BECHEROVKA: sortiment, cena, drinky + predaj - Výživovo.sk

Becherovka: Vychladený bylinný likér z karlovarskej vody

Všetko čo potrebujete vedieť o Becherovke

Keď sa povie medicína, myslí sa tým Becherovka. Stará česká klasika má viac než dve storočia, no chutí osviežujúco a lahodne. Dajte si organizmus “dokopy” s Becherovkou. Horkastá zmes priamo z ľadu vás postaví na nohy.

Kde kúpiť Becherovku?

Čo by sme to boli za bratov, keby sme Čechom nedvíhali tržby? O ich národný poklad je u nás veľký záujem. Aby si aj Slováci mohli pochutnať na remeselnom umení starých Čechov, Becherovka je u nás dostupná za rozumnú cenu. 0,5 l Becherovky vás bude stáť okolo päť eur. Za 0,7 l tohto uzdravujúceho nápoja zaplatíte menej než desať eur. Za 1 l niečo cez desať eur a za darčekové 3 l balenie Becherovky okolo sedemdesiat eur. Cestou z práce si môžete Becherovku kúpiť v Tescu, Kauflande či Lidli. Na najvýhodnejšiu cenovú ponuku sa obzrite v Heureke. Keďže Becherovka patrí na Slovensku k najpredávanejšiemu alkoholu, býva na ňu často akcia.

PREDAJ ALKOHOLU

História

Príbeh Becherovky sa začína písať v malej lekárni “U troch škovránkov”. Jej vlastníkom bol Josef Vitus Becher. Zaoberal sa predajom korenia a koloniálneho tovaru. Jeho osobným koníčkom bola výroba alkoholických nápojov. V roku 1794 si Josef Becher prenajal pálenicu a začal sa venovať výrobe likérov. Becher bol až dva razy ženatý. Päť dcér a dvaja synovia svojho otca prežili. Dva roky pred Josefovou smrťou, v roku 1838, prevzal podnik jeho syn Johann Nepomuk Becher. (1)

Karlove Vary

Kľúčovým pre vývoj Becherovky bolo priateľstvo Josefa Bechera s anglickým lekárom Christianom Frobrigom. Christian Frobrig bol osobným lekárom princa Maximiliana Friedricha von Plettenberga. Ten sa v Karlových Varoch liečil. Osobný lekár sa usiloval o to, aby jeho pán čo najskôr vyzdravel. S Josefom diskutoval o účinkoch liečivých bylín. Recept na likér, ktorý mu lekár za odmenu podaroval, opatroval Josef Becher ako oko v hlave. Cibril ho a zdokonaľoval, až začal v roku 1807 predávať likér s názvom Carlsbader English Bitter.

Stáčacia linka, ktorá sa využíva pri fľaškovaní becherovky

Stáčacia linka v továrni Jána Bechera. Zdroj: wikipedia

Mal blahodárne účinky na tráviaci trakt a bol určený na liečenie žalúdočných problémov. Likér ihneď zožal veľký úspech. Do obchodíka “U troch škovránkov” sa doslova “zlietali” davy zvedavých zákazníkov. Dovtedy sa bylinky a liečivé rastliny predávali na váhu a ľudia ich museli svojpomocne pripravovať. Carlsbader English Bitter vniesol do tohto podnikania nevídanú revolúciu. Ľudia vystáli rady, aby si mohli zadovážiť ten zázračný nápoj, ktorý lieči telo i ducha. (1)

Expanzia do sveta

V roku 1835 sa už Becherovka predávala aj za hranicami svojej vlasti. Konkrétne vo Viedni a v Mníchove. O tri roky neskôr dorazila aj do Paríža. Počas prvej svetovej vojny dobyla Becherovka väčšinu západnej Európy. O expanziu cez Atlantický oceán sa pokúsila až po zrušení prohibície. Dopadlo to úspešne. Je prekvapivé, že až po úspechu na americkom trhu sa Becherovke podarilo preraziť v Anglicku. Od roku 1960 smela Becherovka ročne vyvážať až 100 hektolitrov alkoholu do zahraničia. (1)

VEDELI STE, ŽE: Becherovka bola jedným z najúspešnejších vývozných artiklov socialistického Československa.

Nová továreň = Nový začiatok

Výrobná hala v obchode “U troch škovránkov” začínala byť pre rozmáhajúci sa podnik pritesná. V roku 1867 presunul Josefov syn Johann Becher výrobu do novej továrne v Steinberkách. Niektorí členovia rodiny Becherovcov s týmto rozhodnutím nesúhlasili. Argumentovali, že továreň je priveľmi vzdialená ruchu mesta. Ako sa však ukázalo, mýlili sa. Karlove Vary sa stali húfne navštevovanou destináciou. Liečivý likér vyrobený z kvalitnej karlovarskej vody sa stal ikonou karlovarskej kultúry. Továreň, do ktorej Jan Becher premiestnil výrobu, prekonala do roku 1994 iba zopár menších zmien. V roku 1994 bola kompletne prerobená. (1)

História dizajnu

Na etikete každej fľaše Becherovky nájdete podpis Jana Bechera. Je zárukou kvality, exkluzivity a tradície. Práve Jan Becher je považovaný za zakladateľa Becherovky. Tridsaťtri rokov viedol firmu, postavil novú továreň, staral sa o expanziu a dal firme troch dedičov.

Hoci obchod “U troch škovránkov” patril jeho otcovi, pravým rodičom značky Becherovka je Jan Becher. Okrem iného sa zaslúžil o to, že má fľaša Becherovky svoj charakteristický plochý tvar. Počas výstavby továrne požiadal svojho švagra, aby mu spravil návrh fľaše. O pár rokov neskôr sa do firemného dizajnu zapojilo i zelené sklo. (1)

Logo Becherovky

Logo Becherovky. Zdroj: becherovka.com

Velenie preberá Gustav Becher

Od roku 1871 prevzal na takmer štyri desaťročia rodinný biznis Gustav Becher. Riadil ho znamenite, bojoval s konkurenciou a rodinný recept si strážil. Práve počas jeho vedenia sa začali predávať legendárne porcelánové kalíšky. Tie pretrvali až dodnes. V roku 1910 predal Gustav Becher podnikanie svojim nevlastným bratom Michaelovi a Rudolfovi. Bratia boli vo firme pomocnými silami dávno predtým, než sa stali vlastníkmi. Čo znamená, že mali znalosti potrebné k vedeniu silného podniku. Rudolf sa zameral na export a Michael začal s predajom cestovnej verzie fľaštičiek Becherovky. (1)

Hedda Becher

V roku 1917 rozdelil Michael Becher vlastníctvo Becherovky medzi svojho zaťa a syna Alfreda. Práve Alfred továreň spolu s výrobou zmodernizoval a v Drážďanoch zriadil novú pobočku. Alfred neskôr zahynul počas druhej svetovej vojny a firmu zdedila jeho dcéra Hedda. Hedda bola jedinou ženou a zároveň posledným členom rodiny Becherovcov, ktorý poznal originálny recept. Skôr, než sa stihla zhostiť svojich právomocí, bola nútená na príkaz komunistického režimu pôvodný, rukou písaný recept zverejniť. Spoločnosť bola v roku 1945 zoštátnená. Hedda sa však nevzdala a začala v roku 1949 s výrobou identického likéru v západnom Nemecku. (1)

Hoci pôvodný recept musela Hedda odovzdať českej polícii, nič sa nezmenilo na tom, že ho poznala naspamäť. Spolu s ďalšími pracovníkmi zo starej továrne následne vytvorili produkt s názvom “Karlsbader Becher” so žlto-modrými etiketami. V roku 1970 nemecký výrobca likérov Underberg, odkúpil spoločnosť s väčšinovým podielom.

DARČEKOVÝ ALKOHOL
degustačný kalendár
miniatúrna alebo maxi fľaša
darčekové balenie s alkoholom
fľaša s vlastnou etiketou
gravírovaná fľaša na mieru
rumové alebo whiskey predplatné
luxusný a investičný alkohol

Počas nasledujúcich rokov nenastali žiadne konflikty medzi dvoma spoločnosťami Becherovky. Česi predávali komunistickému bloku a nemecká časť Nemcom. Ako však konkurencia narastala, nemecká spoločnosť uzavrela v októbri 1985 dohodu s českým ministerstvom obchodu. Dohoda znela, že nemecká spoločnosť prestane vyrábať Becherovku výmenou za výhradné distribučné práva českej Becherovky v Nemecku, ale s použitím vlastných fliaš a nie tých, ktoré používala česká spoločnosť.

V roku 1994 však česká spoločnosť dohodu ukončila, čo viedlo k opätovnej výrobe Karlsbader Becher. Česká firma ich zažalovala za porušenie ochrannej známky, no súd v Düsseldorfe objasnil, že Hedda Becher bola jedinou a legálnou majiteľkou spoločnosti Johann Becher v Nemecku vrátane obchodnej značky Karlsbader Becher. Tento konflikt vyriešil až Pernod Ricard, ktorý v roku 1999 odkúpil nemeckú spoločnosť Johann Becher. Následne ju predal českej Becherovke a o dva roky ju odkúpil vcelku. (2)

Becherovka spolu s ľadom

Becherovka je bylinný likér, ktorého recept je prísne tajný

Výroba

Presný recept na výrobu Becherovky je prísne tajný (poznajú ho súčasne iba dvaja ľudia). Známe je len toľko, že sa skladá z vyše 20 rozličných bylín a korenín. Pochádzajú z okolia Karlových Varov, no aj zo vzdialených kontinentov. Celistvosť nápoja zostáva vždy zachovaná, no môžu sa prejaviť odchýlky v chuti a vôni. Spôsobené je to tým, že každú Becherovku je nutné namiešať od základu. (1)

Digerácia

Digerácia je proces, pri ktorom sú bylinky zaliate liehom, zohriate a ponechané vychladnúť. Tento druh macerácie je nevyhnutný, aby zostali zachované pozitívne vlastnosti liečivého likéru. (1)

Zrenie

Do čerstvo vytvoreného kvasu sa pridáva cukrový roztok, alkohol, voda a ďalšie prísady. Výsledný produkt zreje v kadiach po dobu niekoľkých týždňov. (1)

Mrazenie

Becherovka si zachováva priehľadnosť. Za to vďačí výrobnej fáze zvanej “mrazenie”. Koncentrát, ktorý dozrie po niekoľkých týždňoch v kadiach, je doplnený o posledné prísady. Následne prechádza dvojitou filtráciou. Finálnu podobu získava likér po schladení. (1)

Stáčanie

Becherovku delí od toho, aby vyrazila na poznávaciu cestu do sveta, posledná prekážka. Musí obstáť v prísnej skúške kvality. Pri nej sa hľadí na všetko; vôňu, chuť, farbu. Ak Becherovka skúšku splní, stočí sa do fliaš a putuje do obchodných regálov. (1)

Fľaša Becherovky Original

Becherovka Original je k dispozícii v charakteristických zelených fľašiach s výrazným logom

Sortiment

20 byliniek, sto chutí.

Becherovka Original

100 % prírodný produkt bez pridaných látok. Lieči a výborne chutí. Tradičný recept napísaný lekárom Christianom Frobrigom. Skladá sa z viac než 20 tajných byliniek a korenín z rozličných kútov sveta. (1)

Becherovka Lemond

Becherovka Lemond je výsledok dlhoročného úsilia a českého umenia. Je to likér s príjemnou svetlozlatou farbou, citrónovou vôňou a veľmi osviežujúcou bylinnou chuťou. Moderná fľaša zostáva čiastočne verná tradičnému plochému dizajnu. (1)

Becherovka Lemond s príjemnou citrónovou vôňou

Becherovka Lemond. Zdroj: Wikipedia

Becherovka Cordial

“Srdcovka” všetkých, ktorí milujú tekuté zdravie. Od roku 1910 nás teší Becherovka Cordial svojou teplou medovou farbou a sladkou chuťou. Unikátna kombinácia bieleho vína a extraktu z lipového kvetu zašifrovaná do jantárového likéru. Vo fľaši z hnedého skla pôsobí priam provokatívne. (1)

Becherovka KV14

Typický svojou višňovou farbou, KV14 je likérový aperitív neopakovateľných kvalít. Spája v sebe hodnoty klasickej Becherovky a červeného vína, pričom neobsahuje žiadne stopy cukru. Má mierne horkastú chuť a vysoký obsah alkoholu; až 40 %. (1)

RADA ODBORNÍKA: Becherovka KV14 sa kvôli svojej horkej chuti perfektne hodí ako aperitív alebo digestív k jedlu.

Becherovka Unfiltered

Prémiový bylinný likér s vysokým dôrazom na prírodné zloženie. Nefiltrovaná Becherovka neobsahuje žiadne farbivá, koncentračné látky ani emulgátory. Obsahuje stopy vínneho destilátu, korenín, bylín a pomarančového oleja. Je možné ju piť osobitne alebo k jedlu. (1)

Becherovka s červeným pomarančom

Becherovka má jemne horkastú chuť a svetlohnedú farbu

Koktejly

Ochutnajte chýrnu karlovarskú vodu na “rebelov”.

Original Beton

Tento drink si nabetón zamilujete. Tak, ako to urobili tisícky smädných ľudí po celom svete pred vami. Beton sa už od svojho vzniku v roku 1967 prakticky nezmenil. Stále je rovnako osviežujúci, rovnako prekvapivý a rovnako bezchybný. Ideálny koktejl do horúceho letného dňa. Schladí aj tých najrozpálenejších.

Čo budete potrebovať?

  • vysoký pohár
  • 40 ml Becherovky
  • 100 ml tonicu

Príprava Betonu je veľmi jednoduchá. Jediné, čo k tomu budete potrebovať, je už spomínaný vysoký sklenený pohár naplnený ľadom. Doň obe prísady vlejte a premiešajte lyžičkou, aby sa oba nápoje riadne premiešali. Ako ozdoba sa používa koliesko záhradnej uhorky. (1)

TIP: Nedajte sa zastrašiť konkrétnosťou receptu. Príprava koktejlu má byť zábava, pustite preto opraty vašej fantázii. Original Betonu isto nezaškodí citrusové ovocie, bylinky či korenie.

Oasis

S týmto drinkom sa budete naozaj cítiť ako v tropickej oáze. Sladký, decentný, jedinečný. Aj taký je Oasis, ktorý sa s týmto jednoduchým postupom naučíte pripravovať.

Čo budete potrebovať?

  • pohár na whisky
  • 50-60 ml Becherovky
  • polovicu limetky
  • 1-2 lyžičky hnedého trstinového cukru
  • drvený ľad

Na dno pohára nasypte jednu alebo dve lyžičky hnedého cukru a podrvený ľad. Na zmes nalejte likér a premiešajte. Výsledný efekt umocníte kúskami čerstvej limetky. (1)

Zhrnutie

Becherovka je nevyvrátiteľným dôkazom toho, že “zlaté český ručičky” svoje meno dostali právom. Tým, čím je pre nás, Slovákov, Tatranský čaj, tým je Becherovka pre bratov spoza hraníc. Mali by sme byť hrdí na to, čo sa im podarilo. Ako sme už poznamenali, Becherovka nielenže lieči, ale výborne sa hodí aj do moderných koktejlov. Ohúrte každého na záhradnej párty.

Zdroje:

(1) Becherovka web – https://becherovka.com/sk

(2) Jan Becher – https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jan_Becher

UPOZORNENIE
Povaha tohto článku je striktne informatívna. V žiadnom prípade nenabáda čitateľa k užívaniu alkoholu. Neručíme za neblahé dôsledky, ktoré by mohli z jeho nekontrolovanej konzumácie vyplynúť. Uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje nenabádajú čitateľa k ich výrobe či konzumácii. Obsah článku je určený pre návštevníkov webu, ktorí majú viac ako 18 rokov!
4.5/5 - (2 votes)

Komentovanie článku: