Zelená káva. Naozaj podporí chudnutie? - Výživovo.sk

Naozaj vám pomôže zelená káva schudnúť? Takéto sú výsledky vedeckých štúdií a skúsenosti užívateľov

Zelená káva a jej vplyv (nielen) na chudnutie

VYSKÚŠAJ ZADARMO
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo

Ranný rituál, energetický nakopávač, voňavý a chutný nápoj. Na mysli nemám nič iné ako čiernu praženú kávu, ktorú netreba nijako zvlášť predstavovať. To však neplatí pre jej zdravšiu alternatívu. Zelená káva síce nie je taká populárna, no rozhodne má, čo ponúknuť. Jemnejšiu chuť a viacero zdravotných výhod, o ktorých vám prezradím viac v nasledujúcich riadkoch. Rovnako nebudú chýbať ani zaujímavosti ohľadom jej spracovania, vrátane mojej skúsenosti s KetoMix zelenou kávou na podporu chudnutia.

Pôvod zelenej kávy a spôsob spracovania

Celý príbeh kávy sa spája s dvoma svetadielmi – tropickou Afrikou a Áziou, kde sa začali pestovať jednotlivé druhy z rodu Coffea. Ide o malé stromy či kríky, ktoré sa vďaka svojim plodom stali najobchodovanejšou komoditou na svete. Kávové zrná sa ukrývajú priamo vo vnútri plodov. Tie svojim vzhľadom pripomínajú čerešňu s kôstkou, pričom namiesto kôstky sú tam dve kávové zrná. Samotný zber jednotlivých plodov sa vykonáva ručne a spracovanie prebieha buď suchým, alebo mokrým spôsobom. Pre severnú Ameriku a Afriku je typický mokrý spôsob, pri ktorom dochádza k oddeleniu semien od dužiny. Následne prebieha ich dvojdňová fermentácia. Po nej sa dôkladne umyjú, vysušia a exportujú do celého sveta. (1)

Čierna verzus zelená káva

Proces spracovania je rovnaký pre oba druhy káv, avšak rozdiel spočíva v pražení. Čierna káva sa vyrába zo zŕn, ktoré treba najskôr upražiť, dôsledkom čoho získajú typické tmavohnedé zafarbenie. Zrná zelenej kávy sa nepražia, zachovajú si tak svoju zelenú farbu a vysoký podiel kyseliny chlorogénovej. Tepelnou úpravou sa jej podiel znižuje. Z tohto dôvodu sa zelená káva považuje za zdravšiu alternatívu tej čiernej. Tá je síce chuťovo výraznejšia, no s podstatne menším podielom kyseliny chlorogénovej.

PREDAJ KÁVY
Grizly
Power Coffee
Káva KetoMix
BioMedical (tablety)

Charakteristika kyseliny chlorogénovej

Ide o polyfenolovú zlúčeninu s antioxidačnými vlastnosťami, na ktoré poukazujú mnohé výskumné štúdie nielen na zvieratách, i ľuďoch. Svoj význam má pri regulácii hladiny cukru v krvi, znížení krvného tlaku či zmiernení zápalových procesov v ľudskom tele. Nemožno opomenúť ani jej význam pre zdravie kardiovaskulárnej sústavy a chudnutie, o ktorom sa hovorí najmä v spojitosti so zelenou kávou. Tá nie je jedinou potravinou, kde sa nachádza. Prijať ju môžete aj vo vybraných druhoch zeleniny a ovocia: jablkách, hruškách, jahodách, čučoriedkach, baklažáne, zemiakoch, prípadne paradajkách.

Denný príjem

Na to, aby kyselina chlorogénová bola pre váš organizmus prínosom sa odporúča jej denný príjem okolo 120 – 300 mg. Maximálna denná dávka síce nie je stanovená, no vyššie dávky a ich účinky pre ľudské telo nie sú dostatočne vedecky preskúmané. (2) Vzhľadom na to, že kyselina chlorogénová je dostupná nielen v podobe zelenej kávy, ale i vo forme výživových doplnkov, pri ich užívaní sa riaďte pokynmi na balení produktu a dodržujte stanovenú dennú dávku.

zrnká kávy, ktoré nie sú pražené

Zrná zelenej kávy sa nepražia, vďaka čomu si zachovávajú svoju zelenú farbu

Zelená káva a jej benefity pre ľudské telo

V kávových zrnách sa okrem kofeínu ukrýva aj niekoľko bioaktívnych zlúčenín, vrátane vyššie spomínanej kyseliny chlorogénovej. Ich účinkami na ľudské telo sa zaoberali viaceré výskumné štúdie. Výsledky niektorých z nich si teraz môžete prečítať.

Podporuje úbytok telesnej hmotnosti

V tomto smere sa realizovali mnohé výskumy hlavne na zvieratách, ale niekoľko z nich aj na ľudskej populácii.  Spomedzi tejto skupiny ma zaujali výsledky výskumnej štúdie kolektívu autorov University of Medical Sciences so sídlom v Iráne. Zúčastnilo sa jej 64 obéznych žien vo veku 20 až 45 rokov rozdelených do dvoch skupín. Kým ženy v prvej skupine konzumovali každý deň 800 mg extraktu zo zelenej kávy, druhej skupine žien bol podávaný placebo extrakt. Všetky ženy držali rovnakú diétu s obmedzeným príjmom kalórií. Po dvoch mesiacoch došlo u žien z prvej skupiny k väčšiemu úbytku hmotnosti o 3 až 5 kilogramov. S prihliadnutím na obmedzenú veľkosť vzorky však uznávaná dietologička Beth Czerwony, RD, LD upozorňuje o potrebe ešte ďalších rozsiahlejších skúmaní. (3)

TIP: Ak chcete docieliť maximálny účinok zelenej kávy na chudnutie, vypite ju pred jedlom. Nielenže dôjde k zníženiu vášho apetítu, ale i tukových zásob, keďže kofeín podporuje úbytok telesného tuku.
CHCEM SCHUDNÚŤ
S keto diétou zaručene schudnete nakoľko je postavená na biochemických procesoch v organizme (viď. video). Dôležité je, aby ste stále boli v stave ketózy. Nenechajte sa odradiť cenou balíčkov, vyjde vás to oveľa lacnejšie ako opakované kupovanie neúčinných produktov. Zistite, koľko potrebujete schudnúť a prečítajte si návod, ako začať.
Predajcovia keto diétyChiaShakeKetoMixKetoDietNutriFood
Chcem schudnúťDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Jedlá na chudnutieDiétne raňajkyDiétny obedDiétne dezertyDiétne cestovinové jedláLow carb pečivo
Skúsenosti s keto diétou28 dňový denník chudnutia
Výživovo na chudnutie odporúča keto diétu. Ak ale z rôznych príčin chcete dať prednosť tabletkám, tak vedzte, že tabletky majú iba podporný efekt a neodmakajú to za vás. Účinné môžu byť len v kombinácii s vyváženým jedálničkom a pravidelným pohybom.
Prípravky na chudnutieBlokátor hladuDiétne cestovinyTabletky na chudnutieNízkokalorické sladidloSpaľovač tukovSirupy bez cukruKáva a čaj na chudnutieNízkokalorické dresingy

Pomáha pri liečbe cukrovky 2. typu

Ide o druh metabolického ochorenia, ktoré postihuje tak mladých, ako i starších ľudí, pričom k rizikovým faktorom patrí predovšetkým nesprávna životospráva a obezita. Spočíva v inzulínovej rezistencii, teda zníženej citlivosti buniek na inzulín. Vzhľadom na to, že kyselina chlorogénová má hypoglykemický účinok a zlepšuje inzulínovú rezistenciu, zelená káva môže byť prínosom aj pre jednotlivcov s cukrovkou 2.typu. Poukazuje na to odborný článok uverejnený v periodiku Diabetology & Metabolic Syndrome, v ktorom spájajú autori uvedené účinky s užívaním väčšieho množstva kyseliny chlorogénovej nad 400 mg denne. (4)

meranie cukru v krvi z prsta

Kyselina chlorogénová prispieva k zlepšeniu inzulínovej rezistencie

Znižuje vysoký krvný tlak

Aj keď by ste si možno mysleli, že pitie kávy zvyšuje krvný tlak, opak je pravdou, teda aspoň, čo sa týka zelenej kávy. Podľa prehľadovej štúdie kolektívu vedcov z Weifang Medical University v Číne, u jednotlivcov s denným príjmom minimálne 400 mg zelenej kávy,  došlo po 4 týždňoch k výraznému poklesu nielen systolického, ale i diastolického tlaku, pričom zlepšenie sa predpokladá hlavne u pacientov s hypertenziou. (4)

Zmierňuje zápalové procesy

Nesprávna životospráva, nedostatok pohybovej aktivity, časté užívanie rôznych liekov, ale i znečistené ovzdušie. To všetko prispieva k vzniku voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť jednotlivé bunky a spustiť v tele zápalové procesy. Chronický zápal následne vedie k ďalším zdravotným komplikáciám, autoimunitným ochoreniam, cukrovke či artritíde. Na to, aby sme týmto komplikáciám predišli, treba prijímať dostatok antioxidantov, ktoré chránia organizmus práve pred spomínanými voľnými radikálmi. Za výborný antioxidant sa považuje aj zelená káva, práve vďaka už niekoľkokrát zmienenej kyseline chlorogénovej. (4)

obsah antioxidantov v zelenej káve

Zelená káva obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom

Možné vedľajšie účinky

Aj napriek tomu, že je zelená káva považovaná za tú zdravšiu, taktiež obsahuje kofeín. Z tohto dôvodu to s ňou rozhodne nepreháňajte. Nadmerný príjem kofeínu môže mať za následok poruchy spánku, zvýšený krvný tlak, prípadne úzkosť.

Pri dlhodobom pití zelenej kávy zas hrozí nedostatok vápnika v tele, čím dochádza k negatívnym zmenám v kostnom tkanive. Doposiaľ boli v tomto smere realizované iba výskumy na zvieratách, konkrétne myšiach, no ich výsledky túto teóriu potvrdili.

K ďalším vedľajším účinkom patrí:  

  • žalúdočná nevoľnosť
  • bolesti hlavy
  • dehydratácia
  • zvýšená srdcová frekvencia
  • časté močenie
DOBRÁ RADA: Ak chcete minimalizovať vedľajšie účinky zelenej kávy, nepitie viac ako 400 mg za deň.
zelená káva môže v nadmernom množstve spôsobiť nespavosť, prípadne zvýšiť krvný tlak

Maximálna odporúčaná denná dávka je 400 mg zelenej kávy

Skúsenosti užívateľov

Musím sa priznať, že účinky zelenej kávy na chudnutie vo mne vzbudzujú pochybnosti. O to viac som bola zvedavá, aké sú v tomto smere skúsenosti ostatných užívateľov. Začala som teda s prieskumom príspevkov na tých najznámejších diskusných fórach. Ako som aj tušila, zelená káva môže pomôcť schudnúť, avšak bez úpravy stravovacích návykov a pohybu, teda iba jej pitím určite neschudnete.

„Mne pomohla naštartovať metabolizmus, pila som ju 2 týždne, 2-krát za deň, inú kávu by som nepila, okrem tlaku môže spôsobiť tachykardiu. Popri káve som zmenila stravu, veľa tekutín, hýbala som sa a kilá išli rýchlejšie dole.“

Zdroj: misicka21, modrykonik.sk/forum

pozitívna skúsenosť užívateľky so zelenou kávou

Užívateľka si pochvaľuje účinok zelenej kávy na úbytok telesnej hmotnosti

Zdroj: lenka07, modrykonik.sk/forum

pozitívne hodnotenie jednej z užívateliek

Jedna z užívateliek si na chuť zelenej kávy rýchlo zvykla

Zdroj: Milakj34, emimino.cz/diskuse/hubnuti

negatívna skúsenosť so zelenou kávou

Negatívna recenzia jednej z užívateliek

Zdroj: ilailka, modrykonik.sk/forum

„K detoxikácii je zelená káva dobrá, avšak pre chudnutie toho musíte určite urobiť viac, len piť kávu nestačí.“

Zdroj: atlanticka, emimino.cz/diskuse/hubnuti

Moja skúsenosť s KetoMix zelenou kávou na podporu chudnutia

Ako som už aj vyššie naznačila, stále nie je dostatok vedeckých dôkazov potvrdzujúcich súvislosť medzi pitím zelenej kávy a chudnutím. V prípade teda, že chcete schudnúť, odporúčam vám zamerať sa na doplnky stravy, ktoré obsahujú okrem zelenej kávy aj ďalšie zložky podporujúce chudnutie. Spomedzi nich mám osobnú skúsenosť s instantnou kávou na podporu chudnutia KetoMix s príchuťou zelenej kávy.

KetoMix instantná káva obsahuje 47 porcií

KetoMix instantná káva so zelenou kávou a ďalšími zložkami

Zloženie

Vrátane zelenej kávy stavil výrobca ešte na 3 ďalšie zložky, ktoré podporujú želaný úbytok hmotnosti. Tou prvou je extrakt z koreňa čakanky, ktorý patrí k najbohatším zdrojom inulínu. Ide o rozpustnú vlákninu s pozitívnym účinkom na tráviacu a kardiovaskulárnu sústavu. Okrem toho zvyšuje pocit sýtosti, vďaka tomu sa odporúča aj pri chudnutí. Ďalšou zložkou je extrakt z Garcínie kambodžskej, ktorá má taktiež svoj význam pre kontrolu hmotnosti, keďže potláča chuť do jedla. Nemožno však opomenúť ani extrakt z matchy. Okrem toho, že pôsobí ako antioxidant, normalizuje hladinu glukózy v krvi, a tiež spolupracuje na metabolizme tukov. (5)

VEDELI STE, ŽE: Ketomix instantná káva neobsahuje žiadny pridaný cukor, vzhľadom na to sa môže piť už od 1. kroku KetoMix diéty.
pomleté zelené kávové zrná

Káva Ketomix je dostupná vo forme prášku s výbornou rozpustnosťou

Chuť a vôňa

Instantná káva Ketomix sa dodáva vo forme pomletých kávových zŕn, teda prášku, ktorý má síce výraznú vôňu, no nie celkom identickú, na akú sme zvyknutí pri klasickej čiernej káve. Skôr mi pripomína niečo medzi meltou a zeleným čajom, čo je pochopiteľné, keďže sa v zložení nachádza aj matcha. Aj keď má prášok tmavozelenú farbu, po zaliatí bola čierna, teda vizuálne som mala pocit, že pijem normálnu kávu. Zmes som nemusela po zaliatí takmer vôbec miešať, výborne sa rozpustila v studenej, a tiež v horúcej vode. Z uvedených alternatív mi viac chutí horúca káva, ktorá je chuťovo výraznejšia.

šálka instantnej kávy KetoMix

Instantná káva KetoMix na podporu chudnutia

Z pohľadu chuti je zelená káva skôr zásaditejšia a horkejšia. Vzhľadom na to som si do nej zamiešala jednu lyžičku čakankového sirupu. Raz som dokonca pridala aj trošku mlieka. Táto alternatíva mi však chutila najmenej, resp. pripomínala mi skôr detské kapučíno. Musím sa priznať, že spočiatku, prvé 2-3 dni mi chýbala káva, na ktorú som bola zvyknutá. No postupne som si zvykla a šálka KetoMix kávy ráno a po obede mi „dobila baterky“ na nasledujúce hodiny.

Upozornenie na záver

Zelená káva má hneď niekoľko zdravotných výhod, no rozhodne na nej neodporúčam postaviť celý proces chudnutia. Má byť skôr doplnkom k diéte, resp. úprave stravovacích návykov. Čo si o zelenej káve myslíte vy? Už ste ju niekedy ochutnali? Podeľte sa so mnou o váš názor v komentári pod článkom.

Zdroje:

(1) Coffee bean. Dostupné na: https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_bean

(2) Chlorogenic Acid. Dostupné na: https://examine.com/supplements/chlorogenic-acid/

(3) Should You Go Green? What To Know About Green Coffee Bean Extract. Dostupné na: https://health.clevelandclinic.org/green-coffee-bean-extract

(4) How does green coffee bean extract work? Dostupné na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318611#how-does-it-work

(5) Instantná káva na podporu chudnutia s príchuťou zelenej kávy. Dostupné na: https://www.ketomix.sk/kava-na-podporu-chudnutia-zelena-kava/

4.5/5 - (2 votes)

Majka Mráziková

Obdivovateľka prírody, milovníčka štvornohých chlpáčov, a tak trochu introvertka. V živote sa riadim mottom: „S úsmevom je deň krajší.“ Svojimi článkami sa preto snažím nielen pomôcť, ale aj vyčariť úsmev na tvári :)

Komentovanie článku:

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra