilátu, teda brandy, ktorý poznáme pod názvom koňak. Patrí do skupiny známej ako „veľká štvorka koňakov,” kam sú zaradené aj značky Hennessy, Martell a Courvoisier. (1) Koňaky Rémy Martin sa dnes považujú za veľmi luxusné a kvalitné alkoholické nápoje. Čím si získavajú svoje jedinečné vlastnosti? Prečo môžu byť nazývané koňakom? A čo majú spoločné so šampanským? Odpovede na tieto otázky a mnohé iné zaujímavosti nájdete v článku.

Kde kúpiť koňak Rémy Martin?

Produkty od spoločnosti Rémy Martin sú väčšinou naozaj luxusné a vzácne koňaky. Preto ich budete v regáloch hypermarketov hľadať zbytočne. V obchodoch ako je Tesco môžete výhodne kúpiť najlacnejší z Rémy Martin koňakov, V.S.O.P. V ponuke veľkoobchodu METRO predávajú aj Rémy Martin XO a 1738 Accord Royal. Ak ale chcete mať istotu, odporúčame nakupovať v obchodoch špecializovaných na alkoholické nápoje.

PREDAJ ALKOHOLU

História

Príbeh značky sa začal písať v roku 1724, keď si vinár Rémy Martin založil spoločnosť zameranú na výrobu koňaku. Ako sa v priebehu takmer troch storočí z malej francúzskej firmy stal jeden z najlepších producentov koňaku?

Uznanie priamo od kráľa

Zo začiatku bol Rémy Martin so svojimi koňakmi známy iba v okolí obce Rouillac, odkiaľ pochádzal. Predaj alkoholu mu zarábal dostatok peňazí na živobytie. Kvôli obmedzenej rozlohe viníc ale nedokázal vypestovať toľko hrozna, aby mohla jeho spoločnosť nejakým výrazným spôsobom rásť. To sa však zmenilo v roku 1738. Práve vtedy sa o jeho koňakoch dopočul kráľ Ľudovít XV., ktorý bol v tom čase na tróne Francúzska. Po ochutnávke vínneho destilátu od Rémyho Martina mu udelil vzácne právo na sadenie väčšieho množstva viniča.

Logo Rémy Martin

Logo koňaku Rémy Martin. Zdroj: wikipedia

Prechod ku Grande Champagne

V roku 1773 Rémy Martin zomrel. Vedenie spoločnosti, teraz už s rozšírenými právami na pestovanie viniča, prebral jeho vnuk. Zhodou okolností sa tiež volal Rémy. Samozrejme, vo výrobe koňaku pokračoval podľa receptúry jeho starého otca. K zvýšeniu kvality výrobkov ale prispela zmena v hrozne, ku ktorému mal Rémy Martin vďaka povoleniu od kráľa prístup.

Oblasť Cognac vo Francúzsku je rozdelená do šiestich častí podľa kvality pôdy. V roku 1830 spoločnosť Rémy Martin predstavila prvý koňak vyrobený z hrozna Grande Champagne – najlepšieho v oblasti. Z hľadiska rozvoja spoločnosti Rémy Martin je ale dôležité to, že od tohto momentu mala prístup k najkvalitnejšiemu hroznu z okolia.

Vývoz koňakov Rémy Martin do sveta

Po vnukovi zakladateľa spoločnosti Rémy Martin prebral jej vedenie ďalší jeho príbuzný –  Paul-Émile Rémy Martin. V čase, keď nastupoval na čelo rodinného podniku, bola kvalita koňakov Rémy Martin vďaka Grand Champagne hroznu skutočne exkluzívna. Preto sa Paul-Émile rozhodol, že je čas rozšíriť povedomie o spoločnosti do celého sveta. Začal teda koňak vyvážať do Spojených štátov a Ázie. Presne podľa jeho očakávaní, produkty Rémy Martin ľuďom zachutili a dopyt po ich výrobkoch začal narastať.

luxusná fľaša spolu s pohármi Rémy Martin XO

Rémy Martin XO je druh koňaku, ktorý dozrieval v sude min. 6 rokov. Zdroj: remymartin.com

Úspešné medzivojnové obdobie

V čase medzi dvomi svetovými vojnami sa André Renaud stal prvým pivničným majstrom Rémy Martin a neskôr prebral aj celkové vedenie. Prvý majiteľ spoločnosti Rémy Martin, ktorý sa nevolal rovnako ako ona sama, prispel k jej rozvoju predstavením V.S.O.P. koňaku. „Very superior old pale“ koňaky sú označované aj ako 5-hviezdičkové. Vo výslednom produkte tohto typu nie je brandy, ktorá by v sude dozrievala menej než 4 roky. (2) Popularita spoločnosti Rémy Martin naprieč celým svetom vďaka tomuto kroku ešte viac narástla. V roku 1948 André Renaud rozhodol, že koňaky Rémy Martin sa už nebudú vyrábať z iných typov hrozna, než Grande a Petite Champagne.

Nové technológie a nové produkty

Po druhej svetovej vojne už rozvoj spoločnosti Rémy Martin závisel hlavne od toho, aké nové technológie pivniční majstri implementovali do procesu výroby. André Giraud presadil vybudovanie debnárstva (výroba drevených sudov, kadí…) v obci Merpins, priamo v oblasti Cognac. Georges Clot začal moderné technológie využívať na kontrolu zásob v pivničných skladoch. Pierrette Trichet predstavila dva exkluzívne koňaky Centaure a Centaure de Diamant, ktoré sa dnes predávajú až za tisíc eur. (3, 4)

Výroba koňaku

Výroba koňaku Rémy Martin je komplexný proces, ktorý je výsledkom takmer 300-ročného zbierania skúseností. Každý pivničný majster do výroby vložil kúsok svojich vedomostí a skúseností. Preto sa postup výroby drobnými úpravami neustále mení a pravdepodobne sa bude meniť aj v budúcnosti. Avšak základ koňakov Rémy Martin – hrozno z oblasti Cognac – je od roku 1948 po rozhodnutí Andrého Renauda rovnaký.

To najlepšie hrozno z oblasti Cognac

Pre zabezpečenie špičkovej kvality založila spoločnosť Rémy Martin v roku 1966 alianciu Fine Champagne. Cieľom bola vyššia efektivita spolupráce s vinármi v oblasti Cognac. Aliancia sa osvedčila, funguje dodnes a Rémy Martin tak môže vyrábať koňaky z najlepšieho hrozna v okolí. Aby mohli svoje produkty predávať s označením Cognac Fine Champagne, musí výsledný produkt obsahovať eaux-de-vie (vínne pálenky) iba z oblastí Grand a Petite Champagne. Taktiež musí aspoň 50 % výsledného produktu tvoriť práve prvá menovaná.

Destilácia

Koňaky Rémy Martin sa vyrábajú dvojitou destiláciou už od založenia spoločnosti v roku 1724. Namiesto moderných veľkých destilačných prístrojov Rémy Martin používa menšie a staršie aparatúry. Tak zaručujú jedinečný charakter svojich produktov. Výsledkom dvojitej destilácie fermentovanej hroznovej šťavy je eaux-de-vie s obsahom alkoholu 70 %. Na výrobu jedného litra vínnej pálenky potrebuje spoločnosť približne 12 kilogramov hrozna.

sudy, v ktorých dozrieva koňak

Výrobca si dáva záležať hlavne na kvalite sudov, v ktorých dozrieva pálenka. Zdroj: remymartin.com

Selekcia eaux-de-vie

Každoročne si pivničný majster spoločnosti Rémy Martin vyberá z viac ako tisícky vínnych páleniek. Každá z nich má iný charakter, iné arómy. Na základe jeho rozhodnutí vzniká finálna zmes, ktorá pôjde dozrievať do sudov. Táto časť si vyžaduje veľa skúseností, aby bola dosiahnutá čo najvyššia kvalita a zachovaný pomer potrebný na výrobu Cognac Fine Champagne produktov.

Dozrievanie koňaku

Spoločnosť Rémy Martin musí mať kvôli kvalite ich produktov prísne požiadavky na každú časť výrobného procesu. Preto sú sudy, v ktorých koňaky dozrievajú, vyrobené z dubov rastúcich v oblasti Limousine. Tie sú známe kvalitou svojho dreva, ktoré koňaku počas dozrievania odovzdáva rôzne chute a arómy. V pivniciach spoločnosti Rémy Martin odpočíva približne 140-tisíc sudov. (3)

VEDELI STE, ŽE: Počas dozrievania sa zo suda ročne odparia približne 2 % objemu tekutiny. Táto časť sa nazýva „angel’s share,“ alebo anjelská daň. V tak veľkej pivnici ako má Rémy Martin sa následkom tohto javu odparí denne koňak o objeme 8000 fliaš.

Fľaša a balenie

Keďže ide o exkluzívne koňaky, ich fľaše a balenia sú na vysokej úrovni. Napríklad najlacnejší koňak Rémy Martin V.S.O.P. sa síce predáva vo vínovej fľaši, no na prednej strane má zlatú pečať s logom spoločnosti. Čím luxusnejší koňak si budete kupovať, tým viac môžete očakávať aj od fľaše a balenia. Zaujímavo tvarované sklo, elegantne pôsobiace zátky a balenia pripomínajúce malé vitríny vám na prvý pohľad prezradia, že sa chystáte ochutnať naozaj vzácny produkt.

DARČEKOVÝ ALKOHOL
degustačný kalendár
miniatúrna alebo maxi fľaša
darčekové balenie s alkoholom
fľaša s vlastnou etiketou
gravírovaná fľaša na mieru
rumové alebo whiskey predplatné
luxusný a investičný alkohol

Zaujíma vás, prečo je v logu spoločnosti a teda aj na každej fľaši vyobrazený kentaur? Dôvodom je záľuba jedného z majiteľov v astrológii. Konkrétne tretí v poradí – Paul-Émile Rémy Martin – sa popri výrobe koňaku venoval aj znameniam horoskopu a rôznym astrologickým javom. Keďže on sám sa narodil v znamení Strelca, rozhodol sa ho do loga zakomponovať. (3)

Farba, vôňa, chuť

Každý koňak poskytuje jedinečný zážitok. Pre jednoduchosť sa však v tejto časti článku zameriame na Rémy Martin V.S.O.P. Je spomedzi všetkých produktov spoločnosti najlacnejší a najdostupnejší.

Farba

Farba, podobne ako ostatné vlastnosti Rémy Martin V.S.O.P., vás určite nesklame. Lákavými červeno-zlatými až medenými odtieňmi vo vás tento koňak vyvoláva príjemné pocity už po naliatí do pohára.

koňak v pohári

Rémy Martin má krásnu zlatistú farbu a jemne karamelovú vôňu

Vôňa

Na to, že máte v pohári najlacnejší z produktov Rémy Martin, ponúka vôňa veľmi komplexný čuchový zážitok. Ovocné arómy fíg, marhúľ a jabĺk sa miešajú so sladšími vôňami karamelu a vanilky. Vzhľadom na dozrievanie v dubových sudoch je očakávaný aj náznak dubového dreva.

Chuť

Zo začiatku vás môže zľahka prekvapiť svojou sladkou hroznovou chuťou pripomínajúcou sušené hrozienka. Postupne však prechádza do jemnej kombinácie vanilky a dubového dreva. Záver je pomerne dlhotrvajúci, čo je pre mnohých milovníkov koňaku veľmi milým prekvapením. (6)

TIP: Priamo spoločnosť Rémy Martin odporúča piť ich koňaky popri jedení syrov, čokolády, morských plodov alebo sušeného ovocia. Tieto jedlá najlepšie dopĺňajú komplexnú chuť koňakov.
pohárik koňaku s kúskami čokolády

Pitie Rémy Martin koňaku sa odporúča skombinovať s kúskami čokolády

Produktový rad

Produktový rad Rémy Martin pozostáva zo 7 druhov koňaku. Každý z nich má vďaka inej dobe alebo iným podmienkam dozrievania jedinečné vlastnosti.

V.S.O.P.

V.S.O.P. je označenie koňaku, z ktorého každá zložka dozrievala v sude aspoň 4 roky. Tento produkt sa považuje za veľmi univerzálny. Výborne sa hodí do koktejlov, ale vychutnať si ho môžete aj samotný alebo s kockou ľadu. Jednu fľašu kúpite za cenu do 35 €.

1738 ACCORD ROYAL

V roku 1738 dostala spoločnosť Rémy Martin povolenie na pestovanie väčšieho množstva viniča priamo od francúzskeho kráľa. Táto udalosť priniesla malému výrobcovi koňaku možnosti, o ktorých mohol dovtedy iba snívať. Na oslavu získania vzácnej kráľovskej licencie bol neskôr predstavený koňak 1738 Accord Royal. Jeho cena sa pohybuje v rozmedzí 40 – 45 € za jednu fľašu.

TERCET

Proces výroby koňaku sa delí na tri hlavné celky. Prvý sa zaoberá pestovaním hrozna a vínom, druhý destiláciou a tretí dozrievaním. Majster vína, majster destilácie a pivničný majster spoločnosti Rémy Martin spojili svoje uhly pohľadu na výrobu koňaku a tak vznikol Tercet. Každý z nich vyberá do výsledného produktu tie zložky, ktoré sú práve z jeho hľadiska najvyššej kvality. Bohužiaľ, tento koňak z ponuky Rémy Martin sa na Slovensku nepredáva.

XO

Označenie Extra Old (XO), dostávajú koňaky, ktorých zložky v sudoch dozrievali minimálne 6 rokov. Rémy Martin XO je zmes viac ako 200 eaux-de-vie, čím je zaručená výnimočná jemnosť a komplexnosť chutí. Na zakúpenie jednej fľaše tohto koňaku si pripravte približne 100 €.

fľaša Rémy Martin XO

Koňak Rémy Martin je dodávaný v luxusných fľašiach. Zdroj: remymartin.com

CARTE BLANCHE À BAPTISTE LOISEAU

Keď Baptiste Loiseau, aktuálny pivničný majster spoločnosti Rémy Martin, dostal carte blanche („voľnú ruku“) pri výrobe limitovanej edície koňaku, vznikol tento produkt. Cieľom bolo predstaviť nápoj, ktorý by dokonale vystihoval štýl spoločnosti Rémy Martin. Vyrobilo sa iba 9650 fliaš, takže nákup rozhodne nie je jednoduchý. Hodnota jednej fľaše sa pohybuje okolo 500 €.

CELLAR N° 16 a CELLAR N° 28

Keď sa v roku 2013 pivničná majsterka Peirrette Trichet rozhodla osláviť jedinečnosť pivníc na dozrievanie, vznikli tieto dva špeciálne koňaky. Aj keď sa experti na koňak snažia v pivniciach udržiavať jednotné podmienky, každá z nich sa v drobných detailoch odlišuje od ostatných. Preto sú aj koňaky z jednotlivých pivníc trošku rozdielne. Pierrette si teda vybrala dve pivnice – číslo 16 a 28 – a vyrobila dva koňaky iba pomocou eaux-de-vie dozrievajúcich práve v nich. Výsledkom sú nápoje, ktoré dokonale reprezentujú charaktery týchto pivníc. (3, 7)

Koktejly

Komplexné chuťové a aromatické vlastnosti Rémy Martin koňakov dokážu do koktejlov vniesť jedinečnosť, ktorú inak nedosiahnete. Začnite napríklad týmto nápadom na miešaný drink a užite si koňak aj iným spôsobom než „on the rocks.“

Sazerac

Ak hľadáte aromatický koktejl bohatý na chute, Sazerac je pre vás správnou voľbou. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla.

Na prípravu budete potrebovať:

  • kocku cukru
  • 3 kvapky Peychaud’s bitters
  • 3 kvapky Angostura bitters
  • 50 ml Rémy Martin 1738 Accord Royal
  • trochu absintu
  • citrónovú kôru
  • ľad

Postup:

  1. Do pohára na miešanie vložte kocku cukru a pridajte Peychaud’s bitters, Angostura bitters a trochu vody (zhruba 2 čajové lyžičky).
  2. Rozdrvte cukor a vytvorte tak kašovitú zmes.
  3. Pridajte koňak, vložte do pohára zopár kociek ľadu a miešajte, kým sa zmes vychladí.
  4. Pohár na podávanie drinku pripravte tak, že doň vložíte zopár kociek ľadu, prilejete trochu absintu a krúživým pohybom opláchnite celé vnútro pohára.
  5. Ľad s prebytočným absintom z pohára odstráňte a cez sitko doň prelejte vychladenú a dôkladne premiešanú zmes s koňakom.
  6. Na záver jemne stlačte plátok citrónovej kôry, aby sa z nej uvoľnila aróma a potrite ním okraj pohára. (3)

Záver

Ak chcete ochutnať špičkový koňak, Rémy Martin je spoločnosť, ktorá vás nesklame. Ich produkty sa radia ku koňakom najvyššej kvality. Od prvého pohľadu na fľašu, cez nalievanie do pohára až po záver chuti vo vás budú vyvolávať len tie najlepšie pocity. Preto sa ku koňakom Rémy Martin milovníci tohto druhu alkoholu radi opakovane vrátia.

Zdroje:

(1) The Big 4 Cognac Houses: What’s the Difference? – https://blog.cognac-expert.com/difference-between-big-4-cognac-houses/

(2) Brandy – https://en.wikipedia.org/wiki/Brandy#Labelling_of_grades

(3) Rémy Martin – https://www.remymartin.com/

(4) Rémy Martin – https://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9my_Martin

(5) Why is Cognac called Champagne? – https://blog.cognac-expert.com/why-is-cognac-called-champagne/

(6) Rémy Martin Fine Champagne V.S.O.P. – https://spiritsreview.com/reviews/remy-martin-fine-champagne-v-s-o-p/

(7) Heureka Rémy Martin – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=r%C3%A9my+martin

UPOZORNENIE
Povaha tohto článku je striktne informatívna. V žiadnom prípade nenabáda čitateľa k užívaniu alkoholu. Neručíme za neblahé dôsledky, ktoré by mohli z jeho nekontrolovanej konzumácie vyplynúť. Uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje nenabádajú čitateľa k ich výrobe či konzumácii. Obsah článku je určený pre návštevníkov webu, ktorí majú viac ako 18 rokov!
5/5 - (1 vote)

Komentovanie článku: