Zelený mladý jačmeň – módny trend alebo zdravá superpotravina?

mlady zeleny jacmen

Momentálne sa trend zdravej výživy pohybuje v oblasti zelených superpotravín. Iste ste zachytili obľúbené slogany predajcov „Toto používali už starí Sumeri! Tamto je známe 10 000 rokov vďaka Aztékom!..“ a mnohé ďalšie snahy prezentovať inak bežné rastliny ako niečo „božské“.

V našom článku žiadne takéto prehnané tvrdenia nenájdete. Zozbierali sme známe, vedecky potvrdené fakty a spísali všetky dostupné informácie o vplyve mladého zeleného jačmeňa na človeka.

Vopred však upozorňujem, že nejde o žiadny „všeliek a nebeskú manu“. Jačmeň sa síce vyznačuje vysokým obsahom živín, avšak tvrdenia predajcov sú zvyčajne prehnané a inak bežnú vec prezentujú príliš nadhodnotene.

 

Čo označujeme za mladý zelený jačmeň?

Mladé výhonky jačmeňa sú podstatou bližšie k zelenine, než k cereáliám pre výrobu pečiva. Mnohí ľudia trpia celiakiou, no mladé výhonky sú pre nich absolútne bezpečné a veľmi vhodné.

Keď mladý jačmeň ďalej rastie a dozrieva, deje sa s ním toto:

  • Postupne klesá až sa úplne vytráca chlorofyl – zelený pigment prospešný pre zdravie. Článok pšenici o chlorofyle TU
  • Znižuje sa obsah bielkovín, ktoré rastlina spotrebúva
  • Rovnako klesá obsah vitamínov, minerálov a ďalších potrebných látok
  • Zvyšuje sa obsah nestráviteľnej celulózy
druhy zeleneho jacmena

Naľavo mladý jačmeň, meniaci sa na neskoršie steblo. Napravo už zrelý klas so zrnom, nad ním nezrelý klas (zdroj)

Steblo jačmeňa so zrnom na vrchole spotrebuje látky a zo zvyšného stebla sa stane suchý odpad bez zdravotného využitia pre človeka.

VIETE, ŽE zelený chlorofyl zlepšuje okysličenie krvi? Účinok spoznáte na zvýšenej energii a schopnosti lepšie sa sústrediť. Dobrá správa pre všetkých unavených!

 

Rozdiel medzi mladým jačmeňom a pšenicou

Dá sa tvrdiť, že obe rastliny sú si v obsahu živín takmer rovné. Pestujú, spracúvajú a konzumujú sa rovnako a podobne aj chutia.

Na chuť a vôňu si treba zvyknúť. Predsa len nejde o voňavé ovocné smoothie, ale o šťavu z trávy.

JEDNODUCHÝ RECEPT: Youtuberka pripravuje smoothie zo 4 zložiek

Prevažuje preto trávnatá chuť, na jazyku rozpoznať aj hlinené tóny. Ako každú zdravú superpotravinu môžeme nápoje dochucovať, prípadne zvoliť tabletkovú – sušenú formu, ktorú stačí iba zapiť.

VIETE, ŽE obe rastliny veľmi dobre vplývajú na regeneráciu rakovinou postihnutých buniek?

Nespoliehajte sa však iba na doplnky výživy. Čerstvá šťava obsahuje enzýmy, ktoré sa v suchých práškoch nevyskytujú.

 

Optimálne pH v tele

Cenné zložky jačmeňa pomáhajú udržať acidobázickú rovnováhu organizmu a zabraňujú jeho prekysľovaniu. Prekyslenie organizmu telo oslabuje a zvyšuje riziko vzniku chorôb.

potraviny proti prekysleniu

PREJAVY PREKYSLENIA: Náchylnosť k plesňovým ochoreniam, zápaly v tele, bolesti kĺbov, kvasinkové infekcie. Prekyslenie nie je iba znakom nesprávnej stravy. Vplýva na neho aj prostredie, v ktorom sa nachádzame, a dokonca stres, pred ktorým sa nevieme brániť.

Acidobázickú rovnováhu jačmeň udržiava vďaka vysokému obsahu minerálov.

ČÍTAJTE AJ: Prečo kvôli stresu priberáme?

 

Prvotriedny zelený jačmeň v BIO kvalite nájdete v zmesi zelených superpotravín blendea SUPERGREENS. 

rastlinné bielkoviny

 

Ako sa jačmeň pestuje a spracúva?

Vždy s dôrazom na kvalitu. Výrobcovia uprednostňujú organické metódy pestovania bez agrochemikálií.

Vždy je preto nutné nájsť vhodné prostredie, kde pôda nie je zanesená predošlými chemikáliami z iného pestovania. Zároveň sa prísne vyhodnocuje aj čistota vody a vzduchu v oblasti.

Stále viac sa pestuje aj v uzavretých podmienkach, kde je jednoduchšie ustriehnuť vyhovujúce podmienky.

zeleny jacmen pestovanie

Mladý jačmeň vypestujete aj doma. Nevýhodou je jeho náročnosť na plochu – vypestovať dokážete malé množstvo na príliš veľkej ploche

VEDELI STE, ŽE pred 2. svetovou vojnou sa tablety zo sušeného jačmeňa a pšenice predávali ako predchodca vitamínových doplnkov?

Pri zbere sa zberajú listy mladého jačmeňa vysoké 20 – 25 cm. Túto výšku dosiahnu do 2 týždňov, pričom práve to je doba, kedy majú listy najviac prospešných látok.

Neskôr už by totiž živiny prúdili do rastliny a semien, pričom ich koncentrácia by sa znižovala.

 

Mladý jačmeň  – nutričné hodnoty

VITAMÍNYMINERÁLYAMINOKYSELINY
Beta karotén 1370 IU/gVápnik 6,79mg/gAlanín 16,9mg/g
Vitamín A 50 IU/100gDraslík 40,5mg/gMethionín 3,6mg/g
Vitamín B1 0,43mg/100gHorčík 0,03mg/gArginín 13,4mg/g
Vitamín B2 2,40mg/100gŽelezo 0,37mg/gFenylalanín 13mg/g
Niacín 3,60mg/100gKremík 0,04mg/gProlín 14,8mg/g
Vitamín B5 5,1mg/100gSodík 6,40mg/gSerín 11,4mg/g
Vitamín B6 7,8mg/100gFosfor 3,94mg/gGlycín 12,4mg/g
Vitamín C 457mg/100gBór 58mcg/gThreonín 11,5mg/g
Vitamín E 22,5IU/100gMangán 0,14mg/gHistidín 5,22mg/g
Vitamín K 0,78mg/100gStriebro 0,50mcg/gTyrosín 8,29mg/g
Biotín 0,8mg/100gChróm 1,09mcg/gIsoleucín 18,2mg/g
Kyselina listová 1,5mg/100gValín 13mg/g
Kys. aspartamová 19,7mg/gLeucín 18,2mg/g
Kys. Glutamová 26,1mg/gLysín 14,6mg/g
CHLOROFYLBIELKOVINYCUKOR
300mg/100g280mg/g500mg/g

 

Výrobky z mladého zeleného jačmeňa

Sušená biomasa

Jednoduchá metóda spracovania, avšak s najmenším podielom pre človeka využiteľných látok. Celé listy jačmeňa sa usušia a rozomelú na prach.

Najvýraznejší je obsah nestráviteľnej celulózy, ktorá síce pôsobí ako „črevná kefa“, no prijmeme menej živín, než v rovnakom množstve šťavy alebo extraktu. V rámci pestrej stravy však môžete pokojne užívať aj biomasu.

S VLÁKNINOU VŽDY OPATRNE: Platí, že vlákninu potrebujeme k správnej činnosti čriev. Jej nedostatok sa zvykne prejavovať zápchou. Rovnako tak aj jej prebytok môže zapríčiniť zápchu, pretože stolica je veľmi tuhá.

Za deň by ste mali zjesť maximálne 3 porcie – 3 kusy vláknitej zeleniny. Nepreháňajte to ani s ovsenými vločkami, semienkami a ďalšími vláknitými potravinami. Pokiaľ vlákninu dopĺňate formou doplnkov, vždy dbajte na správne dávkovanie.

VIDEO: Pre pár kvapiek toľko práce! Pozrite sa, ako málo šťavy získate z cca. 0,5 m2 plochy jačmeňa. Teraz už je jasné, prečo sa väčšina ľudí nechá presvedčiť práve na doplnky, ktoré celé užívanie maximálne zefektívnia.

 

Extrakt z mladého jačmeňa

Ide o usušenú vylisovanú šťavu. Sušenie prebieha pri nízkej teplote, ktorá neničí výživné látky. Práve túto metódu používajú výrobcovia najčastejšie.

Výrobok je trvanlivý, pretože neobsahuje vodu a pri správnom skladovaní v chlade a suchu sa látky neznehodnocujú. Extrakty sa pripravujú aj z ostatných zelených superpotravín, práve pre ich šetrnosť a praktickému využitiu.

VIETE, ŽE pre výrobu 1 dávky extraktu je potrebných približne 25 ks. listov. Pre výrobu 1 dávky drvenej biomasy postačuje 5 listov. To znamená, že v extrakte nájdete 5 x viac potrebných živín, než v biomase. To sa, samozrejme, odráža aj na cene.

Extrakt sa bežne dávkuje 2 x denne po 1 lyžičke (1 PL = cca. 1 g). Starí a chorí ľudia môžu dávkovanie zvýšiť o 1 dávku.

 

Čerstvá šťava z mladého jačmeňa

Pre zdravo sa stravujúcich ľudí azda najpríťažlivejšia metóda spracovania. Čerstvá šťava chutí sviežo, slúži ako súčasť pitného režimu a výživné látky sú zachované v prirodzenej forme.

Nevýhodou je, že nápoj sa rýchlo pokazí. Ani čerstvý pomarančový džús nevydrží ani v chlade viac, než 3 dni a to isté sa týka aj jačmeňa.

mlady jacmen stava dzus

Lisovať listy môžete buď doma z vlastného jačmeňa, prípadne v obchodoch so zdravou výživou. Vždy ale dávajte pozor na to, ako bola šťava dodatočne upravená. Niektorí výrobcovia predlžujú trvanlivosť, čo sa však nezlučuje so zásadami zdravého a čerstvého stravovania.

Naopak – s prídavnými látkami by sme do tela opäť vnášali nečistoty, čo je pri snahe o detoxikáciu neprípustné.

Ojedinele na jačmeň a výrobky z neho môžu ľudia reagovať alergiou. Ak by ste tento stav spozorovali, s užívaním prestaňte. Rovnako tak poslúži aj mladá pšenica alebo chlorella a spirulina.

 

Mladý jačmeň – rieši takmer každý problém v tele

V žiadnom prípade netvrdíme, že iba mladý jačmeň zbaví telo všetkých problémov. Takúto moc nemá žiadna rastlina ani výrobok z nej. Každopádne mu môžeme pripísať zásluhy za podporu zdravia:

  • Protizápalový a dezinfekčný účinok – pastu z prášku prikladajte aj priamo na rany
  • Upokojuje podráždené ďasná – kloktajte šťavu alebo nápoj z prášku
  • Zmierňuje prekyslenie
  • Zmierňuje vysoký tlak
  • Pomôže pri hnačke aj zápche
  • Podporuje krvotvorbu
  • Dodáva energiu

Snažte sa spĺňať všetky aspekty vyváženej, čerstvej a striedmej stravy a výrobky zo zelených superpotravín vnímajte naozaj iba ako doplnok, ak zistíte, že vám v tele niečo chýba.

Ak ste zdraví, dobre jete a hýbete sa, nevzniká najmenší dôvod míňať svoje peniaze na doplnky. Prioritou je nakupovať zdravé, čerstvé a regionálne potraviny s minimálnymi úpravami.

 

    Lukáš Chládek

    Trvalo mi 25 rokov, než som naplno pochopil význam správneho stravovania. Dnes som starší, múdrejší a len vďaka správnej životospráve som plný energie, ktorú v uponáhľanej Prahe denne vydávam. Vo svojich článkoch navediem na správnu cestu aj Vás, milí čitatelia...:)

    Komentovanie článku: