RECEPT: Celozrnné sušienky s javorovým sirupom

Orechovo-medová príchuť javorového sirupu dokáže dodať každému dezertu ten správny šmrnc. Rovnako je to aj v prípade receptu na celozrnné sušienky s javorovým sirupom, do ktorých okrem tejto kanadskej ingrediencie, budete potrebovať už len niekoľko základných surovín. Výsledkom budú zvrchu chrumkavé a zvnútra nadýchané, zdravé sušienky.

 

Doba prípravy: 30 minút   /   Náročnosť: stredná  /   Množstvo: 10 sušienok  /  Cena: 1,30 € za 10 sušienok

Celozrnné sušienky s javorovým sirupom

Ingrediencie:

  • 1 väčšie vajce
  • 30 g ovsených vločiek
  • 30 g špaldovej celozrnnej múky
  • 20 g vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 2 – 3 polievkové lyžice javorového sirupu

Celozrnné sušienky s javorovým sirupom

Celozrnné sušienky s javorovým sirupom

Postup:

1) Najskôr oddelíme bielko od žĺtka. Z bielka pripravíme tuhý sneh a žĺtko vymiešame s javorovým sirupom. Kto má radšej sladšie sušienky, môže pridať viac javorového sirupu.

2) Ovsené vločky a polovicu vlašských orechov rozmixujeme na hladkú múku.

3) Do žĺtka pridáme celozrnnú múku, kypriaci prášok a rozmixované orechy s vločkami. Poriadne premiešame až vznikne husté cesto do ktorého pridáme vyšľahaný sneh z bielka.

4) Na záver vystelieme plech papierom na pečenie a pomocou čajovej lyžičky ukladáme kôpky cesta. To rozotierame tak, aby mala každá sušienka približne 4 cm priemer. Počas pečenia sa trochu zväčšia, preto ich neukladáme tesne vedľa seba. Pred pečením ich posypeme nadrobno nasekanými zvyšnými vlašskými orechmi.

5) Sušienky pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.

Celozrnné sušienky s javorovým sirupom

Vedeli ste?

Javorový sirup sa získava z miazgy javora cukrového navŕtavaním malých otvorov do kôry stromu. Do neho sa zavedie obyčajný kohútik, z ktorého po čase začne vytekať miazga. Za jeden rok dokáže jeden takýto kohútik vyprodukovať až 100 litrov javorovej miazgy, ktorá sa potom ďalej spracováva na obľúbený javorový sirup.

Táto zdravá alternatíva bieleho cukru je bohatá najmä na minerálne látky ako sú vápnik, draslík, zinok alebo mangán. Je to taktiež známy antioxidant a má protizápalové účinky. Netreba však zabúdať, že veľkú časť javorového sirupu tvorí sacharóza, a preto by ste mali aj javorový sirup používať pri varení s mierou.

    Lucia Hausknechtová

    Rada tvorím, rada fotím, rada varím. Pri príprave jedla je dovolené všetko, vznikajú nové chute a ja o tom rada píšem. A mám rada špenát, čo má rád málokto.

    Komentovanie článku: