RECEPT: Letný kakaový dezert s malinami

Sladký dezert po ktorom nebudete mať výčitky svedomia je snom každého človeka, ktorý sa chce zdravo stravovať. Hľadať zdravé alternatívy a nedať sa odradiť niekedy ťažkou dostupnosťou zdravších surovín je prvým krokom k tomu, aby ste si sladké zdravé dezerty mohli dopriať aj častejšie. Tento Letný kakaový dezert s malinami patrí medzi tie, ktorým odolávať určite nemusíte.

Doba prípravy: 60 minút  /  Náročnosť: stredná  /  Množstvo: 8 porcií

Letný kakaový dezert s malinami
Ingrediencie:

  • 100 g sušených hrozienok
  • 70 g ovsených vločiek
  • 250 g syra ricotta
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 120 g malín

Postup:

Tento recept je podobný známemu cheesecaku, ale namiesto sušienok použijeme na základ rozmixované ovsené vločky a hrozienka. Sušené hrozienka si deň vopred namočíme do vody, aby zmäkli. Potom ich spolu s ovsenými vločkami zmixujeme v mixéri a natlačíme na dno tortovej formy (priemer 18 cm). Pre ľahšie roztláčanie tejto hmoty si namočíme ruky do vody, aby sa nám nelepila na dlane. Medzitým ako budeme pripravovať plnku, dáme formu do chladničky.

Príprava náplne je jednoduchá. V miske zmiešame 250 g syra ricotta, 200 g kyslej smotany, vajíčko, kakao a hnedý cukor. Vznikne nám hladké cesto, ktoré vylejeme na hrozienkovo-ovsený základ. Vložíme do vopred vyhriatej rúry najskôr pri 200 stupňoch na 15 minút a potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme 25 – 30 minút.

Po upečení môže byť vrch dezertu trochu pohyblivý, ale časom zatuhne. Dôležité je, nevyberať ho ihneď z rúry, ale nechať ho pomaly ochladzovať, aby vrch nepopraskal.

Keď je dezert vychladený, potrieme ho zvyškom kyslej smotany a poukladáme na neho maliny. Nakoniec ho vložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

Letný kakaový dezert s malinami

Letný kakaový dezert s malinami

Vedeli ste, že?                         

Odborníci odporúčajú zaradiť syr ricotta do svojho jedálneho lístka najmä osobám trpiacim nadváhou, pretože má nízky obsah tuku. Tento pôvodom taliansky syr taktiež obsahuje aj veľké množstvo vápnika, ktorý má nenahraditeľné miesto pre stavbu kostí. Ricotta sa používa do nátierok, krémových polievok alebo dezertov, kde dokonalo nahradí tučnejšie syry a jedlu dodá rovnako dobrú chuť.

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Komentovanie článku: